Ενα αναπάντεχο θαύμα από τα κορίτσια του πόλο

Ενα αναπάντεχο θαύμα από τα κορίτσια του πόλο

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και τώρα η Κίνα. Η εθνική ομάδα πόλο γυναικών χρειάζεται άλλη μια νίκη για να ολοκληρώσει το θαύμα, που κάνει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Σαγκάης. Το συγκρότημα της διοργανώτριας χώρας θα βρεθεί αύριο απέναντι στα κορίτσια του Γιώργου Μορφέση στον μεγάλο τελικό. Σε αυτόν, που η Ελλάς έφθασε πανάξια νικώντας χθες τη «χρυσή» ολυμπιονίκη του 2004, Ιταλία 14-11 (3-2, 5-3, 3-3, 3-3). Ο χθεσινός αγώνας είναι ιστορικός για το ελληνικό πόλο, αφού για πρώτη φορά εθνική ομάδα, ανδρών ή γυναικών, προκρίθηκε σε τελικό πρωταθλήματος κόσμου. Ταυτόχρονα, ήταν μια «ρεβάνς» για την ήττα στην παράταση του τελικού του 2004, που στέρησε από την Ελλάδα το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο. Από την ομάδα εκείνου του αγώνα παίζουν ακόμη στην εθνική οι Γεωργία Λαρά, Κυριακή Λιόση, Αντιόπη Μελιδώνη και Αντιγόνη Ρουμπέση.

Πανάξια είναι η πρόκριση της Ελλάδος. Γιατί, όμως, «μιλήσαμε» για θαύμα; Διαβάστε τις δηλώσεις του προέδρου της ΚΟΕ, Δημήτρη Διαθεσόπουλου, που, εν πολλοίς, απηχούν την πραγματικότητα: «Είναι μεγάλη και πρωτόγνωρη επιτυχία. Αυτή η ομάδα είναι η μοναδική στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού που κατακτά Ολυμπιακό και παγκόσμιο μετάλλιο. Πρόκειται για θαύμα, γιατί οι συνθήκες κάτω από τις οποίες προετοιμάστηκε η ομάδα ήταν τραγικές. Ψάχναμε κολυμβητήριο και δεν βρίσκαμε. Τα μισά ήταν κλειστά. Βρίσκαμε χώρους χωρίς γυμναστήριο. Αν δείτε τον τρόπο που προετοιμάζονται οι άλλες ομάδες, εμείς δεν θα έπρεπε ούτε απ’ έξω να περνάμε, όχι να παίρνουμε μετάλλια. Η επιτυχία είναι μήνυμα αισιοδοξίας για την ελληνική κοινωνία. Αποδεικνύει ότι οι Ελληνες, ακόμη και υπό τραγικές συνθήκες, μπορούν να μεγαλουργήσουν».

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα παιχνίδια, η ομάδα μας άρχισε καλά και πήρε «κεφάλι» στο σκορ, χωρίς να το χάσει ποτέ (2-0, 6-2, 10-5, 11-7). Οταν στην αρχή του τέταρτου οκτάλεπτου οι Ιταλίδες μείωσαν σε 11-9, ένα γκολ της Αντωνάκου 4΄53΄΄ προ της λήξης κι ένα της Λιόση, ακριβώς 60΄΄ αργότερα, έδωσαν ουσιαστικό τέλος στην αγωνία. Η νίκη βασίστηκε στο μεγάλο ποσοστό ευστοχίας (48,3%), στην καλή άμυνα στην παίκτρια λιγότερη, που αποτελεί «όπλο» για την Ιταλία, και, στη γενικότερα, καλή άμυνα, στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, που ανάγκασε τις Ιταλίδες να επιχειρούν μακρινά σουτ συχνά υπό όχι καλές προϋποθέσεις. Για την Ελλάδα (4/6 στην παίκτρια παραπάνω, 1/1 πέναλτι) έπαιξαν οι Κούβδου, Ψούνη 1, Λιόση 1, Ασημάκη 2, Ρουμπέση 3, Γερόλυμου 3, Αντωνάκου 3 (Τσουκαλά, Μελιδώνη, Αβραμίδου, Μανωλιουδάκη 1, Λαρά). Τα γκολ της Ιταλίας (3/9 στην παραπάνω, 3/3 πέναλτι) σημείωσαν οι Μπιανκόνι 3, Ραμπάλντι 3, Αμπάτε 2, Σαβιόλι, Λάπι και Εμολο.

«Ζούμε μοναδικές στιγμές. Εχουμε ποιότητα και παλεύουμε όλα τα παιχνίδια, γιατί αυτή η ομάδα έχει δείξει ότι έχει και ψυχή. Την ελληνική ψυχή, που βγαίνει στα δύσκολα. Θεωρώ τυχερό τον εαυτό μου, γιατί είμαι στην ομάδα από το 2003 ως συνεργάτης και μετά ως βασικός προπονητής και έχω ζήσει όλες τις μεγάλες στιγμές. Στις παίκτριες ανήκει το 100% της επιτυχίας. Η χρονιά ξεκίνησε περίεργα. Οι κοπέλες δεν ξεκουράστηκαν, κάναμε πολλά ταξίδια, χάσαμε πολλές προπονήσεις, κάναμε ήττα από τη Μ. Βρετανία, ισοπαλία με το Καζαχστάν. Και όμως, φτάσαμε στον τελικό. Το μυστικό της επιτυχίας είναι το σκάουτινγκ και το διάβασμα του αντιπάλου, η καλή «χημεία» της ομάδας, το ταλέντο των παικτριών και το ότι είμαστε μονιασμένοι», τόνισε ο κ. Μορφέσης.

«Θεωρώ ότι δεν παίξαμε καλά. Δεν λέω ότι το παιχνίδι μας ήταν κακό. Απλά δεν ήταν από τα καλύτερα. Φάνηκε πόσο μεγάλη ομάδα είμαστε, γιατί νικήσαμε χωρίς να είμαστε στην καλύτερή μας μέρα», είπε η Κική Λιόση.

«Είναι μαγική στιγμή, μια στιγμή που γράφει ιστορία αυτή η ομάδα. Δεν έχω συνειδητοποιήσει τι έχει γίνει και θα μου πάρει αρκετό καιρό νομίζω. Εχουμε δείξει ότι έχουμε ποιότητα και ότι προσπαθούμε πολύ. Εχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου, μετά από καταξιωμένες αθλήτριες που είχαν προσπαθήσει γι’ αυτόν τον στόχο, είμαστε οι «τυχερές» θα έλεγα, να φθάσουμε να χαρούμε αυτές τις στιγμές όπως χαίρονται κι εκείνες. Από εδώ και στο εξής ό,τι κάνω στη ζωή μου, θα είναι αφιερωμένο στη μητέρα μου», τόνισε η Λαρά.

Οι Ιταλοί παραδέχθηκαν την ανωτερότητα της ελληνικής ομάδας. Μάλιστα, ο μάνατζερ, Τζουζέπε Μαρότα, έκανε μια παράδοξη δήλωση: «Είναι θετικό ότι μειώσαμε την «ψαλίδα» που μας χωρίζει από την Ελλάδα». Και ο προπονητής, Φάμπιο Κόντι υπογράμμισε το δίκαιο της νίκης της ελληνικής ομάδας.

Ο άλλος ημιτελικός ήταν συναρπαστικός. Η Κίνα επεβλήθη της Ρωσίας με 13-12 (4-3, 3-3, 2-3, 4-3).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή