Η FIFA έχασε την αξιοπιστία στο παιχνίδι της κάθαρσης

Η FIFA έχασε την αξιοπιστία στο παιχνίδι της κάθαρσης

4' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτή αμφισβήτηση δέχεται πλέον ο πρόεδρος της FΙFΑ, Ζεπ Μπλάτερ, σε κάθε επίπεδο, καθώς αδυνατεί όπως φαίνεται να ελέγξει τα φαινόμενα διαφθοράς στην παγκόσμια ομοσπονδία, ενώ κατηγορείται και για δικτατορικές μεθόδους, δύο μόλις μήνες μετά την επανεκλογή του χωρίς αντίπαλο.

Ο Ελβετός μεγαλοπαράγοντας, που είναι και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, κατηγορήθηκε μέσα σε λίγες μέρες ότι δρα δικτατορικά στην παγκόσμια ομοσπονδία, ότι είναι επικεφαλής μιας «διεφθαρμένης ηγεσίας», ότι δεν είναι σοβαρός και καθαρός και ότι κανένας πλέον δεν τον πιστεύει.

Το περασμένο Σάββατο ο πρώην σύμμαχός του και παρ’ ολίγον αντίπαλός του στην προεδρική εκλογή της 1ης Ιουνίου, Μοχάμεντ μπιν Χαμάμ, καταδικάστηκε σε εφ’ όρου ζωής αποκλεισμό από το ποδόσφαιρο για δωροδοκία μελών της Συνομοσπονδίας της Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής τον περασμένο Μάιο ώστε να εξασφαλίσει την ψήφο τους. Σε δηλώσεις του ο κ. Μπιν Χαμάμ, υπήκοος του Κατάρ, της χώρας που τον Δεκέμβριο κέρδισε την ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022, κατηγόρησε τον κ. Μπλάτερ για δικτατορική διοίκηση της FIFA, μολονότι ήταν κι ο ίδιος στο πλευρό του επί χρόνια, και ότι φροντίζει να εξαφανίζει οποιονδήποτε του ασκεί κριτική.

Ο κ. Μπιν Χαμάμ, που έχασε έτσι και την αντιπροεδρία της FIFA που είχε, έκανε λόγο και για «πολιτικά κίνητρα» πίσω από τη δίωξή του, εννοώντας προφανώς ότι παγιδεύτηκε ώστε να μην τεθεί αντίπαλος του κ. Μπλάτερ στην εκλογή προέδρου κατά το συνέδριο της FIFA τον περασμένο μήνα. Ο επίσης κατηγορούμενος για την υπόθεση δωροδοκίας, Τζακ Γουόρνερ δήλωσε πριν παραιτηθεί από την προεδρία της βορειοαμερικανικής συνομοσπονδίας ότι η κουλτούρα των δώρων είναι συνηθισμένη εδώ και χρόνια στη FΙFΑ.

Είναι γεγονός ότι έχουν μαζευτεί πολλές υποθέσεις διαφθοράς τον τελευταίο καιρό στη FIFA, με κατηγορίες σε βάρος πολλών από τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής, που τον Δεκέμβριο είχε το μοναδικό προνόμιο να επιλέξει τους διοργανωτές όχι ενός, αλλά δύο Παγκοσμίων Κυπέλλων μαζί (του ’18 και του ’22). Πριν καν την απόφαση ανάθεσης τον Δεκέμβριο είχαν ήδη τιμωρηθεί με αποκλεισμό λόγω διαφθοράς δύο μέλη της επιτροπής, οι Εϊμος Αντάμου και Ρέιναλντ Τεμάριι.

Σε δηλώσεις του την Τετάρτη ο κ. Μπλάτερ υποσχέθηκε «μηδενική ανοχή σε όλους, εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου, κι όχι μόνο όσον αφορά τον γείτονά μου, τους φίλους μου, τους συναδέλφους μου, τους αντιπάλους μου, τους διαιτητές, αλλά και τους προέδρους των ενώσεων».

Πρόσθεσε ότι η προσπάθεια της FIFA δεν εστιάζεται μόνο στον πόλεμο κατά της διαφθοράς, αλλά και κατά του ντοπαρίσματος και των διακρίσεων. «Ολη αυτή η δουλειά έχει ξεκινήσει. Τώρα πρέπει να δουλέψουμε και ενάντια στο παράνομο στοίχημα. Εχετε δει τον απίστευτο αριθμό των ομοσπονδιών που εμπλέκονται σε στημένους αγώνες», είπε. Ωστόσο αρνήθηκε να σχολιάσει την επιβολή της ποινής στον κ. Μπιν Χαμάμ.

Σε προσωπικό επίπεδο ο κ. Μπλάτερ απάντησε: «Δεν είμαι δικτάτωρ, όπως λένε. Δεν είμαι μόνος μου, εργάζομαι μαζί με την εκτελεστική επιτροπή, με τη διοίκηση και με πολλούς συμβούλους. Μην ξεχνάτε πως στη FIFA έχουμε 300 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν άμεση σχέση με το ποδόσφαιρο, και μέσα στα 300 εκατομμύρια δεν μπορείς να έχεις μόνο καλούς ανθρώπους».

Σφοδρή όμως ήταν και η κριτική από τον Καρλ-Χάιντζ Ρουμενίγκε, που εκτός από διοικητικός ηγέτης της Μπάγερν Μονάχου, είναι και πρόεδρος του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Συλλόγων.

«Δεν ανέχομαι άλλο να μας κατευθύνουν άνθρωποι που δεν είναι ούτε σοβαροί ούτε καθαροί», δήλωσε την περασμένη Τρίτη στην αγγλική εφημερίδα Γκάρντιαν. «Τώρα είναι η στιγμή να παρέμβουμε, καθώς η γνώση ότι κάτι είναι στραβό αποτελεί και υποχρέωση για να το αλλάξουμε». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «ο Ζεπ Μπλάτερ λέει ότι θα φέρει την κάθαρση, αλλά το γεγονός ότι κανείς δεν τον πιστεύει τα λέει όλα». Ο κ. Μπλάτερ αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις αυτές.

Την κατάρρευση του κύρους της FIFA επιβεβαίωσε σε άρθρο του στους Τάιμς της Νέας Υόρκης την περασμένη εβδομάδα και ο γενικός γραμματέας της Ιντερπόλ, που πριν από μερικούς μήνες άρχισε συνεργασία με τη FIFA για την καταπολέμηση των φαινομένων των στημένων αγώνων και της διαφθοράς. Ο Ρόναλντ Νόουμπλ γράφει ότι «η εμπιστοσύνη του κόσμου στη FIFA βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο της ιστορίας», αλλά και ότι η συνεργασία της Ιντερπόλ με τη FIFA θα αποκαταστήσει το κύρος της τελευταίας, αφού το πρόγραμμα ελέγχου της διαφθοράς θα το διαχειρίζεται αποκλειστικά η Ιντερπόλ.

Αυτό βεβαίως που οι απλοί φίλαθλοι ανά τον κόσμο βλέπουν είναι πως φαντάζει σχεδόν αδύνατο να διορθωθούν τα πάντα στην τέταρτη κατά σειρά θητεία του 75χρονου κ. Μπλάτερ, και ελπίζουν στην έλευση κάποιου άλλου παράγοντα για να καθαρίσει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Οι ελπίδες για κάτι τέτοιο εστιάζονται πλέον στον πρόεδρο της UΕFΑ, Μισέλ Πλατινί.

Αποδοκιμασίες στο Κόπα Αμέρικα

Δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία ότι ο πρόεδρος της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ, έχει χάσει οριστικά την έξωθεν καλή μαρτυρία, και τα χρόνια που μένουν ώς το τέλος της νέας θητείας του θα είναι δύσκολα.

Η πιο πρόσφατη απόδειξη γι’ αυτό ήταν την περασμένη Κυριακή το βράδυ όταν έγινε δέκτης σφοδρών αποδοκιμασιών από το σύνολο των θεατών του τελικού του Κόπα Αμέρικα στο στάδιο Μονουμεντάλ του Μπουένος Αϊρες. Ακόμη δηλαδή και από τους πανηγυρίζοντες Ουρουγουανούς, την ώρα που εμφανίστηκε για να δώσει το τρόπαιο στη νικήτρια ομάδα του θεσμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή