Το αληθινό προνόμιο

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από λίγες μέρες, το υπουργείο Οικονομικών έστειλε ραβασάκια σε 140 μεγάλους οφειλέτες του ελληνικού Δημοσίου. Μεταξύ αυτών είναι βέβαιο ότι δεν συγκαταλέγεται καμία από τις πολλές ΠΑΕ που χρωστάνε στο Δημόσιο αρκετά εκατομμύρια ευρώ – «ογδόντα» είχε πει πριν από λίγο καιρό ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Σαχινίδης. Γιατί δεν απαιτούνται αυτά τα χρήματα; Γιατί οι ΠΑΕ μας ανήκουν στην κατηγορία των αληθινών προνομιούχων.

Γιατί φτάσαμε σε αυτό το σημείο; Γιατί μετρώντας το περίφημο πολιτικό κόστος για χρόνια ολόκληρα, υπουργοί και υφυπουργοί αρνούνται να συγκρουστούν με τοπικούς βουλευτές που θα τρέξουν να υποστηρίξουν το δίκιο του μπαταχτσή κάθε φορά που το κράτος θα ζητήσει χρήματα από ποδοσφαιροπαράγοντες. Οι ΠΑΕ, οχυρωμένες πίσω από τη βεβαιότητα ότι θα βρουν υποστηρικτές εντός του κοινοβουλίου, πληρώνουν όποτε θυμούνται. Με το πέρασμα των χρόνων το χρέος αυτό αυξάνεται και σύντομα οι ρόλοι αντιστρέφονται: οι ΠΑΕ αλλάζουν διοικήσεις και οι νέες διοικήσεις κατηγορούν το κράτος που επέτρεψε στους προηγούμενους να μην πληρώνουν – γίνονται δηλαδή από κατηγορούμενοι κατήγοροι! Με αυτό το σκάρφισμα φτάσαμε στο να χρωστάνε ένα σωρό χρήματα και να μη τους τα ζητάει κανένας!

Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι πάνω από είκοσι ΠΑΕ κατέθεσαν πλαστές ασφαλιστικές ενημερότητες, πλαστογράφησαν δηλαδή τις βεβαιώσεις του ΙΚΑ και της εφορίας, εμφανίζοντας ότι τακτοποίησαν τα χρέη τους. Κάποιες από αυτές τιμωρήθηκαν από την αθλητική δικαιοσύνη που έδειξε σχετικά γρήγορα αντανακλαστικά. Το ίδιο θέμα ωστόσο ελάχιστα απασχόλησε το ελληνικό κοινοβούλιο. Οι βουλευτές μας πρόσφατα έδειξαν μια υπερκομματική διάθεση συμπαράστασης στον Ηρακλή π.χ. ή ακόμα και στον ΟΦΗ όταν δεν κατάφεραν να πάρουν την πολυπόθητη αδειοδότηση για τη συμμετοχή στο νέο πρωτάθλημα. Κάλεσαν τον πρόεδρο της ΕΠΟ κ. Σοφοκλή Πιλάβιο να εξηγήσει τη διαδικασία, του επιτέθηκαν προσωπικά, αμφισβήτησαν το αυτοδιοίκητο της ομοσπονδίας. Οταν όμως ξέσπασε το σκάνδαλο των πλαστών ασφαλιστικών βεβαιώσεων κανείς δεν ρώτησε τους αρμόδιους υπουργούς τι σκοπεύουν να κάνουν με την ουσία της απάτης.

Πριν από λίγες μέρες στη Γαλλία διαλύθηκε η ιστορική Γκρενόμπλ. Είχε χρέη, δεν μπορούσε να τα ρυθμίσει, έχασε την άδεια επαγγελματικής της λειτουργίας και βρέθηκε στις ερασιτεχνικές κατηγορίες. Είναι άτυχη γιατί δεν βρίσκεται στην Ελλάδα. Εδώ απλά θα ξεσηκώνονταν οι τοπικοί βουλευτές για τα δικαίωμά της να χρωστάει…    

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή