Το «στοίχημα» του Λονδίνου

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η άμμος στην κλεψύδρα αδειάζει για το Λονδίνο το οποίο, σε λιγότερο από έναν χρόνο, θα γίνει η πρωτεύουσα του κόσμου. Το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του πλανήτη θα συνεχίσει το ταξίδι του, με την αγγλική πόλη να φιλοδοξεί να ξεπεράσει τον πήχυ που τοποθέτησαν ψηλά το Πεκίνο, η Αθήνα, το Σίδνεϊ.

Η καθαρά αθλητική φύση των Ολυμπιακών Αγώνων έχει χαθεί εδώ και αρκετά χρόνια, αφού, πια, αποτελούν ένα πολυπολιτισμικό γεγονός στο οποίο κυριαρχεί η κοινωνική διάσταση του εγχειρήματος. Πρώτο μέλημα κάθε πόλης που αναλαμβάνει τη διοργάνωση είναι η ασφάλεια. Πόσω μάλλον, δε, για το Λονδίνο, το οποίο κατά καιρούς έχει βρεθεί στο στόχαστρο τρομοκρατικών απειλών. Η βρετανική πρωτεύουσα έχει απαλλαγεί από νωρίς από τον… μπελά των εγκαταστάσεων. Οι Αγγλοι διαθέτοντας σπουδαίες υποδομές, δεν ξόδεψαν ούτε πολύ χρόνο ούτε πολύ χρήμα για να ετοιμάσουν τους χώρους που θα φιλοξενήσουν τους Αγώνες. Ηδη, τα περισσότερα γήπεδα είναι έτοιμα και σε κάποια απομένουν ορισμένες τελευταίες πινελιές. Αυτό σημαίνει πως οι υπεύθυνοι των Αγώνων είχαν μεγαλύτερο περιθώριο να ασχοληθούν με τον τομέα της ασφάλειας που «καίει» περισσότερο, ειδικά μετά τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα στην Νορβηγία. Αλλωστε, το παραδέχθηκε και ο υπουργός Αθλητισμού της χώρας, Χιου Ρόμπερτσον, τονίζοντας: «Είναι σίγουρα κάτι που θα μας αναγκάσει να επανεξετάσουμε τα σχέδια ασφαλείας. Οπου υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να μάθουμε από την υπόθεση στη Νορβηγία, θα τα μάθουμε. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε είδους τρομοκρατική οργάνωση που ενδεχομένως σχεδιάζει να πλήξει τους Αγώνες».

Από τις 27 Ιουλίου ώς τις 12 Αυγούστου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και από τις 29 Αυγούστου ώς τις 9 Σεπτεμβρίου για τους Παραολυμπιακούς, περίπου 450.000 άτομα θα διαπιστευθούν για να έχουν πρόσβαση στα γήπεδα, ενώ ο αριθμός των εισιτηρίων που θα πουληθεί, υπολογίζεται στα 11 εκατομμύρια.

Οι τέσσερις άξονες

Το σχέδιο ασφαλείας των Αγώνων ανανεώνεται διαρκώς και προσαρμόζεται στα δεδομένα της εποχής. Το καλοκαίρι του 2010 η κυβέρνηση της Αγγλίας κατέληξε στους τέσσερις βασικούς άξονες στους οποίους θα βασιστεί η ασφάλεια των Αγώνων:

– Η διεθνής τρομοκρατία, συμπεριλαμβανομένου της χρήσης χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών ή πυρηνικών υλικών και της τρομοκρατίας που σχετίζεται με τη Βόρεια Ιρλανδία

– Επίθεση στον κυβερνοχώρο

– Διεθνείς στρατιωτικές κρίσεις

– Σοβαρά ατυχήματα ή φυσικές καταστροφές

Ασφαλώς η αποστολή του Λονδίνου δεν είναι εύκολη. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ιβνινγκ Στάνταρντ» ο αρχικός προϋπολογισμός για τα μέτρα ασφαλείας έχει εκτοξευθεί από τα 850 εκατομμύρια λίρες στα 2 δισεκατομμύρια! Οι Αγγλοι έχουν έρθει σε επαφή τόσο με τις ελληνικές, όσο και με τις κινεζικές Αρχές, προκειμένου να «μαζέψουν» όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούν για την ασφαλή διεξαγωγή των Αγώνων τους.

Το Διαδίκτυο

Μέσα στους τέσσερις βασικούς άξονες υπάρχει και η φαινομενικά ακίνδυνη απειλή από το Διαδίκτυο, η οποία όμως είναι αυτή που εκτοξεύει τον προϋπολογισμό. Είναι χαρακτηριστικό πως στο Πεκίνο υπήρχαν συνολικά 14 λεπτά επιθέσεων κάθε μέρα και τα περισσότερα από αυτά τα περιστατικά ήταν ιδιαίτερα κρίσιμα, αφού θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στα αγωνίσματα και στην… αθλητική ιστορία των Αγώνων. Επίσης, οι αρχές ασφαλείας της Βρετανίας φοβούνται τρομοκρατικές επιθέσεις, που ως στόχο θα έχουν να παραλύσουν τα συστήματα πληροφορικής, τα οποία σχετίζονται με τις διαδικτυακές κρατήσεις για ξενοδοχεία, εισιτήρια και μέσα συγκοινωνίας.

Καινοτομίες στις εγκαταστάσεις

Εκτός από το θέμα της ασφάλειας, οι Αγγλοι θέλουν να διασφαλίσουν και την άρτια αθλητική πλευρά της διοργάνωσης. Το πρώτο βήμα το έχουν κάνει, ήδη, αφού οι περισσότερες εγκαταστάσεις είναι έτοιμες. Το Λονδίνο φαίνεται πως δεν πέφτει στην ίδια παγίδα όπως η Αθήνα το 2004. Αρκετά γήπεδα θα είναι προσωρινά, ενώ για τα υπόλοιπα έχει προγραμματιστεί η μετέπειτα εκμετάλλευσή τους.

Η «ναυαρχίδα» των Αγγλων θα είναι το Ολυμπιακό Πάρκο, το οποίο εκτείνεται σε μια περιοχή 2,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο (πρώην) υποβαθμισμένο ανατολικό Λονδίνο. Οι διοργανωτές, θέλοντας να αφήσουν και την… πράσινη πινελιά στο εγχείρημά τους, προχώρησαν σε καινοτόμους πράξεις. Αφού κατεδάφισαν περίπου 220 κτίρια στη συγκεκριμένη περιοχή, επαναχρησιμοποίησαν το 90% των υλικών για την κατασκευή του πάρκου! Επίσης, μέρος του Ολυμπιακού Σταδίου θα μπορεί να αποσυναρμολογηθεί για… μελλοντική χρήση. Στο Πάρκο, εκτός από το Ολυμπιακό Στάδιο, θα βρίσκονται και τα ολυμπιακά κέντρα του υγρού στίβου, του χάντμπολ, του μπάσκετ και του χόκεϊ. Επίσης, εκεί θα υπάρχουν το ποδηλατοδρόμιο και το ολυμπιακό χωριό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή