Υποβιβασμός για Καβάλα και Βόλο

Υποβιβασμός για Καβάλα και Βόλο

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον υποβιβασμό του Ολυμπιακού Βόλου και της Καβάλας, καθώς και την εφ’ όρου ζωής απαγόρευση οποιασδήποτε δραστηριότητας με το ποδόσφαιρο στους Αχιλλέα Μπέο και Μάκη Ψωμιάδη για τα αδικήματα της «δωροδοκίας» και του «στοιχήματος» επέβαλε ομόφωνα η πειθαρχική επιτροπή της Σούπερ Λίγκας, έπειτα από πολύωρη συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης στις 4.40! Αθώος για τα πειθαρχικά παραπτώματα που του αποδόθηκαν κρίθηκε ο πρώην προπονητής της Καβάλας και νυν του Λεβαδειακού, Γ. Παπακώστας, ενώ ο κ. Ψωμιάδης κρίθηκε αθώος για την παραβίαση της διάταξης περί ντόπινγκ.

Οι αποφάσεις είναι σε πρώτο βαθμό και είναι οι πρώτες που εκδίδει η ποδοσφαιρική δικαιοσύνη και αφορούν το σκάνδαλο των στημένων αγώνων. Οι δύο ομάδες προσέφυγαν στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ. Τα στοιχεία που έλαβε υπόψη η επιτροπή προκειμένου να εκδώσει την απόφαση ήταν: α) η πορισματική αναφορά της εισαγγελέως πρωτοδικών Π. Παπανδρέου, η έγγραφη αναφορά του ΟΠΑΠ προς την αντεισαγγελία του Αρείου Πάγου στις 23/4/2010, οι ένορκες καταθέσεις τεσσάρων αξιωματούχων της UEFA ειδικών στο θέμα του στοιχήματος στις 21/2/2011 και τις απολογίες κατά την ακροαματική διαδικασία του υπαλλήλου του ΟΠΑΠ, Γ. Ηλιόπουλου, και του προέδρου της Παναχαϊκής, Αλ. Κούγια.

Η απόφαση για τον Ολυμπιακό Β. στηρίχτηκε κυρίως στα έξι παιχνίδια που σύμφωνα με την UEFA το αποτέλεσμά τους χειραγωγήθηκε για στοιχηματικούς λόγους. Πρόκειται για τα ματς:

α) Παναργειακός – Ολυμπιακός Βόλου 0 – 4. Διεξήχθη στις 30-8-2009 για το Κύπελλο Ελλάδας και σύμφωνα με την έκθεση της UEFA το αποτέλεσμά του ήταν προκαθορισμένο. β) Ολυμπιακός Βόλου – Απόλλων Καλαμαριάς 2 – 0. Διεξήχθη στις 27-10-2008 και σύμφωνα με την έκθεση της UEFA ήταν χωρίς καμία αμφιβολία «απίστευτα στημένος αγώνας». γ) Ολυμπιακός Βόλου – Ατρόμητος 1 – 1. Διεξήχθη στις 2-2-2009 και σύμφωνα με την έκθεση της UΕFΑ ήταν ύποπτος. δ) Ολυμπιακός Βόλου – Ηλυσιακός 0 – 1. Διεξήχθη στις 4-5-2009 και σύμφωνα με την έκθεση της UΕFΑ ήταν χειραγωγημένος για τους σκοπούς του στοιχήματος. ε) Ολυμπιακός Βόλου – Εθνικός Πειραιά 2 – 0. Διεξήχθη στις 15-1-2010 και σύμφωνα με την έκθεση της ΟΥΕΦΑ ήταν άκρως ύποπτος και πιθανότατα χειραγωγημένος για τους σκοπούς του στοιχήματος. στ) Ηλιούπολη – Ολυμπιακός Βόλου 1 – 3. Διεξήχθη στις 6-2-2010 και σύμφωνα με την έκθεση της ΟΥΕΦΑ ήταν στημένος.

Η πειθαρχική επιτροπή δέχεται ότι «όλα τα ανωτέρω κρίνονται απολύτως ασφαλή χωρίς να υπάρχει κάποιο ποσοστό σφάλματος, ως προς τον προκαθορισμό των αποτελεσμάτων για τους σκοπούς του στοιχήματος, όπως τούτο σαφώς προκύπτει από τις ένορκες καταθέσεις του συντονιστή πειθαρχικού τμήματος και του ειδικού στοιχημάτων της UΕFΑ.

Στην ΠΑΕ Ολυμπιακός Β. επιβλήθηκε πρόστιμο 300.000 ευρώ και στον Αχ. Μπέο πρόστιμο 90.000.

Παρόμοιο είναι το σκεπτικό και για την Καβάλα η οποία κρίθηκε ένοχη για τα πέντε παιχνίδια που η UEFA θεωρεί ότι χειραγωγήθηκαν για στοιχηματικούς λόγους. Είναι τα εξής:

α) Αγροτικός Αστέρας – Καβάλα 0 – 3. Διεξήχθη στις 28-10-2009 για το Κύπελλο Ελλάδας και σύμφωνα με την έκθεση της UΕFΑ το αποτέλεσμά του ήταν στημένο. β) Καβάλα – Αγροτικός Αστέρας 4 – 1. Διεξήχθη στις 14-3-2009 και σύμφωνα με την έκθεση της UΕFΑ το αποτέλεσμά του ήταν εξαιρετικά στημένο. γ) Καβάλα – Ηλυσιακός 2 – 0. Διεξήχθη στις 29-3-2009 και σύμφωνα με την έκθεση της ΟΥΕΦΑ το αποτέλεσμά του ήταν ύποπτο. δ) Καβάλα – ΠΑΣ Γιάννινα 2 – 1. Διεξήχθη στις 13-4-2009 και σύμφωνα με την έκθεση της UΕFΑ το αποτέλεσμά του ήταν ύποπτο. ε) Αναγέννηση Καρδίτσας – Καβάλα 3 – 0. Διεξήχθη στις 4-5-2009 και σύμφωνα με την έκθεση της UΕFΑ το αποτέλεσμά του ήταν ύποπτο χειραγώγησης.

Δεν προέκυψε επιβαρυντικό στοιχείο για τον αγώνα Καβάλα – Πανσερραϊκός, ο οποίος διεξήχθη στις 19-2-2011 είχε τελικό αποτέλεσμα 0 – 0 και θεωρείται στημένος βάσει του πορίσματος της εισαγγελέως Πρωτοδικών, Π. Παπανδρέου. Στην ΠΑΕ Καβάλα επιβλήθηκε πρόστιμο 90.000 ευρώ και στον Μ. Ψωμιάδη 300.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή