Οι «μνηστήρες» για τις θέσεις της Καβάλας και του Βόλου

Οι «μνηστήρες» για τις θέσεις της Καβάλας και του Βόλου

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόφαση της πειθαρχικής επιτροπής της Σούπερ Λίγκας για υποβιβασμό του Ολυμπιακού Β. και της Καβάλας για τα πειθαρχικά παραπτώματα της «δωροδοκίας» και του «στοιχήματος», εφόσον διατηρηθεί σε δεύτερο βαθμό, δημιουργεί δύο κενές θέσεις στο πρωτάθλημα. Ομως οι «μνηστήρες» για να τις καταλάβουν είναι περισσότεροι.

Τρεις ομάδες που αγωνίζονταν πέρυσι στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας και για διαφορετικούς λόγους έχουν υποβιβαστεί αλλά και ομάδες από τη Φούτμπολ Λιγκ που δεν αποκλείεται να διεκδικήσουν την παρουσία τους στη μεγάλη κατηγορία μέσω των δικαιοδοτικών οργάνων.

Στις 11 Ιουλίου η Σούπερ Λίγκα επικύρωσε τη βαθμολογία υπό την αίρεση ότι «θα σεβαστεί τις όποιες αποφάσεις τυχόν εκδοθούν από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα».

Η απόφαση που εξέδωσε την Πέμπτη η πειθαρχική της επιτροπή προβλέπει ότι ο Ολυμπιακός Βόλου και η Καβάλα υποβιβάζονται καταλαμβάνοντας την τελευταία θέση της βαθμολογίας, κάνοντας μια κατ’ αναλογία ερμηνεία διάταξης του ΚΑΠ που όμως αναφέρεται σε ομάδες που αρνούνται να πάρουν μέρος στα πλέι οφ. Παρόμοια πρόβλεψη περιλαμβανόταν και στην απόφαση της ίδιας επιτροπής τον περασμένο Μάιο, που αφορούσε την απόφαση για υποβιβασμό του Ηρακλή λόγω πλαστής ασφαλιστικής ενημερότητας.

Η ομάδα της Θεσσαλονίκης τοποθετήθηκε στη 16η θέση της βαθμολογίας και ο υποβιβασμένος, βάσει βαθμολογικής συγκομιδής, Αστέρας Τρίπολης πέρασε πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού και παρέμεινε στην κατηγορία.

Το ίδιο αναμένεται να συμβεί το ίδιο με τη Λάρισα και τον Πανσερραϊκό. Παρότι έχουν υποβιβαστεί βάσει βαθμολογικής συγκομιδής θα πάρουν τη θέση του Ολυμπιακού Β. και της Καβάλας στη Σούπερ Λίγκα. Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κάποια ή κάποιες ομάδες από τη Φούτμπολ Λιγκ να προσφύγουν στα δικαιοδοτικά όργανα και να διεκδικήσουν την άνοδό τους στη Σούπερ Λίγκα πατώντας στο άρθρο 27 του ΚΑΠ, που αναφέρει ότι ομάδα που έχει υποβιβαστεί βάσει προκήρυξης δεν μπορεί για κανένα λόγο να συμμετέχει στο πρωτάθλημα από το οποίο υποβιβάστηκε την αμέσως επόμενη χρονιά, αλλά και στο άρθρο 21 περί υποβιβασμού βάσει βαθμολογικής συγκομιδής.

Υπάρχει και η περίπτωση του Ηρακλή, που έχει υποβιβαστεί για δύο λόγους. Ο πρώτος επειδή δεν εγκρίθηκε ο φάκελος αδειοδότησης και ο δεύτερος λόγω πλαστής ασφαλιστικής ενημερότητας που κατέθεσε τον περασμένο Ιανουάριο για να κάνει μεταγραφές. Για την αδειοδότηση μπορεί να προσφύγει ξανά στην επιτροπή εφέσεων αδειοδότησης. Για την πλαστογραφία έχει προσφύγει στο CAS. Σε περίπτωση δικαίωσης και στα δύο ανοιχτά θέματα παραμένει στην κατηγορία και υποβιβάζεται ο Πανσερραϊκός.

Μέσα σε αυτό το κλίμα και περιμένοντας τις αποφάσεις της επιτροπής εφέσεων της ΕΠΟ, η Σούπερ Λίγκα ετοιμάζεται, πιθανόν την επόμενη Παρασκευή, να προχωρήσει στην κλήρωση του πρωταθλήματος, τη διεξαγωγή γενικής συνέλευσης και τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου προέδρου, αφού θεωρείται δεδομένο ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης θα παραιτηθεί.

Ως πρόσωπο κοινής αποδοχής, από Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό εμφανίζεται ο πρόεδρος του Ατρόμητου, Γιώργος Σπανός, ο οποίος παρότι πρόσφατα δήλωσε ότι δεν θέλει να γίνει πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας, θεωρείται ως η καταλληλότερη λύση και θα πιεστεί προς αυτήν την κατεύθυνση.

Σε περίπτωση που γίνει η κλήρωση και έχουν τελεσιδικήσει οι αποφάσεις για Ολυμπιακό Β. και Καβάλα, αλλά και το ποιες ομάδες θα τους αντικαταστήσουν τότε οι αριθμοί που θα αντιστοιχούν σ’ αυτές τις δύο θέσεις θα μείνουν κενοί. Οπως όλα δείχνουν τα νέα πρωταθλήματα της Σούπερ Λίγκας και της Φούτμπολ Λιγκ θ’ αρχίσουν με τη διαδικασία των διώξεων και των ποδοσφαιρικών δικών για τους στημένους αγώνες να εξελίσσεται παράλληλα.

Οι νέες διώξεις θα περιλαμβάνουν πολλές ομάδες τόσο της Σούπερ Λίγκας όσο και της Φούτμπολ Λιγκ. Υπενθυμίζεται ότι η Σούπερ Λίγκα έχει προσδιορίσει την έναρξη του πρωταθλήματός της για τις 27 Αυγούστου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή