«Φυλακισμένοι» στα δοκάρια

«Φυλακισμένοι» στα δοκάρια

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην παρουσίαση του ρόστερ μιας ομάδας, στο καρεδάκι που υπάρχει για τα γκολ δίπλα στο όνομα κάθε παίκτη, η λίστα σχεδόν πάντα ξεκινάει με παύλα. Το Νο1 κάθε ομάδας είναι ο τερματοφύλακας και δουλειά του δεν είναι να σημειώνει γκολ, αλλά να προσπαθεί να το αποφύγει. Οι περισσότεροι τελειώνουν την καριέρα τους μ’ αυτήν την παύλα στο βιογραφικό τους. Αυτό είναι ο κανόνας. Κάθε κανόνας όμως έχει τις εξαιρέσεις που τον επιβεβαιώνουν. Υπάρχουν εκπληκτικές περιπτώσεις γκολκίπερ που έμειναν στην Ιστορία περισσότερο για τα γκολ που πέτυχαν παρά γι’ αυτά που έσωσαν.

Γκολ σαν του Πάλοπ στο ματς της Σεβίλλης με τη Σαχτάρ κρίνουν προκρίσεις που φέρνουν τίτλους και μένουν αξέχαστα. Στις καθυστερήσεις πολύ κρίσιμων αγώνων που είναι στην κόψη του ξυραφιού, είναι συχνό το φαινόμενο να κατασκηνώνει στην αντίπαλη περιοχή ο τερματοφύλακας της ομάδας που ψάχνει το λυτρωτικό γκολ.

Μένουν αξέχαστα, αλλά δεν χαρακτηρίζουν την καριέρα ενός τερματοφύλακα. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις γκολκίπερ που έχουν έναν εντυπωσιακό αριθμό στο καρεδάκι για τα γκολ που πέτυχαν στην καριέρα τους. Τόσο εντυπωσιακό, που θα τον ζήλευαν ακόμα και οι επιθετικοί. Είναι τερματοφύλακες με ταλέντο στις εκτελέσεις των στημένων, με καθαρό μυαλό και πόδι «διαβήτη», που μάλλον από ένα καπρίτσιο της τύχης «φυλακίστηκαν» κάτω από τα δοκάρια τους.

Στην κορυφή της λίστας είναι Ροτζέριο Σένι, ο 38χρονος Βραζιλιάνος (17 φορές διεθνής) τερματοφύλακας της Σάο Πάολο. Στις 24 Μαρτίου πέτυχε με πέναλτι το Νο 99 γκολ στην καριέρα του και τρεις μέρες αργότερα, με μια εκπληκτική εκτέλεση φάουλ, σκόραρε το νικητήριο τέρμα στο ντέρμπι με την Κορίνθιανς. Ηταν το 100ό του γκολ, επίτευγμα που θα περάσουν πολλά χρόνια για να βρεθεί κάποιος να το ξεπεράσει, αν βρεθεί ποτέ φυσικά. Το εκπληκτικό είναι ότι ο Σένι σκοράρει περισσότερο με φάουλ παρά με πέναλτι. Από τα 100 γκολ του, τα 54 είναι με σουτ έξω από την περιοχή, με τείχος μπροστά του.

Δεύτερος είναι ο Χοσέ Λουίς Σιλαβέρτ. Ο Παραγουανός πέτυχε 62 γκολ στην καριέρα του, τα 45 με πέναλτι και τα 17 με φάουλ. Ακολουθεί ο Ντίμιταρ Ιβάνκοφ με 42 γκολ, με τη διαφορά ότι ο Βούλγαρος έχει σκοράρει μόνο από την άσπρη βούλα. Ο περίφημος Κολομβιανός Ρενέ Χιγκίτα έχει ένα γκολ λιγότερο. Από τις 41 φορές που σκόραρε, οι 37 ήταν με πέναλτι και ίσως γι’ αυτό να έχει μείνει στη μνήμη των φιλάθλων περισσότερο για τα ακροβατικά του και την τρέλα του, παρά για την εκτελεστική δεινότητά του. Ο Μεξικανός Χόρχε Κάμπος είναι στην 5η θέση με 40 γκολ, εκ των οποίων τα 31 με φάουλ και μόλις τα 9 με πέναλτι.

Ο Περουβιανός Τζόνι Μαρτίν Βέγκας (37 γκολ), ο Φερνάντο Αρτούρο Κάστρι Πάστερσον (33), ο Γερμανός Χανς Γιορκ Μπουτ (32), ο Μισαέλ Αλφάρο από το Ελ Σαλβαδόρ (31 – αρκετά με κεφαλιές), ο Γιουγκοσλάβος Ντράγκαν Πάντελιτς (26), ο Νιγηριανός Βίνσεντ Ενιγιάμα (24) και ο Χιλιανός Μάριο Αντόνιο Κορνέζ (24) βρίσκονται στη λίστα, με τους περισσότερους να προέρχονται από τη Λατινική Αμερική, όπου το ποδόσφαιρο δεν έχει μπει τόσο πολύ στα καλούπια της τακτικής του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Υπάρχουν, πάντως, και στην Ευρώπη παραδείγματα γκολκίπερ που σκοράρουν συχνά σε καλά πρωταθλήματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα 10 γκολ του Πίτερ Σμάιχελ, που δεν μπήκαν από εκτελέσεις πέναλτι ή φάουλ. Ακριβώς τα μισά (5 – όλα με πέναλτι) έχει πετύχει ο Νίκος Σαργκάνης, πρώτος στη σχετική λίστα του ελληνικού πρωταθλήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή