Απαγωγείς λυμαίνονται οικογένειες παικτών

Απαγωγείς λυμαίνονται οικογένειες παικτών

4' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αστυνομικό θρίλερ έχει εμπλακεί εδώ και πάνω από μια εβδομάδα ο επιφανέστερος Νιγηριανός ποδοσφαιριστής στις μέρες μας, Τζον Ομπι Μίκελ. Ο πατέρας του άσου της Τσέλσι έχει απαχθεί στη Νιγηρία και οι απαγωγείς ζητούν λύτρα για να τον απελευθερώσουν, ακολουθώντας μια δοκιμασμένη τακτική για εύκολο χρήμα, την απαγωγή συγγενών των διάσημων ποδοσφαιριστών.

Ο Ομπι Μίκελ, διεθνής με την εθνική Νιγηρίας, είναι απολύτως σεβαστή προσωπικότητα στην πατρίδα του, παρά τη χαρακτηριστική του ασυνέπεια στις υποχρεώσεις του. Εχει όμως επαναπατρίσει πολλά από τα χρήματα που έχει κερδίσει στην Ευρώπη, πρώτα στη Λιν Οσλο και από το 2006 στην Τσέλσι, ενώ έχει και 30 συμμετοχές με την εθνική ομάδα.

Ετσι η χώρα της δυτικής Αφρικής, όπως και η Αγγλία, συγκλονίστηκαν από την είδηση ότι ο πατέρας του Τζον, ο Μάικλ, απήχθη την προηγούμενη Παρασκευή στη Νιγηρία.

Μολονότι το γεγονός συνέβη μόλις δύο ημέρες πριν το πρώτο παιχνίδι της Τσέλσι για το νέο πρωτάθλημα, ο Ομπι Μίκελ επέμεινε να αγωνιστεί απέναντι στη Στόουκ Σίτι, όπως κι έγινε.

Την επόμενη μέρα, στις 15 Αυγούστου ο 24χρονος αμυντικός μέσος απηύθυνε συγκινητική έκκληση από τη βρετανική τηλεόραση, ζητώντας την απελευθέρωση του πατέρα του: «Σας παρακαλώ, αφήστε τον! Δεν είναι παρά ένας γέρος άνθρωπος, δεν έχει πειράξει κανέναν απ’ όσο ξέρω και δεν γνωρίζω γιατί τον πήραν».

«Πάντα προσπαθούσα να βοηθήσω την πατρίδα μου, κι αυτή είναι η ώρα για την πατρίδα μου να με βοηθήσει. Οποιος γνωρίζει πού βρίσκεται ο πατέρας μου, παρακαλώ να έρθει σε επαφή με μένα», είπε ο Τζον.

Η ειρωνεία είναι ότι και το ίδιο του το επώνυμο αναφέρεται στη σχέση με τον πατέρα του, καθώς το Ομπι είναι χαϊδευτικό του «Ομπίνα», που σημαίνει «η καρδιά του πατέρα».

Την επόμενη μέρα, την Τρίτη, οι απαγωγείς εμφανίστηκαν τηλεφωνικώς, μιλώντας με την οικογένεια του ποδοσφαιριστή και λέγοντας ότι αν συγκεντρώσουν κάποια χρήματα, ο Μάικλ θα αφεθεί ελεύθερος. Αργότερα υπέδειξαν πού είχε αφεθεί και το αυτοκίνητο του απαχθέντος. Η αστυνομία της Νιγηρίας έκανε λόγο για λύτρα 90.000 ευρώ, αν και η εταιρεία που εκπροσωπεί τον Ομπι Μίκελ διέψευσε το συγκεκριμένο ποσό.

Δεν είναι όμως ο μόνος διάσημος ποδοσφαιριστής που περνά το μαρτύριο αυτό. Την τελευταία δεκαετία οι απαγωγές συγγενών ποδοσφαιριστών έχουν γίνει μόδα, κυρίως στη Λατινική Αμερική και την Αφρική, αν και δεν λείπουν και στην Ευρώπη τέτοια περιστατικά.

Στη Νιγηρία αναφέρεται ως συχνό φαινόμενο η απαγωγή πλουσίων και διάσημων προσωπικοτήτων, ακόμη και υπαλλήλων εταιρειών πετρελαίου, με τους ποδοσφαιριστές να μην αποτελούν εξαίρεση. Πριν από τρία χρόνια είχε απαχθεί από ενόπλους ο αδελφός του άσου της Εβερτον, Τζόζεφ Γιόμπο, ο Νόρουμ. Επειτα από 12 ημέρες αφέθηκε ελεύθερος, αλλά παραμένει άγνωστο εάν καταβλήθηκαν τα 6.000 ευρώ που είχαν ζητήσει οι απαγωγείς.

Στη Βραζιλία οι περιπτώσεις αυτές συνιστούν ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο, καθώς ουκ ολίγοι ποδοσφαιριστές έχουν υποχρεωθεί να πληρώσουν λύτρα ώστε να απελευθερωθούν αγαπημένα τους πρόσωπα.

Πριν από 17 χρόνια, το 1994 η προσπάθεια απαγωγέων να βγάλουν χρήματα από τον διεθνή επιθετικό Ρομάριο απέβη άκαρπη. Ο Βραζιλιάνος σούπερσταρ ετοιμαζόταν τον Μάιο για το Παγκόσμιο Κύπελλο στις ΗΠΑ όταν πληροφορήθηκε ότι άγνωστοι απήγαγαν τον πατέρα του και ζητούσαν 7 εκατ. δολάρια για να αφήσουν ελεύθερο.

Τελικά η αστυνομία στο Ρίο ντε Τζανέιρο εντόπισε πού έκρυβαν τον πατέρα του Ρομάριο, και τον βρήκαν σε ένα διαμέρισμα να κάθεται πάνω σε ένα στρώμα και να βλέπει τηλεόραση, που του είχαν παράσχει οι απαγωγείς του από την προηγούμενη μέρα ώστε να δει τον γιο του να παίζει με την Μπαρτσελόνα κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης, όντας κι οι ίδιοι ποδοσφαιρόφιλοι. Το 2004 απήχθη η μητέρα του Ρομπίνιο, όταν ο Βραζιλιάνος διεθνής αγωνιζόταν ακόμα στη Σάντος. Ενοπλοι πήδηξαν έναν τοίχο, άρπαξαν τη Μαρίνα Σίλβα ντε Σόουζα, που εκείνη τη μέρα του Νοεμβρίου απολάμβανε ένα μπάρμπεκιου στο Σάο Πάουλο, και την έβαλαν στο πορτ-μπαγκάζ ενός αυτοκινήτου. Την απελευθέρωσαν 40 μέρες μετά, και αφού ο Ρομπίνιο τους κατέβαλε λύτρα που εκτιμώνται στα 55.000 ευρώ. Η υπόθεση αυτή έγινε ευρύτατα γνωστή στη Βραζιλία, προκαλώντας κύμα απαγωγών συγγενών ποδοσφαιριστών. Ακολούθησαν τους αμέσως επόμενους μήνες οι απαγωγές των μητέρων των Γκράφιτε (Σάο Πάουλο), Λουίς Φαμπιάνο (Πόρτο), Φιντέλις Ροζέριο (Σπόρτινγκ Λισσαβώνας) και Μαρίνιο (Κορίνθιανς) και της αδελφής του Ρικάρντο Ολιβέιρα (Μίλαν).

Στη γειτονική Αργεντινή απήχθησαν το 2002 ο αδελφός του Χουάν Ρομάν Ρικέλμε (Μπόκα Τζούνιορς) και το 2003 ο πατέρας του Λεονάρδο Αστράδα (Ρίβερ Πλέιτ), ενώ στην Ονδούρα απήγαγαν τον αδελφό του Δαβίδ Σουάσο (Μπενφίκα) και του Γουίλσον Παλάσιος (Τότεναμ). Στην Ευρώπη θύμα απαγωγής είχε πέσει ο αδελφός του Κάχα Καλάτζε της Μίλαν, σε προάστιο της Τιφλίδας, στη Γεωργία.

Θύμα και ο Πελέ

Γίνονται πάντως και εξαιρέσεις, ακόμη κι από τον υπόκοσμο, όταν πρόκειται για κάποια πραγματικά ιδιαίτερη προσωπικότητα.

Το 1999 στο Σάο Πάουλο της Βραζιλίας, ένας άντρας σταμάτησε με το πιστόλι του ένα αυτοκίνητο στον δρόμο, σε κεντρική διασταύρωση. Ο οδηγός φορούσε καπέλο με το γείσο λίγο κατεβασμένο.

Μόλις ο οδηγός σήκωσε λίγο το γείσο, ο ένοπλος άλλαξε αμέσως έκφραση, ζήτησε συγγνώμη και άφησε τον οδηγό να φύγει. Προφανώς δεν θα άντεχε η συνείδησή του το βάρος ότι θα λήστευε τον ίδιον τον Πελέ!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή