Ο απολογισμός των Παγκοσμίων Αγώνων Σπέσιαλ Ολύμπικς «Αθήνα 2011»

Ο απολογισμός των Παγκοσμίων Αγώνων Σπέσιαλ Ολύμπικς «Αθήνα 2011»

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Για μας ο στόχος επιτεύχθηκε». Με αυτά τα λόγια η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Παγκοσμίων Αγώνων Σπέσιαλ Ολύμπικς «Αθήνα 2011», Γιάννα Δεσποτοπούλου, ξεκίνησε την απολογιστική της συνέντευξη για τη διοργάνωση που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα οικονομικά οφέλη της χώρας αλλά και στην κριτική που δέχτηκε.

«Οι Αγώνες αποτέλεσαν το μεγαλύτερο αθλητικό και πολιτιστικό γεγονός της χρονιάς. Μετείχαν 7.000 αθλητές από 180 χώρες, 2.500 προπονητές, 3.000 κριτές – τεχνικοί και 25.000 εθελοντές. Το σύνολο των διανυκτερεύσεων στη χώρα μας, λόγω των Αγώνων, ξεπέρασε τις 300.000. Οι ξένες αποστολές πλήρωσαν τέλη στο αεροδρόμιο, γέμισαν εστιατόρια ενώ υπήρξε μεγάλη προβολή για τη χώρα. Το ελληνικό Δημόσιο κάλυψε το 40% της διοργάνωσης. Τα χρήματα αυτά γύρισαν στην ελληνική αγορά. Η πολιτεία δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ για την προετοιμασία της αθλητών μας. Οι περισσότεροι σύλλογοι είναι κρατικοδίαιτοι. Εμείς όχι», δήλωσε.

Σε ό,τι αφορά την κριτική που της ασκήθηκε σχετικά με το κόστος της διοργάνωσης και ειδικά για τις τελετές έναρξης και λήξης, η κ. Δεσποτοπούλου επισήμανε: «Δεν γνωρίζω τον λόγο που δεχθήκαμε επιθέσεις. Οι τελετές κόστισαν, συνολικά, 7.600.000 ευρώ. Τα παιδιά ήθελαν να συμμετέχουν σε μια γιορτή. Στη Σαγκάη, οι τελετές έναρξης και λήξης κόστισαν 22 και 14 εκατ. δολάρια, αντίστοιχα. Στους Αγώνες του Δουβλίνου, όπου συμμετείχαν 5.400 αθλητές, το κόστος της διοργάνωσης έφτασε τα 68 εκατ. ευρώ».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης έγινε και αναφορά στις παράλληλες εκδηλώσεις. Στο πλαίσιο των Αγώνων πραγματοποιήθηκε η Παγκόσμιος Σύνοδος Νεολαίας, η Γιορτή της Νεολαίας στο Τείχος των Εθνών και η ειδική συνεδρίαση της Βουλής. Αυτό, όμως, που είχε ιδιαίτερη σημασία ήταν το πρόγραμμα Υγιείς Αθλητές. Πρόκειται για αθλητές Σπέσιαλ Ολύμπικς, οι οποίοι δεν είχαν την ευκαιρία στις χώρες τους να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις. Ετσι, συνολικά, 3.260 άτομα με διανοητική αναπηρία δέχθηκαν τις φροντίδες των γιατρών. Από αυτά, 1.500 είχαν προβλήματα όρασης, 400 ακοής ενώ 500 παιδιά δέχθηκαν οδοντιατρική φροντίδα. «Η κληρονομιά αυτών των Αγώνων ήταν εντελώς διαφορετική από τους Ολυμπιακούς. Ο κόσμος ξέρει, πλέον, τι συμβαίνει στα άτομα με αναπηρία. Πρόκειται για μια κληρονομιά ψυχής», υπογράμμισε η Γιάννα Δεσποτοπούλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή