Νέες ποινικές διώξεις για τα στημένα

Νέες ποινικές διώξεις για τα στημένα

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σωρεία νέων ποινικών διώξεων για τα στημένα ποδοσφαιρικά παιχνίδια, εις βάρος των ήδη εμπλεκομένων στην υπόθεση αλλά και κατά δέκα νέων προσώπων ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας. Ηδη η δικογραφία έχει διαβιβαστεί στα χέρια του 9ου τακτικού ανακριτή που διερευνά τα τεκταινόμενα γύρω από τα 40 στημένα ματς Β΄ Εθνικής κατηγορίας, Superleague και Κυπέλλου την περίοδο 2008-2011.

Κεντρικό πρόσωπο και σε αυτή τη δικογραφία που αφορά 16 νέους στημένους αγώνες την περίοδο 13.2.2011 έως 18.4.2011 είναι ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ηλιούπολης Γιώργος Τσακογιάννης από τις συνομιλίες του οποίου ξετυλίχθηκε το κουβάρι αυτού του σκέλους της υπόθεσης. Σε αυτό συμμετοχή ως «υποκινητής» βίας εμφανίζεται να έχει και ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης ο οποίος με δήλωσή του έκανε λόγο για «νέα ψευδή, συκοφαντική και κατάπτυστη μεθόδευση προσβολής του». «Μου είναι αδιανόητο το όνομά μου να αναφέρεται σε συνομιλίες τρίτων σε σχέση με αξιόποινη συμπεριφορά με την οποία ουδεμία έχω σχέση», αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε.

Το «κουβάρι» άρχισε να ξετυλίγεται με αφορμή την υπόθεση των εκβιαστών νυχτερινών κέντρων του Πειραιά. Μεταξύ των προσώπων που τέθηκαν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ ήταν και ο Γ. Τσακογιάννης από τις τηλεφωνικές συνομιλίες του οποίου από τον Ιανουάριο του 2011 μέχρι και τον Μάιο του ίδιου έτους προέκυψαν στοιχεία για τα στημένα παιχνίδια.

Και σε αυτή τη δικογραφία αποδίδεται στον Τσακογιάννη «ηγετικός» ρόλος, καθώς μαζί με τον υπάλληλο της ΕΠΟ Γιάννη Παπαδόπουλο, τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ηλιούπολης Νίκο Χάλκο και τον ποδοσφαιριστή Μιχάλη Νικολόπουλο κατηγορείται για εγκληματική οργάνωση, διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη, δωροδοκία, και για παράνομο στοίχημα μέσω Ιντερνετ. Οπως προκύπτει από τη δικογραφία, ο Τσακογιάννης ήταν «κρυφός» ιδιοκτήτης πρακτορείου ΟΠΑΠ στο οποίο εργάζονταν οι Νικολόπουλος και Παπαδόπουλος, ενώ είχε και προσωπική σελίδα στο Ιντερνετ για παράνομο στοίχημα.

Στη δεύτερη ομάδα κατηγορουμένων οι οποίοι αντιμετωπίζουν το αδίκημα της «υποκίνησης και διευκόλυνσης οργανωμένης ομάδας προσώπων να διαπράξουν βία με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις», πλην του Τσακογιάννη περιλαμβάνονται ο Βαγγέλης Μαρινάκης και ο Γιάννης Παπαδόπουλος. Οι τρεις τους μαζί με άγνωστους δράστες «από κοινού συνεννοήθηκαν να στείλουν οργανωμένους οπαδούς της θύρας 7 στις 13.3.2011 κατά την διάρκεια του αγώνα Κόρινθος-Παναχαϊκή» για να κάνουν επεισόδια και να τιμωρηθεί ο πρόεδρος της ομάδας Αλ. Κούγιας. Επιπλέον, ο Γ. Τσακογιάννης συνομιλεί με οργανωμένο οπαδό της Ηλιούπολης και του ζητεί να μετακινήσει οπαδούς κατά του προέδρου του Ιωνικού Κων. Χαραλαμπίδη στον αγώνα Ηλιούπολη-Ιωνικός στις 27.2.2011.

Στην τρίτη ομάδα κατηγορουμένων περιλαμβάνονται πρόεδροι ΠΑΕ, ποδοσφαιριστές και διαιτητές οι οποίοι «έπαιζαν» τεράστια ποσά, έως και 60.000 ευρώ σε παράνομα στοιχήματα στημένων ποδοσφαιρικών αγώνων. Τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται κατά περίπτωση είναι δωροδοκία και δωροληψία, παράνομο στοίχημα και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Τα εν λόγω αδικήματα απαγγέλθηκαν εις βάρος των: Χρήστου Σφήκα (διαιτητής), Χρήστου Κανελλάκη (πρόεδρος ΠΑΕ Ιωνικός), Γιώργου Σέγγου (διαιτητής), Γιώργου Πουλόπουλου (ποδοσφαιριστής Διαγόρας Ρόδου), Πέτρου Ρουτζιέρη (προπονητής Διαγόρα Ρόδου), Ευθύμιου Σιδηρόπουλου, Ιωάννη Αρφάνη (αρχηγός Ηλιούπολης), Γιάννη Κομπότη (πρόεδρος Λεβαδειακού), Κωνσταντίνου Ηλιόπουλου (ποδοσφαιριστής), Αναστάσιου Θάνου (ποδοσφαιριστής), Αλέξανδρου Δημητρόπουλου (διαιτητής), Κωνσταντίνου Ριαβόγλου (πρόεδρος Εθν. Αστέρα), Ηλία Φιντάνη (πρώην αστυνομικού και προπονητή της Παναχαϊκής), Βασίλη Αδαμάκη (πρόεδρος ΠΑΕ Εθν. Αστέρα) και Ηρακλή Νυκτάρη (παράγοντας του ΟΦΗ).

Στο μέτωπο της ποδοσφαιρικής δικαιοσύνης αναμένεται ότι σήμερα θα δημοσιοποιηθούν οι πρώτες πειθαρχικές διώξεις από τους ποδοσφαιρικούς εισαγγελείς της ΕΠΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες διώξεις θα ασκηθούν σε τέσσερις ή πέντε ομάδες και επτά φυσικά πρόσωπα: Στον Αχιλλέα Μπέο και τον Ολυμπιακό Βόλου ως συνδεόμενη ΠΑΕ, στους Γιώργο Τσακογιάννη, Ν. Χάλκο, Μ. Νικολόπουλο καθώς και στην Ηλιούπολη ως συνδεόμενη ΠΑΕ, στον Σταύρο Ψωμιάδη και στην ΠΑΕ Καβάλα και στους προπονητές Νίκο Παντέλη και στη συνδεόμενη ΠΑΕ Εθνικός και στον Γιάννη Παπακώστα που εργαζόταν στην Καβάλα και από τη σεζόν που τελειώνει εργάζεται στον Λεβαδειακό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή