Πώς «δένουν» τους παίκτες

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Σύνδεσμο Τυχερών Παιγνίων, περί τα 90 δισ. ευρώ τον χρόνο ξοδεύονται σε νόμιμα ποδοσφαιρικά στοιχήματα. Ο Κρις Ιτον της FΙFΑ, λέει ότι η Ιντερπόλ εκτιμά ότι το νούμερο αυτό είναι κατά πολύ μεγαλύτερο.

Ο ίδιος προσθέτει ότι ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις όσοι στήνουν αγώνες στοχεύουν σε ποδοσφαιριστές με χρέη από στοιχήματα, τις περισσότερες φορές φέρνουν σε δύσκολη θέση παίκτες από φτωχές χώρες, βοηθώντας τους να βρουν θέση σε επαγγελματικούς συλλόγους.

«Τότε ο παίκτης είναι δεμένος», είπε ο κ. Ιτον. «Του λένε, θα σε φτιάξουμε στην Ευρώπη μέσα σε δύο χρόνια».

Σε συνέντευξη Τύπου τον Μάιο ο πρόεδρος της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ δήλωσε κατά την αναγγελία της σύστασης κοινού σώματος με την Ιντερπόλ ότι «οι φίλαθλοι θα πάψουν να πηγαίνουν σε ποδοσφαιρικούς αγώνες εάν ξέρουν ότι είναι στημένοι».

Πριν από λίγες ημέρες η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ζιμπάμπουε δημοσίευσε έκθεση σχετικά με τα στημένα παιχνίδια από το 2007 έως το 2010. Σε αυτήν ο πρώην τεχνικός της εθνικής ομάδας λέει ότι οι παίκτες σε περιοδεία τους στην Ασία λάμβαναν 1.000 δολάρια ανά παιχνίδι για να ηττηθούν με προσυμφωνημένο σκορ.

Ο ιθύνων νους της επιχείρησης στησίματος αγώνων στη Φινλανδία ήταν ο Γουίλσον Ρατζ Περουμάλ από τη Σιγκαπούρη. Βρέθηκε ένοχος δωροδοκίας 11 ποδοσφαιριστών, ώστε να χειραγωγήσουν αγώνες του φινλανδικού πρωταθλήματος. Καταδικάστηκε την περασμένη εβδομάδα σε διετή φυλάκιση.

Αξιωματούχοι της FIFA και της Ιντερπόλ θεωρούν ότι συμμετείχε στη σύσταση της ομάδας που εμφανίστηκε ως εθνική του Τόγκο σε φιλικό αγώνα τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Μπαχρέιν, ενώ ασχολήθηκε και με τις περιοδείες της Ζιμπάμπουε το 2008 και το 2009 σε Ταϊλάνδη, Μαλαισία και Συρία.

Ο Ερνεστ Σιμπάντα, πρώην τεχνικός της Ζιμπάμπουε, αποκάλυψε λεπτομέρειες της περιοδείας της εθνικής ομάδας στη Μαλαισία το 2007. Είπε ότι η ομάδα συναντήθηκε στο αεροδρόμιο με τέσσερις άνδρες, με επικεφαλής κάποιον Ράτζαν, που νόμισαν ότι ήταν υπεύθυνος ασφαλείας και έμεινε στο ίδιο ξενοδοχείο με τους ποδοσφαιριστές.

«Το βράδυ εκείνο ο Ράτζαν κι η ομάδα του πήγαν στα δωμάτια των ποδοσφαιριστών και τους είπαν ότι αυτός ήταν ατζέντης παικτών, ενώ εμφανώς ήταν κάτι περισσότερο. Αρχισε στη συνέχεια να τους μιλά όλο και πιο πολύ και για τον πρώτο αγώνα έδωσε 1.000 δολάρια στον καθένα, καθώς και 1.500 δολάρια σε κάθε παράγοντα της ομάδας στο ημίχρονο», αποκάλυψε ο κ. Σιμπάντα.

Ο Ελιοτ Κάσου, της ομοσπονδίας της Ζιμπάμπουε, που συμμετείχε στη διερεύνηση του σκανδάλου, είπε ότι το μέγεθος του προβλήματος είναι πολύ μεγάλο για την ομοσπονδία. «Γράψαμε στη FIFA», είπε, «λέγοντάς τους ότι χρειαζόμαστε βοήθεια για τη διερεύνηση ενός τόσο εκτεταμένου εγκλήματος. Παραείναι μεγάλο για εμάς.»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή