Οι πρώτες δίκες για τα στημένα ματς

Οι πρώτες δίκες για τα στημένα ματς

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επόμενη Τετάρτη οι δύο πρώτες υποθέσεις που αφορούν το σκάνδαλο των στημένων αγώνων θα οδηγηθούν ενώπιον της ποδοσφαιρικής δικαιοσύνης. Η πρωτοβάθμια πειθαρχική επιτροπή της Σούπερ Λίγκας κάλεσε σε απολογία την α) ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου και τον Αχιλλέα Μπέο (πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου) και β) την ΠΑΕ Καβάλα και τον Ι. Παπακώστα (προπονητή ποδοσφαίρου), βάσει των όσων αναφέρονται στην πειθαρχική δίωξη του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα Μ. Αντωνακάκη.

Οι αγώνες για τους οποίους κατηγορείται ο Αχιλλέας Μπέος με την ιδιότητα του προέδρου του Ολυμπιακού Βόλου, περιλαμβάνονται στους φακέλους της UEFA με τα ύποπτα ματς και είναι οι εξής: Α) Παναργειακός-Ολυμπιακός Βόλου 0-4 (30/8/2009), Β) Ολυμπιακός Βόλου-Απόλλων Καλαμαριάς 2-0 (27/10/2008), Γ) Ολυμπιακός Βόλου-Ατρόμητος 1-1 (2/2/2009),

Δ) Ολυμπιακός Βόλου-Ηλυσιακός 0-1 (4/5/2009). Ε) Ολυμπιακός Βόλου-Εθνικός 2-0 (15/1/2010), Στ) Ηλιούπολη-Ολυμπιακός Βόλου 1-3 (6/2/2010).

Ωστόσο, από το πόρισμα της εισαγγελέως κ. Παπανδρέου περιλαμβάνονται και άλλα παιχνίδια ως χειραγωγούμενα, όπως το Ολυμπιακός – Κέρκυρα 1-2 και το Αναγέννηση Γ. – Νίκη Β. 1-0.

Ο κ. Μπέος φέρεται από τις συνομιλίες που έχουν καταγραφεί να προσπάθησε να επηρεάσει το αποτέλεσμα αυτών των παιχνιδιών. Στο κατηγορητήριο που εκτείνεται σε οκτώ σελίδες αναφέρεται ότι «…είτε κατά μόνας είτε από κοινού με άλλους, προσέφερε, υποσχόταν και έδιδε σε αθλητές και δη ποδοσφαιριστές, διαιτητές, διοικητικούς παράγοντες και αξιωματούχους ομάδων ή και σε άλλα πρόσωπα που συνδέονται με οποιονδήποτε τρόπο με τα πρόσωπα αυτά, αδικαιολόγητα δώρα, ωφελήματα ή άλλες οποιεσδήποτε παροχές, με σκοπό (…) την αλλοίωση υπέρ και κατά ποδοσφαιρικών ομάδων του αποτελέσματος ποδοσφαιρικών αγώνων, που διεξάγονταν ή επρόκειτο να διεξαχθούν, το δε αποτέλεσμα που επεδίωκε κάθε φορά πράγματι επερχόταν…».

Επίσης ότι «…με πειθώ, με φορτικότητα και διάφορες υποσχέσεις, προκάλεσε σε άλλους την απόφαση τελέσεως της πράξεως του παράνομου στοιχήματος και συγκεκριμένα με εντολές και κατευθύνσεις που έδινε σε τρίτους, παράνομους πράκτορες στοιχημάτων και συνεργάτες αυτών, μεταξύ των οποίων στους Ιωάννη Παπαδόπουλο, Νικόλαο Ζαμάνη, Βασίλειο Γεωρτσιάκο, Βασίλειο Καρακούλια, Αθανάσιο Ντότση, Ανδρέα Δημόπουλο και Δημήτρη Ζαβαντία, αυτοί συμμετείχαν και πόνταραν στοιχηματίζοντας για λογαριασμό του σε ποδοσφαιρικούς αγώνες προκαθορισμένου αποτελέσματος, με αποτέλεσμα να προσπορίζει τον εαυτό του, αλλά και σε τρίτους που επληροφορούντο τους «στημένους αγώνες» και συμμετείχαν στον στοιχηματισμό, σοβαρά περιουσιακά οφέλη…».

Το κατηγορητήριο για τον Γ. Παπακώστα είναι δύο σελίδες. Κατηγορείται ως προπονητής της Καβάλας για τους αγώνες Α) Καβάλα – Αγροτικός Αστέρας 4-1 (14/2/2009), Β) Καβάλα – Ηλυσιακός 2-0 (29/3/2009), Γ) Καβάλα – ΠΑΣ Γιάννινα 2-1 (13/4/2009), Δ) Αναγέννηση Καρδίτσας – Καβάλα 3-0 (4/5/2009), Ε) Αγροτικός Αστέρας – Καβάλα 0-3 (28/10/2009) που περιλαμβάνονται στους φακέλους της UΕFΑ.

Τα άρθρα βάσει των οποίων έχουν παραπεμφθεί οι Μπέος και Παπακώστας προβλέπουν ότι οι ποινές για τα φυσικά πρόσωπα ξεκινούν από πρόστιμο 20.000 ευρώ και φτάνουν στην εφ’ όρου ζωής απαγόρευση εκτελέσεως οποιασδήποτε δραστηριότητας σχετίζεται με το ποδόσφαιρο. Για τις ΠΑΕ προβλέπεται υποβιβασμός και πρόστιμο ύψους 300.000 ευρώ. Οι μάρτυρες που έχουν προταθεί να κληθούν να καταθέσουν, είναι ο προϊστάμενος διεύθυνσης στοιχήματος του ΟΠΑΠ, Γιώργος Ηλιόπουλος, ο πρόεδρος της Παναχαϊκής, Αλέξης Κούγιας, αλλά και ο πρώην πρόεδρος της ΑΕΚ, Ντέμης Νικολαΐδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή