Πισω απο τις καμερες

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για το… καλό του πρωταθλήματος

Η υπόθεση της ποδοσφαιρικής κάθαρσης θα παραμείνει ανοικτή και τους επόμενους μήνες. Τουλάχιστον αυτή είναι η πρόθεση της κυβέρνησης. Ωστόσο, τι θα συμβεί αν προκύψουν στο μέλλον -μεσούσης της περιόδου δηλαδή- επιβαρυντικά στοιχεία για άλλες ομάδες; Μήπως με την αφαίρεση βαθμών απ’ τον Ολυμπιακό Βόλου και την Καβάλα δημιουργείται δεδικασμένο, ώστε να μην υποβιβάζονται ΠΑΕ ενώ είναι σε εξέλιξη το πρωτάθλημα; Αν και με βάση τον πειθαρχικό κώδικα, μία ομάδα που εμπλέκεται σε υποθέσεις στημένων αγώνων, είτε αθωώνεται, είτε υποβιβάζεται. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Ή καλύτερα ήταν… Ν.Ν.Γ.

Μία άξια «φουρνιά»

Ηταν βράδυ της 3ης Σεπτεμβρίου του 2006 σε μια γωνία του αχανούς σταδίου της Σαϊτάμα στο Τόκιο. Η εθνική ομάδα είχε ηττηθεί στον τελικό του Παγκοσμίου πρωταθλήματος από την Ισπανία, αλλά ουδείς ήταν θλιμμένος. Μόνο μικρός προβληματισμός υπήρχε γιατί η σκέψη των διεθνών παικτών είχε μείνει στη θριαμβευτική νίκη επί των Αμερικανών, την «κατοστάρα» που τους «ρίξαμε» και τον παγκόσμιο απόηχο που είχε εκείνος ο αλήστου μνήμης ημιτελικός.

Τέσσερις-πέντε συνάδελφοι και μαζί δυο-τρεις άνθρωποι της ομοσπονδίας, μιλούσαμε για το μέλλον αυτής της εθνικής ομάδας και τη χρονική διάρκεια που θα μπορούσε να είχε, καμαρώνοντας γι’ αυτή τη φουρνιά των παικτών που σε διάστημα 2 ετών, κατέκτησε «χρυσό» στο ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ και ασημένιο μετάλλιο στο ΜΟΥΝΤΟΜΠΑ-ΣΚΕΤ. Ο,τι καλύτερο από την επίσημη αγαπημένη. Ο,τι ευτυχέστερο για όλους τους Ελληνες φιλάθλους που έχουν πάθος ή έστω και μια συμπάθεια για το μπάσκετ. Γ.Β.

Χωρίς τους ξενοδόχους

Το συμπέρασμα ήταν παραδεκτό απ’ όλους. Σύμφωνα με τον μέσο όρο ηλικίας που είχε αυτή η λαμπρή Εθνική ομάδα, καλύτερη και απ’ αυτή που δημιούργησε το έπος του ’87, ο κύκλος της θα «έκλεινε» με δόξα και τιμή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012.

Το αίσθημα ευθύνης για τη διαχρονική ανταπόκριση που είχαν οι παίκτες στην εθνική ομάδα και η λογική για τις μικρότερες δυνατές απώλειες παικτών στο πέρασμα του χρόνου, συμφωνούσαν γι’ αυτή την εξαετή διάρκεια.

Ομως, αυτή η πρόβλεψη και ο χρονικός υπολογισμός γίνονταν χωρίς τους «ξενοδόχους». Και «ξενοδόχοι» είναι πάντα οι παίκτες. Γ.Β.

Ευθύνες

Σαφώς και υπάρχουν διαφορετικοί λόγοι, αιτίες και αφορμές για τις ηχηρότατες αποχωρήσεις των πέντε διεθνών παικτών από τη φετινή προετοιμασία για το «ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ» της Λιθουανίας.

Δεν χρειάζεται να αναλυθεί καθεμία περίπτωση ξεχωριστά. Το γεγονός είναι ένα. Τα πρωτοκλασάτα στελέχη αυτής της εθνικής αδίκησαν τους εαυτούς τους και την ίδια την ομάδα. Πέτυχαν τα καλύτερα, όλοι μαζί. Κέρδισαν άφθονη δόξα και πολλά χρήματα, όλοι μαζί.

Γνώριζαν και γνωρίζουν τις δυνατότητες τους. Εγραψαν ιστορία, αλλά δεν την ολοκλήρωσαν, όπως έπρεπε, όπως επέβαλε η ευθύνη τους απέναντι στο ίδιο το δημιούργημά τους, όπως ήθελε καθείς που τους αποθέωσε τα προηγούμενα χρόνια.

Αν η εθνική ομάδα δεν προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, θα ευθύνονται φαινομενικά αυτοί που θα παίξουν στα γήπεδα της Λιθουανίας, αλλά οι ικανότητές τους φτάνουν χαμηλότερα απ’ αυτές των απόντων, οι οποίοι έχουν καταξιωθεί και έχουν καταξιώσει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα; Γ.Β.

Αρχισαν τα όργανα

Μήπως ο Ερνέστο Βαλβέρδε χάνει μέρος της στήριξης του κόσμου εξαιτίας κάποιων επιλογών του; Δεν είμαστε βέβαιοι. Πάντως, στον αγώνα με την Γκαλατάσαραϊ, μεγάλη μερίδα του κόσμου αποδοκίμασε τον Ουρτάδο, ενώ εμφανώς δυσανασχετούσε με λανθασμένες ενέργειες του Χαβίτο, που, επίσης, είναι προσωπική επιλογή του προπονητή του Ολυμπιακού. Ν. Α. ΚΩΝ.

Βιαζόταν μάλλον

Τρία λεπτά καθυστέρηση υπέδειξε ο Περικλής Γκιόλιας στον αγώνα, Ολυμπιακός – Γκαλατάσαραϊ. Δεκατρία μπορεί να ήταν οι καθυστερήσεις, τρία με κανένα τρόπο. Βιαζόταν, άραγε, να τελειώσει τη σταδιοδρομία του ως διαιτητής, δεδομένου ότι αυτό ήταν το τελευταίο παιχνίδι, που διηύθυνε; Ν. Α. ΚΩΝ.

Τελευταία ευκαιρία

Μια τελευταία ευκαιρία δίνει η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Βραζιλίας στον εκλέκτορα Μάνο Μενέζες, στα χέρια του οποίου η Σελεσάο πάει από το κακό στο χειρότερο. Μετά τις φιλικές ήττες από Γαλλία και Αργεντινή και τον αποκλεισμό στα προημιτελικά του Κόπα Αμέρικα από την Παραγουάη, ήρθε την Τετάρτη και η ήττα με 3-2 από τη Γερμανία. Με το επόμενο επίσημο παιχνίδι της Βραζιλίας να είναι δύο χρόνια μακριά, για το Κύπελλο Συνομοσπονδιών, η θέση του πρώην τεχνικού της Κορίνθιανς κινδυνεύει από τα επερχόμενα φιλικά με Ισπανία και Ιταλία φέτος. Γ.Γ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή