Σίγουρος για την επιτυχία των Αγώνων δηλώνει στην «Κ» ο Σεμπάστιαν Κόου

Σίγουρος για την επιτυχία των Αγώνων δηλώνει στην «Κ» ο Σεμπάστιαν Κόου

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακούγοντας τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, Σεμπάστιαν Κόου, καταλαβαίνεις αμέσως γιατί η βρετανική πρωτεύουσα από «αουτσάιντερ» για την ανάληψη, έγινε φαβορί. Ο 55χρονος, πλέον, λόρδος σκάρωσε το ίδιο «κόλπο», όπως στην κούρσα των 1.500μ. το 1980, στους Ολυμπιακούς της Μόσχας. Οταν ήταν 3ος στην τελική ευθεία και με απίστευτο «ντεμαράζ» έκοψε πρώτος το νήμα του τερματισμού!

Ο κ. Κόου, μιλώντας στην «Κ», δεν κρύφτηκε πίσω από τις λέξεις. «Εβγαλε» τη μεγάλη αγωνία που έχει, αναφορικά με την αρτιότητα των Αγώνων και των εγκαταστάσεων, αναφέρθηκε στα κέρδη που θα αποκομίσει η Βρετανία και κατέκρινε όσους υποστηρίζουν ότι η διοργάνωση της Αθήνας συνέβαλε στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας.

– Η Επιτροπή Ελέγχου της ΔΟΕ έμεινε ευχαριστημένη από τον σχεδιασμό των Αγώνων του Λονδίνου και από τις εγκαταστάσεις. Ωστόσο, ζήτησε από τους διοργανωτές να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στις λεπτομέρειες και στις δοκιμασίες που θα κρίνουν την ετοιμότητα των εγκαταστάσεων, αλλά και του προσωπικού σε συνθήκες αγώνων. Πόσο έτοιμοι είστε αυτή την εποχή;

– Με ένα χρόνο ακριβώς μπροστά μας, ανυπομονούμε να δείξουμε σε όλο τον κόσμο ότι θα είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε τη μεγαλύτερη διοργάνωση στον κόσμο. Είμαστε εντός προγράμματος και εντός προϋπολογισμού, για μια διοργάνωση απίστευτα περίπλοκη. Πρόκειται για μια προσπάθεια 60 εκατομμυρίων ανθρώπων, ολόκληρου του πληθυσμού της Βρετανίας, και σε όλα τα μέτωπα είμαστε σχεδόν έτοιμοι. Δεν έχει μείνει και πολλή σκληρή δουλειά μπροστά μας πλέον. Οι εγκαταστάσεις μας είναι σχεδόν ολοκληρωμένες. Συγκεντρώσαμε μεγάλα κεφάλαια και δημιουργήσαμε μια ομάδα παγκοσμίου κλάσεως, ώστε να προσφέρουμε στον κόσμο μια εξαιρετική βρετανική επιτυχία. Δεν φοβόμαστε τίποτε. Μπορώ να κοιτάξω κάθε αθλητή στα μάτια και να πω ότι δεν έχουμε αφήσει ούτε πέτρα που να μην τη σηκώσουμε και να την ελέγξουμε.

Τα οφέλη

– Ποια θεωρείτε ότι θα είναι τα οφέλη που θα προκύψουν από τους Αγώνες;

– Θα προσφέρουν μεγάλο κέρδος στη βρετανική οικονομία. Υπάρχουν, περίπου, 1.500 εταιρείες που συμμετέχουν στη διοργάνωση και κάνουν τζίρο 5-6 δισεκατομμύρια λίρες. Οι καταναλωτικές δαπάνες την εποχή των Αγώνων υπολογίζονται σε 750 εκατομμύρια. Πρόκειται μια καλή ευκαιρία για πρόοδο στον τουρισμό, καθώς το Λονδίνο είναι η πύλη της Βρετανίας. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε χτίσει μια νέα πόλη μέσα σε μια παλιά, μ’ ένα νέο Ολυμπιακό πάρκο. Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια αναγέννησης της πόλης. Επίσης θα υπάρχουν ακόμη πολύ περισσότερες ευκαιρίες εργασίας για τους νέους.

– Στην Ελλάδα υποστηρίχθηκε ότι μέρος της ευθύνης της οικονομικής κατάστασης έφερε n διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004. Θεωρείτε ότι μπορεί κάποια στιγμή να βρεθείτε και εσείς στο επίκεντρο των επικρίσεων;

– Ούτε για μια στιγμή δεν θεώρησα ότι μια επιτυχημένη διοργάνωση, όπως αυτή της Αθήνας, θα μπορούσε να έχει σχέση με την οικονομική κρίση στη χώρα. Ημουν ένας από αυτούς που παρακολούθησαν από κοντά τους Αγώνες και μπορώ να σας πω ότι η κληρονομιά της Αθήνας ήταν εξαιρετική, ιδιαίτερα η αναμόρφωση των αστικών συγκοινωνιών. Νομίζω ότι η Αθήνα έγινε η πόλη των συγκοινωνιών για τον 21ο αιώνα.

– Θα υπάρχει ελληνικό στοιχείο στη λαμπαδηδρομία της Ολυμπιακής Φλόγας στη Βρετανία;

– Υπάρχει ισχυρή ελληνική παροικία στο βόρειο Λονδίνο και είμαι βέβαιος ότι, όταν η λαμπαδηδρομία έρθει στην περιοχή, περίπου μία εβδομάδα πριν από την τελετή έναρξης, οι Ελληνες εκεί θα προσδώσουν ελληνικό άρωμα στο γεγονός. Αλλωστε, γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τη σημασία της Ολυμπιακής Φλόγας και τη μοναδικότητά της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή