Δύσκολη αποστολή στα νερά της Σαγκάης

Δύσκολη αποστολή στα νερά της Σαγκάης

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση του 2011 αρχίζει σήμερα στη μακρινή Σαγκάη. Στην υπερμοντέρνα πόλη της Κίνας κολυμβητές και κολυμβήτριες της πισίνας και του ανοικτού νερού, πολίστες και πολίστριες, καταδύτες και καταδύτριες και αθλήτριες της συγχρονισμένης κολύμβησης θα διεκδικήσουν τα μετάλλια και τις άλλες διακρίσεις του παγκόσμιου πρωταθλήματος του υγρού στίβου. Οι άνθρωποι του στίβου πιθανότατα θα έχουν αντίρρηση για τον χαρακτηρισμό «μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση του 2011», αφού έπεται το πρωτάθλημα κόσμου του αθλήματός τους. Θα συμφωνήσουμε μαζί τους, ότι ο στίβος είναι το κορυφαίο ατομικό άθλημα. Δώσαμε, όμως, τον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό, διότι οι αγώνες της Σαγκάης θα διαρκέσουν 16 ημέρες, έως τις 31 Ιουλίου, σχεδόν όσο διαρκούν οι Ολυμπιακοί, περιλαμβάνουν πέντε Ολυμπιακά αθλήματα και θα πάρουν μέρος χιλιάδες αθλητές.

Ανάμεσα σε αυτούς είναι και 31 Ελληνες. Οκτώ στην κολύμβηση, 13 στο πόλο γυναικών, πέντε στις καταδύσεις, δύο στη συγχρονισμένη κολύμβηση και τέσσερις στην κολύμβηση σε ανοικτό νερό. Αν προσθέσετε τους επιμέρους αριθμούς, θα βρείτε άθροισμα 32. Αυτό συμβαίνει διότι η Μαριάννα Λυμπερτά θα «πέσει» και στην πισίνα και στο ανοικτό νερό.

Από την αποστολή απουσιάζει, όπως και το 2009, η εθνική ομάδα πόλο των ανδρών. Τότε δεν έπαιξε, μολονότι το 2008 είχε αναδειχθεί 7η στους Ολυμπιακούς, διότι στο πρωτάθλημα Ευρώπης του ίδιου έτους, το οποίο είχε προηγηθεί των Ολυμπιακών, είχε καταταγεί 11η. Φέτος δεν παίζει, διότι πάλι δεν κατόρθωσε να πάρει την πρόκριση μέσω του πρωταθλήματος Ευρώπης του 2010, στο οποίο κατέλαβε την 9η θέση. Κι όμως, είχε θέση στις 16 κορυφαίες του κόσμου. Είναι απολύτως βέβαιον πως υπερέχει πολλών εθνικών συγκροτημάτων (Καζαχστάν, Βραζιλίας, Ιαπωνίας, Καναδά, Ν. Αφρικής, Κίνας, πιθανόν δε, και της Ρουμανίας και της Αυστραλίας, ακόμη – ακόμη και της Γερμανίας), που μετέχουν. Επειδή, όμως, πρέπει (το γιατί «πρέπει» είναι άλλο ζήτημα) να εκπροσωπούνται όλες οι ήπειροι, ακόμη και υποήπειροι (Ν. Αμερική), το παγκόσμιο πρωτάθλημα (όπως και οι Ολυμπιακοί Αγώνες) δεν είναι διοργάνωση αντιπροσωπευτική της δυναμικότητας του αθλήματος. Ασχέτως, αυτού, όμως, επιβάλλεται η εθνική ομάδα να επανέλθει στο διεθνές προσκήνιο. Αρχής γενομένης από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, του χρόνου. Ας μην έχουμε απαιτήσεις για διακρίσεις όπως η 3η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2005 ή η 4η σ’ εκείνο του 2003 και στους Ολυμπιακούς του 2004. Αρκεί, αρχικά, να τη δούμε ξανά ανάμεσα στους μεγάλους.

Η αρχή για την ελληνική συμμετοχή γίνεται σήμερα με τους καταδύτες. Οι Αλέξανδρος Μάνος και Στέφανος Παπαρούνας θα βουτήξουν από το 1μ. Στις συγχρονισμένες από 3μ. θ’ αγωνιστούν οι Ιουλιάννα Μπανούση και Ελένη Κατσούλη. Σε αυτό το αγώνισμα θα διεξαχθεί και ο πρώτος τελικός της διοργάνωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή