Στην Ιαπωνία με… μισή καρδιά

Στην Ιαπωνία με… μισή καρδιά

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν έχω αποφασίσει ακόμα εάν θα αγωνιστώ στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Φοβάμαι να πάω στην Ιαπωνία». Τα λόγια του παγκόσμιου πρωταθλητή του μονόζυγου, Βλάση Μάρα, βρίσκουν σύμφωνους δεκάδες γυμναστές απ’ όλο τον κόσμο. Από τις 7 έως τις 16 Οκτωβρίου, στο Μητροπολιτικό Γυμναστήριο του Τόκιο θα διεξαχθεί η κορυφαία διοργάνωση της ενόργανης από την οποία θα προκύψουν οι συμμετοχές για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Η έκρηξη όμως του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα και τα επίπεδα ραδιενέργειας προβληματίζουν αθλητές και παράγοντες. Τα 250 χιλιόμετρα που χωρίζουν τη Φουκουσίμα με το Τόκιο μοιάζουν πολύ λίγα για να αποτελέσουν ασπίδα προστασίας.

Η έκρηξη στους αντιδραστήρες της Ιαπωνίας έχει φέρει… έκρηξη και στην οικογένεια της γυμναστικής. Η αμερικανική, η γαλλική αλλά και άλλες ομοσπονδίες παρά τις διαβεβαιώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας διστάζουν να στείλουν τις ομάδες τους στη διοργάνωση της Ιαπωνίας. Από την άλλη πλευρά παλαιοί γυμναστές, όπως η Νάντια Κομανέτσι, πιστεύουν ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος: «Δεν υπάρχει φόβος για τη διεξαγωγή των αγώνων, αν υπήρχε πρόβλημα η Παγκόσμια Ομοσπονδία δεν θα επέτρεπε να γίνουν. Είμαι αισιόδοξη ότι τα περιβαλλοντικά κινήματα θα δράσουν οργανωμένα. Η Ιαπωνία χρειάζεται στήριξη και αυτός είναι ένας τρόπος βοήθειας. Η ακύρωση της διεξαγωγής θα μείωνε τη χώρα και τους ανθρώπους της», δήλωσε στην «Κ» το χρυσό κορίτσι του αθλήματος.

Οι Ιάπωνες για να δελεάσουν τους γυμναστές αποφάσισαν να προσφέρουν δωρεάν διαμονή. Εάν η διοργάνωση δεν αποτελούσε το πρώτο κριτήριο πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς, θα θύμιζε… ιαπωνικό πρωτάθλημα διότι ελάχιστοι αθλητές θα ταξίδευαν στη «χώρα των χρυσανθέμων». «Εάν δεν ήταν η πρόκριση δεν θα πήγαινα. Οι Ιάπωνες λένε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Εγώ διαβάζω ότι υπάρχει. Πιστεύω ότι αυτοί που λένε ότι όλα είναι καλά έχουν σπουδάσει… πολιτική στην Ελλάδα» τονίζει ο Βλάσης Μάρας, ο οποίος, παρόλο που προπονείται, δεν έχει αποφασίσει εάν θα μπει στο αεροπλάνο για Ιαπωνία. Παρόμοια άποψη με τον συναθλητή της έχει και η Βάσω Μιλούση: «Φοβάμαι πολύ. Στην αρχή πίστευα ότι δεν ήταν κάτι σπουδαίο. Μετά, όταν διάβασα και έμαθα για τα προβλήματα, είπα ότι δεν θα πάω. Δυστυχώς είναι το θέμα της πρόκρισης και δεν μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικό. Εάν μπορούσα θα το απέφευγα αυτό το ταξίδι», τονίζει η πρωταθλήτρια.

Οι μετρήσεις της ραδιενέργειας και τα αυξημένα σίβερτ δεν δείχνουν να τρομάζουν τον Λευτέρη Κοσμίδη. Το «χρυσό παιδί» του εδάφους, με συμμάχους τα 20 χρόνια του και το πάθος για διακρίσεις, ανυπομονεί να πάει στην Ιαπωνία για να υπερασπιστεί τον τίτλο του: «Υπάρχει λίγος φόβος αλλά αυτό δεν θα με κάνει να ακυρώσω τη συμμετοχή μου στον αγώνα. Θέλω να πάω και να πάρω την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Είναι η ευκαιρία της ζωής μου. Ξέρω ότι πρέπει να προσέχω το νερό και το φαγητό. Εάν χρειαστεί θα πάρω μαζί μου κονσέρβες».

Στην Ιαπωνία είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί και το παγκόσμιο πρωτάθλημα καλλιτεχνικού πατινάζ αλλά η ομοσπονδία του αθλήματος αφαίρεσε από τη χώρα τη διοργάνωση. Πριν από λίγες ημέρες, η ραδιενέργεια σημείωσε νέο ρεκόρ. Η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco, ανέφερε πως το επίπεδο της ραδιενέργειας ξεπέρασε τα 10 σίβερτ την ώρα στην επιφάνεια ενός σωλήνα που βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο, ανάμεσα στους αντιδραστήρες 1 και 2 του Φουκουσίμα Νταϊίτσι.

Αντιδράσεις υπάρχουν και από την πλευρά των Γερμανών. «Δεν ξέρω εάν πρέπει να πιστέψω τις διαβεβαιώσεις των Ιαπώνων. Είμαι υπεύθυνη για την υγεία της ομάδας μου και οι αθλήτριες έχουν αναστατωθεί. Η σκέψη τους αντί να είναι στα προγράμματά τους βρίσκεται στην Ιαπωνία», δήλωσε η προπονήτρια των γυναικών της Γερμανίας, Ούλα Κοχ.

Μεταφορά νερού και φαγητού με κοντέινερ στο Τόκιο

Ακαρπες απέβησαν οι προσπάθειες των ανθρώπων της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας για την αλλαγή της πόλης διεξαγωγής του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Ο πρόεδρος της ΕΓΟ, Θανάσης Βασιλειάδης, έχει σκεφτεί να μεταφέρει νερό και φαγητό με κοντέινερ στο Τόκιο για να μη δοκιμάσουν οι Ελληνες γυμναστές τρόφιμα με υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Ιαπωνία. «Εάν δεν ήταν η πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν θα πηγαίναμε. Μαζί με άλλες ευρωπαϊκές ομοσπονδίες κάναμε σύσταση στην παγκόσμια να αλλάξει τον τόπο. Οι διοργανωτές διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και η παγκόσμια αποφάσισε να μη δώσει σε άλλη χώρα τους αγώνες. Ετσι, πριν από λίγες ημέρες, κλείσαμε τα αεροπορικά εισιτήρια. Σε επικοινωνία που είχα με την παγκόσμια ομοσπονδία, έμαθα ότι συμμετοχή δήλωσαν όλες οι κορυφαίες ομάδες της ενόργανης. Πιστεύω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα θα είναι το φαγητό. Σκεπτόμαστε να κάνουμε κάποιες επαφές με την πρεσβεία για να δούμε τι μπορεί να γίνει με αυτό το θέμα. Είμαστε σε επικοινωνία και με άλλες ομοσπονδίες. Πρώτος μας στόχος είναι η υγεία των αθλητών μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή