Το ίδιο λάθος από την ανάποδη

Το ίδιο λάθος από την ανάποδη

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους βάζεις στη σειρά και σχηματίζεις μια από τις καλύτερες ενδεκάδες του περσινού πρωταθλήματος. Τερματοφύλακας ο Σάχα. Δεξιός ακραίος αμυντικός ο Γιάχιτς κι αριστερός ο Ραούλ Μπράβο. Στόπερ ο Νασούτι και ο Ρονάλντο Γιάρο – πέρυσι βασικός στον Αρη. Αμυντικός χαφ ο Ζιλμπέρτο Σίλβα. Οργανωτής ο Σκόκο. Δεξιά ο Γκοβού και αριστερά ο Ντουντού. Στην επίθεση ο Σισέ με τον Μπλάνκο. Τι κοινό έχουν; Ολοι μα όλοι είχαν συμβόλαια μεγάλα: ο φθηνότερος, ο «ξυλοκόπος» Γιάχιτς, κόστιζε στην ΑΕΚ γύρω στα 500 χιλιάδες ευρώ. Ποιοι ήρθαν στις θέσεις τους; Ο Κωνσταντόπουλος, ο Κοντοές, κάποιος Κάλα από τη Β΄ εθνική της Ισπανίας και κάποιος Ντίκο. Κι ο Μαρκάνο. Στον ΠΑΟ αντί του αρχηγού της Εθνικής Βραζιλίας Ζιλμπέρτο ο Βιτόλο από τον ΠΑΟΚ, στην ΑΕΚ τη φανέλα του Σκόκο φοράει κάποιος Ζε Κάρλος. Επίσης ήρθαν ο Κουίνσι, με παρελθόν στην Αρσεναλ και μέλλον άγνωστο, ο Χαβίτο αντί του Ντουντού, ο Τοτσέ και ο δανεικός από την Ουντινέζε Μπέλεκ. Κι αυτοί έχουν ένα κοινό: δεν κόστισαν παρά ελάχιστα.

 

Υπήρξε ένα θεαματικό ξεφούσκωμα του κόστους όλων σχεδόν των ομάδων φέτος. Γιατί συνέβη αυτό; Επειδή τα έσοδα είναι ή αναμένονται λιγότερα, οι περισσότεροι παράγοντες βρήκαν ως μόνο τρόπο διοίκησης των ομάδων την εκποίηση των ακριβών παικτών: είναι η περιπτώσεις του ΠΑΟ (κυρίως) και εν μέρει της ΑΕΚ. Αλλοι πάλι, προετοιμαζόμενοι για τα χειρότερα, φρόντισαν να ξεφορτωθούν ακριβά συμβόλαια: από τους διοικούντες του Αρη που άφησαν τον Κόκε και τον Γιάρο μέχρι αυτούς του Αστέρα Τρίπολης που έδιωξαν μια ολόκληρη ομάδα, όλοι σχεδόν προσπάθησαν να ξεφορτωθούν ό,τι ακριβό είχαν. Μικρή εξαίρεση ο Ολυμπιακός (που περιμένει τα χρήματα του Τσάμπιονς λιγκ και περιορίστηκε στα διαζύγια με Ραούλ Μπράβο, Ντουντού και Ρόμενταλ) και φυσικά οι νεοφώτιστοι που υποχρεωτικά ενισχύθηκαν: όλοι οι άλλοι φρόντισαν να κοστίζουν λιγότερο. Ας μην ξεχνάμε ότι ελάχιστοι ήταν και ευχαριστημένοι με τα περσινά κατορθώματα των ακριβών παικτών τους: πλην του Σισέ, του Ζιλμπέρτο, του Μπλάνκο και του Σκόκο, από τους ακριβούς που έφυγαν δεν θα μας λείψει κανείς.    

Ορισμένοι παράγοντες διαφημίζουν την αποψίλωση αυτή ως γενναία απόφαση. Ξεχνούν όμως ότι όσο λάθος είναι να πιστεύεις ότι έχεις αποκτήσει ένα καλό παίκτη μόνο και μόνο γιατί τον πλήρωσες πολύ, άλλο τόσο λάθος είναι να χρησιμοποιείς το λογιστικό τεφτέρι για να φτιάξεις μια ομάδα.  Στο πρωτάθλημα που ξεκινάει θα δείτε πολλές φθηνές ομάδες. Οι προηγούμενες ομάδες μας ήταν υπερεκτιμημένες, μέτριες. Αλλά κι αυτές, οι φθηνότερες θα είναι μάλλον κακές – ίσως και χειρότερες. Κυρίως γιατί το κριτήριο της κατασκευής τους ήταν πάλι λάθος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή