«Πνοή» ελπίδας για το Αιγαίο

«Πνοή» ελπίδας για το Αιγαίο

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ναυτοσύνη και η ιστιοπλοΐκή ικανότητα των Ελλήνων αναδεικνύονται κάθε χρόνο χάρη στον μακροβιότερο και πλέον σημαντικό αγώνα ανοιχτής θάλασσας, το Ράλι Αιγαίου. Δεκάδες σκάφη από την Ελλάδα και το εξωτερικό διανύουν περισσότερα από 400 ναυτικά μίλια στο απαιτητικό και δύσκολο πέλαγος των ποιητών. Ο θεσμός αποτελεί μία οικονομική ανάσα για τους κατοίκους των μικρών νησιών του Αιγαίου ενώ οι ιστιοπλόοι στέλνουν οικολογικά, και όχι μόνο, μηνύματα.

Κάθε χρόνο, το Ράλι Αιγαίου υπενθυμίζει στην διεθνή κοινότητα της ιστιοπλοΐας ότι ο ελληνικός θαλάσσιος χώρος θεωρείται ένα θαυμάσιο κέντρο ναυταθλητισμού και θαλάσσιου τουρισμού. Εκτός από το αγωνιστικό μέρος υπάρχει το πολιτιστικό, το κοινωνικό και το τουριστικό σκέλος. Ο συνδυασμός όλων γίνεται αιτία να δέχεται η διοργάνωση θετικά σχόλια από πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης. Αυτή τη χρονιά, ο πολύχρωμος στόλος αναχώρησε από το Φάληρο, είχε ως πρώτο σταθμό την Αμοργό, συνέχισε για το Πυθαγόρειο της Σάμου, χθες έφτασε στις Οινούσες και σήμερα (12.00) τα σκάφη θα φύγουν με προορισμό το Σούνιο.

Η οικονομική κρίση άφησε τα σημάδια της στη φετινή διοργάνωση. Στον αγώνα παίρνουν μέρος 35 σκάφη διότι πολλοί ιστιοπλόοι δεν κατάφεραν να πάρουν άδεια από τις εργασίες τους, ενώ αρκετοί κυβερνήτες προτίμησαν να μην τρέξουν στον αγώνα. Παρόλα αυτά, οι, περίπου, 350 ιστιοπλόοι έγιναν δεκτοί με ενθουσιασμό στις τοπικές κοινωνίες διότι, αυτές τις δύσκολες εποχές, αποτελούν μία οικονομική ένεση για τα μικρά και όχι τόσο τουριστικά νησιά, τα οποία επέλεξαν οι διοργανωτές. Και εδώ έρχεται η μεγάλη συμβολή της διοργάνωσης στον τουρισμό. Κάθε χρόνο, οι άνθρωποι του Πανελληνίου Ομίλου Ανοικτής Θαλάσσης επιλέγουν με προσοχή τη διαδρομή ώστε να στηριχθούν οικονομικά και ακριτικά νησιά. «Μέσα από αυτό τον αγώνα, οι ιστιοπλόοι του κέντρου ερχόμαστε σε επαφή με τους συναδέλφους μας από τα νησιά. Αυτό είναι απαραίτητο για την αθλητική συνοχή της ιστιοπλοΐας. Η ελληνική σημαία ταξιδεύει σε όλα τα νησιά και την παραμεθόριο, κάτι που έχει συμβολική σημασία. Η παρουσία τόσων ιστιοπλόων σε ένα νησί ενισχύει το τουριστικό ρεύμα και τις τοπικές οικονομίες. Οι ξένοι ιστιοπλόοι γίνονται πρεσβευτές του ναυταθλητισμού μας. Μεταφέρουν τις εντυπώσεις τους από τα θαυμάσια τοπία, τις μαγευτικές θάλασσες και τις ιδανικές συνθήκες που υπάρχουν εδώ για ιστιοπλοΐα», δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ομίλου Ανοικτής Θαλάσσης, Γιάννης Μαραγκουδάκης.

Μηνύματα οικολογίας

Από τα αρχαία χρόνια, τα ιστιοπλοΐκά σκάφη αρμενίζουν στις θάλασσες με τη βοήθεια του Αιόλου και όχι με τη χρήση μηχανών. Οι περιβαλλοντικές ευαισθησίες των αθλητών της ιστιοπλοΐας είναι ευρέως γνωστές. Η θάλασσα αποτελεί το σπίτι τους και καταβάλλουν προσπάθειες για να διατηρηθεί καθαρή. Αυτή τη χρονιά, η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, η οποία είναι η παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση στην Ελλάδα, συνεργάστηκε με τον ΠΟΙΑΘ με στόχο την προβολή και ιδίως τη διάδοση του πνεύματος προστασίας των θαλασσών μας. Οι κυβερνήτες των σκαφών υπέγραψαν πρωτόκολλο προστασίας της Φύσης και θα ενεργούν ως έγκυροι παρατηρητές των βραβευμένων με τη Γαλάζια Σημαία ακτών και μαρινών που θα επισκέπτονται. «Το άθλημά μας είναι οικολογικό. Ασκούμαστε στη Φύση και έχουμε υποχρέωση να την προστατεύσουμε», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΟΙΑΘ, Γιάννης Μαραγκουδάκης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ράλι Αιγαίου μεταφέρει οικολογικά μηνύματα. Το σκάφος «Wind – Ζαντίνο» είναι πρεσβευτής του προγράμματος «Ο Δρόμος του Δελφινιού», το οποίο καλεί τους ιστιοπλόους, αλλά και όλους όσοι ταξιδεύουν με σκάφη στα νερά του Αιγαίου, να συμβάλλουν στην προστασία των δελφινιών που ζουν στις ελληνικές θάλασσες.

Πρωτοποριακή διοργάνωση από το 1964

Πριν από 48 χρόνια, το 1964, τα μέλη του Πανελληνίου Ομίλου Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης αποφάσισαν να κάνουν κάτι πρωτοποριακό για τα δεδομένα της εποχής. Θέλοντας να φέρουν περισσότερο κόσμο κοντά στο αγαπημένο τους άθλημα, αποφάσισαν να διοργανώσουν έναν μεγάλο αγώνα ιστιοπλοΐας. Τον ονόμασαν «Ράλι Αιγαίου», αλλά ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι από τους εμπνευστές της ιδέας δεν μπορούσαν να φανταστούν την επιτυχία που θα είχε η διοργάνωση.

Ο ρομαντικός αγώνας της δεκαετίας του ’60 υπακούοντας στα κελεύσματα της σύγχρονης εποχής μεταμορφώθηκε σε απόλυτα επαγγελματικό. Στη διοργάνωση, κάθε χρόνο, παίρνουν μέρος δεκάδες σκάφη. Τα περισσότερα από αυτά, για να καλύψουν τα έξοδά τους, βρίσκουν χορηγούς που βάζουν το λογότυπό τους στα πανιά και στηρίζουν την προσπάθεια των ιστιοπλόων της ανοιχτής θάλασσας. Η διαδρομή «Ράλι Αιγαίου» σε ένα μεγάλο αγωνιστικό σκάφος στοιχίζει, περίπου, 5.000 ευρώ (διαμονή, φαγητό κ.λπ.). Στα μικρότερα σκάφη, όπου οι ιστιοπλόοι κοιμούνται μέσα, το κόστος φτάνει μέχρι 1.000 ευρώ. Το παράβολο για τη συμμετοχή ενός σκάφους στον αγώνα είναι 60 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή