Η αμφισβήτηση μετατράπηκε σε παγκόσμια αναγνώριση

Η αμφισβήτηση μετατράπηκε σε παγκόσμια αναγνώριση

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι «γοργόνες», τι «σειρήνες», τι «κορίτσια για φίλημα», τι «να κορίτσια να μάλαμα». Εφημερίδες, τηλεοπτικά κανάλια και ραδιοφωνικοί σταθμοί, που ανάθεμα αν είχαν ασχοληθεί ποτέ με το πόλο, έκαναν αφιερώματα στη μεγάλη επιτυχία της εθνικής ομάδας, ν’ αναδειχθεί πρωταθλήτρια κόσμου. Πίσω από αυτήν, όμως, πίσω από τα υπέροχα 13 κορίτσια και όσα άλλα πήραν μέρος στη προετοιμασία, κρύβονται ο Γιώργος Μορφέσης και οι συνεργάτες του. «Σεμνός και λιγομίλητος», ο κ. Μορφέσης, όπως λέει ο Γιάννης Ρίτσος σ’ ένα από τα «Λιανοτράγουδά» του, δεν «εθαύμαζε την πλάση», όπως στους στίχους του μεγάλου ποιητή, αλλά τα κορίτσια του να κάνουν «πράματα και θάματα». Και δεν σταμάτησε να λέει ότι η επιτυχία ανήκει 100% σ’ εκείνες. Τώρα, μερικές ημέρες μετά το πρωτάθλημα, αποδέχεται κι αυτός μερίδιο στην επιτυχία. Και θυμάται την αμφισβήτηση που υπήρξε προς το πρόσωπό του, όταν το 2009 η Ομοσπονδία (ΚΟΕ) του ανέθεσε τη θέση του αρχιπροπονητή, έπειτα από έξι χρόνια θητείας πλάι στον Φώντα Μουδάτσιο, αρχικά, και στον Κούλη Ιωσηφίδη από το 2004 έως το 2008.

«Την απόφαση του προέδρου, του κ. Διαθεσόπουλου, την αντιμετώπισα με πολλή ευθύνη. Αισθάνθηκα, όμως, ότι μερικοί την υποδέχθηκαν με σκεπτικισμό. Προκάλεσε ερωτήματα σε κάποιους. Ομως, αυτά τα τρία χρόνια προσπάθησα, με τη βοήθεια των συνεργατών μου, του βοηθού προπονητή Σάκη Κεχαγιά, που αποτελεί επιλογή μου, του γιατρού Κυριάκου Νανούση, της φυσικοθεραπεύτριας Εφης Βούλγαρη, του στατιστικολόγου και μάνατζερ, Γιώργου Χριστοφοράτου, των εφόρων και με την ανιδιοτελή βοήθεια της παλαιάς διεθνούς παίκτριας Βούλας Κοζομπόλη, να συνεχίσω την επιτυχημένη πορεία της ομάδας. Και νομίζω πως τ’ αποτελέσματα δικαιώνουν όλους. Τέταρτη θέση στο Παγκόσμιο του 2009, 2η στο Ευρωπαϊκό πέρυσι και 1η στον κόσμο φέτος».

Η συνέχεια, όμως, θα είναι δύσκολη:

«Κάποιοι, που δεν γνωρίζουν, μιλούν για ολυμπιακό μετάλλιο. Πρέπει, όμως, πρώτα να πάμε στους Ολυμπιακούς. Γιατί προκρίνονται οι εκπρόσωποι κάθε ηπείρου (από την Ευρώπη η διοργανώτρια, Μ. Βρετανία) και θα μείνουν 7-8 ομάδες για τρεις θέσεις. Ή τέσσερις, αν δεν μετάσχει η Ν. Αφρική. Θα είναι επίτευγμα αν προκριθούμε. Αν πας και έχεις τη Βρετανία στον όμιλό σου, έχεις εξασφαλίσει την 6η θέση. Πρέπει να τα ξέρει αυτά ο κόσμος».

Ο Κούλης Ιωσηφίδης ήταν ο αρχιπροπονητής του ασημένιου ολυμπιακού μετάλλιου το 2004. Πόσο τον βοήθησε στην εξέλιξή του;

«Ο Κούλης είναι μεγάλη προσωπικότητα του χώρου. Η πορεία του μιλάει. Μ’ έκανε ν’ αντιλαμβάνομαι τις καταστάσεις καλύτερα. Με βοήθησε προπονητικά, διότι μου ανέθεσε πολλές αρμοδιότητες από την αρχή. Μου έδωσε εμπειρία και αυτοπεποίθηση. Κέρδισα από την προσωπικότητά του, από το πώς αντιλαμβάνεται το άθλημα σ’ επίπεδο εθνικών ομάδων και από τις μεγάλες στιγμές, που θα θυμάμαι σε όλη μου τη ζωή. Τον ευχαριστώ και τον ευγνωμονώ γι’ αυτό».

Τα «μυστικά» του Μάικλ Φελπς

Είκοσι έξι χρυσά (τα 15 σε ατομικά αγωνίσματα) παγκόσμια μετάλλια έχει, πλέον, στη συλλογή του, ο Αμερικανός Μάικλ Φελπς. Ο σπουδαιότερος, βάσει αποτελεσμάτων, κολυμβητής όλων των εποχών, στη Σαγκάη πήρε τέσσερα χρυσά, τα δύο σε ατομικά αγωνίσματα (100 και 200 μ. πεταλούδας), αλλά στα 200 ελευθέρως και στα 200 μ. μεικτής είδε την «πλάτη» τού συμπατριώτη του Ράιαν Λόχτι. Την τεράστια συλλογή του κοσμούν και τα 14 χρυσά ολυμπιακά μετάλλια.

Τίποτα, όμως, δεν είναι τυχαίο. Τα επιτεύγματα του Φελπς -και, φυσικά, όλων των μεγάλων αθλητών- είναι το επιστέγασμα της σκληρής δουλειάς, υπό την καθοδήγηση σπουδαίων προπονητών και με τη βοήθεια εξειδικευμένων επιστημόνων. Ιδού πώς ο Μπομπ Μπάουμαν περιέγραψε στο Eurosport μια τυπική ημέρα προπόνησης του αθλητή του, του Φελπς:

«Αν έχουμε δύο προπονήσεις, ξυπνώ στις 4.45 το πρωί. Είμαι στην πισίνα στις 5.15. Η προπόνηση αρχίζει στις 6, αλλά προηγουμένως κάνω κάποιες εργασίες. Διαρκεί 1½ – 2 ώρες και συνήθως κάνουμε ασκήσεις δύναμης στο κολύμπι. Ασκήσεις αντίστασης μέσα στο νερό, με λάστιχα και άλλα όργανα, με τα οποία μπορείς ν’ αλλάζεις το μέγεθος της αντίστασης. Στις 2 μ.μ. πάμε για την κύρια προπόνηση. Ο Μάικλ κολυμπάει 6-7.000 μ. Και μετά την κολύμβηση κάνουμε και προπόνηση δύναμης με άρσεις βαρών».

Ιδιαίτερη σημασία δίνουν και στη διατροφή. Ειδικά δε, αμέσως μετά την κάθε κούρσα, ο Φελπς παίρνει ένα συμπλήρωμα διατροφής, παρασκευασμένο αποκλειστικά γι’ αυτόν, το οποίο περιέχει πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Οταν το πίνει, το αίμα καθαρίζει από το γαλακτικό οξύ, που παράγεται στον οργανισμό όταν αυτός ξεπερνά κάποια όρια έντονης άσκησης ή σωματικής εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή