Οι προτάσεις Πλατινί στον πρωθυπουργό

Οι προτάσεις Πλατινί στον πρωθυπουργό

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέρασαν οκτώ μήνες από την προηγούμενη έλευση του Μισέλ Πλατινί στην Αθήνα. Τότε κανείς δεν φανταζόταν τι θα ακολουθούσε. Οι φάκελοι με τα στημένα, κατά την UEFA, παιχνίδια των ελληνικών διοργανώσεων είχαν αρχίσει να έρχονται, αλλά η έρευνα της τακτικής δικαιοσύνης δεν είχε προχωρήσει αρκετά.

Οι παράγοντες των ομάδων στο διάστημα εκείνο έκαναν δηλώσεις για «διαιτητικό παρακράτος» (Β. Μαρινάκης) και ότι «το πρωτάθλημα δεν θα τελειώσει» (Στ. Αδαμίδης). Ομως κανείς δεν περίμενε ότι λίγους μήνες μετά κάποιοι από αυτούς θα κατηγορούνταν και στην περίπτωση του κ. Μπέου θα καταδικάζονταν για «δωροδοκία» και «στοίχημα».

Ενας νέος πειθαρχικός κώδικας είχε μπει σε εφαρμογή, αλλά στην πράξη οι αγώνες δεν διακόπτονταν ακόμη κι όταν οι αγωνιστικοί χώροι μετατρέπονταν σε «θέατρα της βίας». Λίγους μήνες αργότερα η πρόσκληση του προέδρου της UEFA έμοιαζε επιβεβλημένη.

Την περασμένη Τρίτη στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου συμφωνήθηκε να έρθουν εμπειρογνώμονες της UEFA για να προσφέρουν τεχνογνωσία. Λίγο πριν αναχωρήσει ο κ. Πλατινί απάντησε σε ερωτήσεις της «Κ» και αποκάλυψε μέρος της συζήτησης με τον πρωθυπουργό.

– Ποιες αλλαγές μπορούν να γίνουν στη διαιτησία;

– To συζήτησα με τον πρωθυπουργό και του είπα: βάλτε πέντε διαιτητές. Εμείς το κάνουμε ήδη στο Τσάμπιονς Λιγκ και στο Γιουρόπα Λιγκ. Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός έχουν παίξει και ξέρουν ότι είναι πιο ασφαλές. Βοηθάει πάρα πολύ γιατί είναι περισσότερα μάτια που βλέπουν τι γίνεται μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

– Είστε υπέρ της τεχνολογίας στη διαιτησία;

– Οχι, όχι είμαι κατά της τεχνολογίας στη διαιτησία. Νομίζω πως δεν ταιριάζει στο άθλημα. Το ποδόσφαιρο είναι ανθρώπινο.

– Στο θέμα των στημένων αγώνων τι μπορεί να γίνει;

– Είναι περίπλοκο. Εμείς έχουμε φτιάξει ένα σύστημα και παρακολουθούμε τους αγώνες. Ο,τι στοιχείο έχουμε το στέλνουμε στην ομοσπονδία. Από κει και πέρα δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι.

– Υπάρχει μια ελληνική ομάδα, ο Ολυμπιακός Βόλου, που εμπλέκεται στην υπόθεση των στημένων και συμμετέχει στο Γιουρόπα Λιγκ…

– Το ξέρω. Υπάρχει πρόβλημα αλλά θα αποφασίσουν τα πειθαρχικά όργανα. Είναι θέμα της ομοσπονδίας. Αν αποκλείσω ομάδα χωρίς να αποδειχθεί ότι φταίει, θα δώσω μια περιουσία, αφού θα υπάρξει προσφυγή στα δικαστήρια.

– Ποια είναι η εικόνα που έχετε για τις ελληνικές ομάδες σε σχέση με το «οικονομικό φερ πλέι» που θέλετε να εφαρμόσετε;

– To «οικονομικό φερ πλέι» είναι δρόμος χωρίς επιστροφή. Θα εφαρμοστεί παντού. Δεν έχω εικόνα για το τι γίνεται στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή