ΑΡΘΡΟ: Η κληρονομιά και το όραμα για μία αξέχαστη διοργάνωση

ΑΡΘΡΟ: Η κληρονομιά και το όραμα για μία αξέχαστη διοργάνωση

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 27 Ιουλίου, καθώς ο νεαρός Βρετανός πρωταθλητής των καταδύσεων, Τομ Ντάλεϊ βουτούσε στην πισίνα του εκπληκτικού νέου Κέντρου Υγρού Στίβου, στο Λονδίνο, ολόκληρος ο κόσμος ένιωσε τον κυματισμό. Την ίδια μέρα, από την πλατεία Τραφάλγκαρ στην καρδιά του Λονδίνου, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ απευθύνθηκε στα έθνη της υφηλίου καλώντας τους καλύτερους αθλητές του κόσμου να συναντηθούν και να ριχτούν στην ευγενή άμιλλα των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου το 2012. Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε.

Εχουν περάσει έξι χρόνια από τη στιγμή που το Λονδίνο κέρδισε, στη Σιγκαπούρη, το προνόμιο να φιλοξενήσει τους Αγώνες αρχίζοντας έτσι ένα συναρπαστικό ταξίδι. Ολα προχωρούν σύμφωνα με το πρόγραμμα. Η κατασκευή των βασικών χώρων διεξαγωγής των αγωνισμάτων έχει ολοκληρωθεί ένα χρόνο πριν από την έναρξη των Αγώνων. Είμαστε στην ώρα μας, εντός του προϋπολογισμού και έτοιμοι να προσφέρουμε ένα υπέροχο καλοκαίρι αθλητισμού και πολιτισμού.

Πρόκειται για μια διοργάνωση που θα μείνει αξέχαστη – όχι μόνο από αθλητικής πλευράς. Φυσικά οι Αγώνες θα αναδείξουν τις εξαιρετικές ικανότητες των αθλητών και τους ξεχωριστούς προσωπικούς θριάμβους. Κανείς δεν το γνωρίζει αυτό καλύτερα από τον φίλο μου λόρδο Κόου. Τα θρυλικά κατορθώματά του στον στίβο τον κάνουν μοναδικά κατάλληλο για να βάλει τους αθλητές στην καρδιά του σχεδιασμού για το 2012. Ομως οι Αγώνες σημαίνουν πολλά περισσότερα.

Για μένα, οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες επικεντρώνονται σε μια λέξη, περισσότερο από κάθε άλλη: κληρονομιά. Είναι μια λέξη που εκφράζει την πραγματική αλλαγή που οι Αγώνες μπορούν να φέρουν στις ζωές των ανθρώπων. Οχι μόνο στη διοργανώτρια πόλη ή στη διοργανώτρια χώρα αλλά σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό το όραμα μιας κληρονομιάς με διάρκεια είναι συνυφασμένο με κάθε πτυχή των Αγώνων του 2012.

Για παράδειγμα, το ανατολικό Λονδίνο έχει ήδη μεταμορφωθεί μπροστά στα μάτια μας. Αρχιτέκτονες και μηχανικοί, από τους σημαντικότερους στον τομέα τους, έχουν δημιουργήσει αθλητικές εγκαταστάσεις και χώρους που οι τοπικές κοινωνίες και όλοι οι επισκέπτες θα χαίρονται για πολλά, πολλά χρόνια. Και το πέτυχαν με αξιοθαύμαστη προσήλωση στην ιδέα της αειφορίας που βρίσκεται στην καρδιά της κάθε κατασκευής, κάνοντας έτσι τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου τους πρώτους πραγματικά «πράσινους» Αγώνες στην ιστορία.

Αλλά η ιδέα της κληρονομιάς σχετίζεται και με την έμπνευση – με την προσφορά ελπίδας και φιλοδοξίας σε νέους και νέες. Και μέσω του προγράμματός μας International Inspiration (Παγκόσμια Εμπνευση) χρησιμοποιήσαμε τον αθλητισμό για να έρθουμε σε επαφή με πάνω από 12 εκατομμύρια παιδιά σε 17 χώρες σ’ ολόκληρο τον κόσμο, από το Αζερμπαϊτζάν μέχρι τη Ζάμπια.

Τέλος, σχετίζεται με τη συνύπαρξη των ανθρώπων υπό τη σκέπη των ολυμπιακών αξιών της φιλίας, του σεβασμού και της αριστείας. Περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια εισιτήρια έχουν ήδη πουληθεί. Χιλιάδες δήλωσαν το ενδιαφέρον τους να εργαστούν ως εθελοντές. Εκατοντάδες είναι οι λαμπαδηδρόμοι που θα μεταφέρουν την ολυμπιακή φλόγα μέσα από πεδιάδες, βουνά και νησιά καθώς στο ταξίδι της, που θα διαρκέσει εβδομήντα ημέρες, θα φωτίζει ολόκληρο το έθνος.

Και βέβαια, στους δύο μήνες της διάρκειας των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων το επόμενο καλοκαίρι ολόκληρος ο κόσμος θα συμμετέχει και θα απολαμβάνει τους Αγώνες, σε κάθε σπίτι, από κάθε τηλεόραση και κάθε ραδιόφωνο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, καθώς ο πρόεδρος Ρογκ κάλεσε τους αθλητές και τις αθλήτριες της Ελλάδας στη Βρετανία το 2012 και οι Ελληνες πρωταθλητές άρχισαν την προετοιμασία τους για να γράψουν νέες ένδοξες σελίδες για τον ελληνικό αθλητισμό, θα ήθελα να καλέσω τον λαό της Ελλάδας να συμμετέχει κι αυτός στη μοναδική αυτή στιγμή.

Στους επόμενους δώδεκα μήνες θέλουμε να υποδεχτούμε όλο τον κόσμο στη Βρετανία, να μοιραστούμε την εμπειρία των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων και ν’ ανακαλύψουμε όσα κάνουν τη Βρετανία ένα σπουδαίο τόπο για να ζεις και να επισκέπτεσαι, να δουλεύεις και να επενδύεις.

Μας μένουν κάτι λιγότερο από 365 ημέρες αλλά νιώθουμε ήδη έτοιμοι να διοργανώσουμε καταπληκτικούς Αγώνες που θα μείνουν ζωντανοί επειδή θα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων και θέλουμε όλοι να συμμετέχουν σ’ αυτό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή