Σκανδαλώδης άφεση αμαρτιών, με τις ευλογίες της ΕΠΟ

Σκανδαλώδης άφεση αμαρτιών, με τις ευλογίες της ΕΠΟ

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι αμφίβολο αν οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι (ο κ. Αχιλλέας Μπέος και ο άφαντος κ. Μάκης Ψωμιάδης)  περίμεναν ότι η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ θα ανατρέψει την πρωτόδικη απόφαση της πειθαρχικής επιτροπής της Σούπερ Λίγκας και θα αποφάσιζε την παραμονή του Ολυμπιακού Βόλου και της Καβάλας στην πρώτη κατηγορία. Η επιτροπή της ΕΠΟ έβγαλε μια τυπικά καταδικαστική για τις ομάδες απόφαση, που όμως έχει αθωωτικό  χαρακτήρα: οι ποινές αφαίρεσης βαθμών που θα ισχύσουν από το νέο πρωτάθλημα (-10 για τον Ολυμπιακό Βόλου και -8 για την Καβάλα) θεωρούνται χάδια. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι μόλις χθες η UEFA, έχοντας στα χέρια της το ίδιο ακριβώς κατηγορητήριο με τους Ελληνες αθλητικούς δικαστές, τιμώρησε τον Ολυμπιακό Βόλου με πέντε χρόνια αποκλεισμού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις – επιβάλλοντας μια ποινή που είναι η μεγαλύτερη με την οποία έχει τιμωρηθεί ομάδα από τον καιρό της Λίβερπουλ και των αιματηρών γεγονότων του Χέιζελ! Προφανώς τα στοιχεία που δεν αρκούσαν στους Ελληνες αθλητικούς δικαστές ήταν υπεραρκετά για τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Ωστόσο, όταν μιλάμε για το θερμοκήπιο της διαφθοράς που λέγεται ελληνικό ποδόσφαιρο τίποτα δεν εντυπωσιάζει: ας μην ξεχνάμε ότι κατά τη διάρκεια της κλήρωσης του νέου πρωταθλήματος, η ίδια η ηγεσία της Σούπερ Λίγκας επιτέθηκε στους εισαγγελείς και όχι μόνο στους αθλητικούς!

Γιατί έφτασαν οι δικαστές σε αυτή την απόφαση που έχει οσμή σκανδάλου; Ο λόγος που προβάλλεται είναι η διαφύλαξη της (όποιας) αξιοπιστίας του νέου πρωταθλήματος. Κύκλοι της ΕΠΟ εξηγούσαν χθες ότι αν οι δυο ομάδες υποβιβάζονταν υπήρχε πιθανότητα να έχουμε και άλλους υποβιβασμούς κατά τη διάρκεια της χρονιάς, αφού οι αθλητικοί εισαγγελείς έχουν εξαγγείλει ότι από τον Σεπτέμβριο θα στείλουν κι άλλους παράγοντες και συλλόγους στις πειθαρχικές επιτροπές με κατηγορίες ανάλογες με αυτές που αντιμετώπισαν ο Ολυμπιακός Βόλου και η Καβάλα. Σε αυτήν την περίπτωση, λένε, θα είχαμε «πρωταθλήματα οπερέτες» που θα ξεκινούσαν χωρίς κανείς να γνωρίζει με πόσες ομάδες θα ολοκληρώνονταν. Τώρα που ορίστηκε ως όριο ποινής μια απλή αφαίρεση βαθμών, τα πρωταθλήματα θα ολοκληρωθούν κανονικά, καθώς οι όποιοι νέοι εμπλεκόμενοι δεν θα αντιμετωπίζουν κίνδυνο αποβολής και υποβιβασμού. Ετσι, για να διασωθούν τα πρωταθλήματα η Επιτροπή Εφέσεων αποφάσισε κάτι απλούστερο, δηλαδή την ίδια την αποβολή κάθε λογικής!

Δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου να τιμωρούνται παράγοντες και να διαχωρίζεται η δράση τους από τους ίδιους τους συλλόγους που διοικούν. Η Επιτροπή Εφέσεων δεν απάλλαξε τον κ. Μπέο και τον κ. Ψωμιάδη, όμως με την απόφασή της φρόντισε κυρίως την τσέπη τους! Οι δύο παράγοντες γλίτωσαν ζημιά τουλάχιστον 3 εκατομμυρίων ευρώ: τόσο θα τους στοίχιζε ο υποβιβασμός των ομάδων τους. Η δε απόφαση του διά βίου αποκλεισμού τους από τις αθλητικές δραστηριότητες είναι στην Ελλάδα μας σχεδόν ανεφάρμοστη: ο ίδιος ο Μπέος όλες αυτές τις μέρες μολονότι είναι προφυλακιστέος στο Ναύπλιο και έχει παραιτηθεί από την προεδρία της ομάδας, παρεμβαίνει σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, δίνει συνεντεύξεις και αναγγέλλει τις μελλοντικές κινήσεις της – με τον διά βίου αποκλεισμό του από αθλητικές δραστηριότητες σίγουρα θα γελάει!

Ατολμη η πολιτεία

Οπως φυσικά γελάει συνολικά ο κόσμος με τις αποφάσεις αυτές. Στην ουσία η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ ενθαρρύνει όλους όσοιθ παίρνουν μέρος στο πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής να στήνουν ματς! Είναι σαν να λέει ότι αν βγάλουν από το στοίχημα αρκετά χρήματα, μπορούν ανεβαίνοντας στη Σούπερ Λίγκα να τα ξοδέψουν και να φτιάξουν ομάδες που να μείνουν στην κατηγορία, σβήνοντας πιθανούς βαθμούς ποινής. Η συγκεκριμένη επιτροπή, στελεχωμένη καθώς λέγεται από φίλους του κ. Αθανασίου Κανελλόπουλου, κάποτε νομικού συμβούλου του κ. Μπέου, έχει βγάλει αρκετές γελοίες αποφάσεις και στο παρελθόν: κάποτε με άλλη σύνθεση έκρινε ότι για τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη μεταξύ Πανιωνίου και Ολυμπιακού υπεύθυνος είναι ο διαιτητής.

Στην ΕΠΟ μιλάνε για έντιμο συμβιβασμό, στη Λίγκα πανηγύριζαν. Το αληθινά παράδοξο είναι πως από την ΕΠΟ χθες κυκλοφορούσε ότι με την απόφαση αυτή συμφωνούσαν (!) και ο υπουργός Πολιτισμού κ. Παύλος Γερουλάνος και ο ΓΓΑ κ. Πάνος Μπιτσαξής. Οι δύο δήλωναν επισήμως αιφνιδιασμένοι, όμως ευλογώντας μέρες τώρα την απόφαση να ξεκινήσει κανονικά το πρωτάθλημα, άναψαν πράσινο φως στο κουκούλωμα…     

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή