Χαμηλοί τόνοι και… απολογισμός από την κυβέρνηση

Χαμηλοί τόνοι και… απολογισμός από την κυβέρνηση

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμηλούς τόνους από την απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ κρατάει η κυβέρνηση.

Η πολιτική ηγεσία του Αθλητισμού δηλώνει ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια εξυγίανσης του χώρου του ποδοσφαίρου χωρίς να κρύβει την «ανησυχία» και τον «προβληματισμό» της για τις προχθεσινές αποφάσεις σε σύγκριση με την ποινή της UΕFΑ.

Χθες συνεχίστηκαν και οι αντιδράσεις άλλων ομάδων για την απόφαση. Μετά τη Λάρισα και τον Παναθηναϊκό, σκυτάλη πήραν ο Ηρακλής και ο Πανσερραϊκός.

«Ο,τι μπορούμε»

Ο υφυπουργός Πολιτισμού αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Γιώργος Νικητιάδης, σε χθεσινές του δηλώσεις μεταξύ άλλων υποστήριξε: «Μας προκαλούν μεγάλη ανησυχία οι τελευταίες εξελίξεις. Οταν ο ευρωπαϊκός φορέας καταδικάζει μια ομάδα και η αθλητική δικαιοσύνη έρχεται να επιβάλει ποινές που μάλλον ανώδυνες μοιάζουν, μας ανησυχεί. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και επιφυλασσόμαστε για τον τρόπο που θα τοποθετηθούμε τις επόμενες μέρες. Προσπαθούμε με ψυχραιμία και όχι εν βρασμώ. Σταθμίζουμε τα πράγματα, τα μετράμε.

Για πρώτη φορά συντάσσονται 40 δικογραφίες, βαθύτατος έλεγχος γίνεται για να διερευνηθεί πόσο βρώμικο είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο… Για πρώτη φορά αυτά που γίνονται στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου μοιάζουν αμετάκλητη βούληση της Πολιτείας να φύγει η βρωμιά. Δεν λέω ότι θα τα καταφέρουμε. Λέω όμως ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε. Δυστυχώς χτίσαμε ένα κράτος και μια Πολιτεία τέτοια που εκ των πραγμάτων μας οδήγησαν σε αδιέξοδο».

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν όσα είπε ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Π. Μπιτσαξής, στον ραδιοφωνικό σταθμό FM100 της Θεσσαλονίκης. Υποστήριξε ότι η απόφαση της ΕΠΟ δεν ήταν σκάνδαλο ούτε ποινές-χάδι και έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση του σκανδάλου Calciopoli στην Ιταλία.

Ειδικότερα, ο κ. Μπιτσαξής υποστήριξε τα εξής: «Μέσα σε αυτούς τους 20 μήνες έγινε ό,τι δεν είχε γίνει στις δεκαετίες που πέρασαν. Διερευνήθηκε το θέμα των στημένων παιχνιδιών με τους φακέλους της UEFA, έγινε η πιο εξονυχιστική εξέταση στην ιστορία της ελληνικής δικαιοσύνης σε υπόθεση τέτοιας εμβέλειας. Υπάρχουν 68 άτομα τα οποία θα κληθούν να λογοδοτήσουν τον Σεπτέμβριο και να δώσουν τις εξηγήσεις τους χωρίς να προδικάζει κανείς την ενοχή κανενός. Εχει γίνει επομένως στο δικαστικό κομμάτι μια τεράστια δουλειά, η οποία υποστηρίχθηκε από το σύνολο του κρατικού μηχανισμού. Επενέβη η αθλητική δικαιοσύνη. Είχαμε, όχι μόνο στο θέμα των στημένων παιχνιδιών, αλλά και γενικότερα, ποινές υποβιβασμού αρκετών ομάδων για χρησιμοποίηση πλαστών πιστοποιητικών και είχαμε και τις ποινές οι οποίες ανακοινώθηκαν τελεσίδικα χθες από τη Δευτεροβάθμια Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ. Οποιες και αν ήταν οι ποινές, θα υπήρχαν δημόσιες αντιδράσεις. Δεν είναι όμως ούτε μια απόφαση σκάνδαλο ούτε -προς Θεού- μπορούμε να πούμε, ύστερα από τριάντα χρόνια ακινησίας στη ελληνική ποδοσφαιρική δικαιοσύνη, ότι βαθμολογικές ποινές δέκα βαθμών και οκτώ βαθμών και ο ισόβιος αποκλεισμός δύο παραγόντων και ένας εκκρεμής τρίτος, από τα δρώμενα του ελληνικού ποδοσφαίρου, είναι ποινές χάδι. Στο σκάνδαλο Calciopoli στην Ιταλία, τέσσερις ομάδες που είχαν πρωτόδικα ποινή υποβιβασμού τιμωρήθηκαν με βαθμολογικές ποινές. Η Μίλαν, η Φιορεντίνα, η Λάτσιο και η Ρετζίνα. Κανείς δεν είπε μετά τις αποφάσεις αυτές της ιταλικής ποδοσφαιρικής δικαιοσύνης ότι το ιταλικό σκάνδαλο συγκαλύφθηκε. Στην Ελλάδα είμαστε υπερβολικοί».

Μπακογιάννη

«Πρόκληση τόσο για την πλειοψηφία των φιλάθλων όσο και για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία» χαρακτήρισε, τέλος, την απόφαση της ΕΠΟ η Δημοκρατική Συμμαχία, υπογραμμίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο «διευρύνεται η κρίση εμπιστοσύνης των Ελλήνων απέναντι στους θεσμούς και επιβεβαιώνεται το αίσθημα αδικίας που διακατέχει τους πολίτες».

Ηρακλής

Ανακοίνωση με αφορμή τη σωτηρία του Ολυμπιακού Βόλου και της Καβάλας εξέδωσε η ΠΑΕ Ηρακλής που υποβιβάστηκε στη Φούτμπολ Λιγκ λόγω μη αδειοδότησης και πλαστογραφίας: «Τόσο καιρό, μεγάλα λόγια, κούφιες υποσχέσεις και πολιτικάντικες φανφάρες. Αποτέλεσμα, να γελάει όλη η Ελλάδα και όλη η Ευρώπη με τους θεσμικούς παράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Να γελάει με αυτούς που επιχειρούν να πείσουν ότι το «μίασμα» για το ποδόσφαιρό μας είναι ο Ηρακλής, τον οποίο, μάλιστα, το σύστημα των στημένων στόχευε και στοχεύει», τονίζεται μεταξύ άλλων.

Πανσερραϊκός

Τέλος, ο πρόεδρος του Πανσερραϊκού, Π. Θεοδωρίδης, δήλωσε: «Περίμενα μία απόφαση για Ολυμπιακό Βόλου και Καβάλα να αθωωθούν ή να καταδικαστούν. Γιατί, σύμφωνα με το άρθρο 21, υπήρχε η προοπτική αθώωσης ή ο υποβιβασμός. Το τρίτο δεν ξέρω πού το ανακάλυψαν! Θέλω να τοποθετηθούν πολλοί. Δεν πρέπει να κρύβεται ο κ. Πιλάβιος. Εδώ κι ένα μήνα κρύβεται».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή