Ενα πανάκριβο ποδοσφαιρικό παραμύθι από τα βάθη του Καυκάσου

Ενα πανάκριβο ποδοσφαιρικό παραμύθι από τα βάθη του Καυκάσου

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η είδηση ότι η Ανζί Μαχατσκάλα, μια παντελώς άσημη ομάδα από το Νταγκεστάν της ρωσικής συνομοσπονδίας, έκανε μυθική προσφορά για να αποκτήσει από την Ιντερ τον Σάμουελ Ετό, έμοιαζε στην αρχή με ανέκδοτο. Στα μάτια των πολλών, ήταν αδιανόητο μια ομάδα χαμένη στα βάθη του Καυκάσου, με ρίζες που φτάνουν ώς την Κασπία Θάλασσα, να μπορεί να δαπανήσει περισσότερα από 75 εκατ. ευρώ για να δελεάσει έναν από τους πιο γνωστούς ποδοσφαιριστές του κόσμου, που βρίσκεται ακόμα στην ακμή και όχι σε φάση προσγείωσης της καριέρας του.

Οι εξελίξεις έδειξαν ότι αυτή την πρόταση έπρεπε όλοι να την πάρουν πολύ σοβαρά. Τόσο σοβαρά όσο την πήραν από κοινού η Ιντερ και ο Ετό. Τα εκατομμύρια του Σουλεϊμάν Κερίμοφ έπεσαν στα πόδια του Καμερουνέζου φορ και τον έκαναν να χάσει τον ύπνο του. Αν αποδεχόταν την πρόταση της Ανζί, θα γινόταν ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής του κόσμου. Είκοσι εκατ. ευρώ τον χρόνο, δεν μπορούν να τα ονειρευτούν ούτε ο Λιονέλ Μέσι της Μπαρτσελόνα ούτε και ο Κριστιάνο Ρονάλντο της Ρεάλ. Ο Σαμουέλ Ετό δεν τα ονειρεύεται απλώς. Τα έχει μπροστά του, γιατί ένας Ρώσος μεγιστάνας, ιδιοκτήτης της άσημης Ανζί από το Νταγκεστάν, κατάλαβε ότι μόνο έτσι αυτός και η ομάδα του μπορούν να γίνουν πρώτο θέμα συζήτησης σε όλο τον ποδοσφαιρικό κόσμο.

Ο Ετό ζαλίστηκε από τα εκατομμύρια του Κερίμοφ και ανέτρεψε ολοκληρωτικά τη φράση «το χρήμα πολλοί εμίσησαν, τη δόξα ουδείς». Το σκέφτηκε λίγο περισσότερο απ’ όταν λίγους μήνες νωρίτερα είχε μπροστά του μια αντίστοιχη πρόταση από την Μπουντνιοκόρ και αποφάσισε να αφήσει τη δόξα που του προσέφερε η Ιντερ για να φορέσει την πράσινη φανέλα της Ανζί. Να φύγει από το κοσμοπολίτικο Μιλάνο για να ζήσει στη Μαχατσκάλα των 578 χιλ. κατοίκων, μια πόλη – κουκκίδα στον παγκόσμιο χάρτη που μέχρι πρότινος την ήξεραν ελάχιστοι έξω από τα σύνορα της Ρωσίας.

Ο Σουλεϊμάν Κερίμοφ είναι ένας Ρώσος δισεκατομμυριούχος που ανέλαβε ξανά τον περασμένο Ιανουάριο τις τύχες της Ανζί, με τη φιλοδοξία να την κάνει μια νέα Μάντσεστερ Σίτι. Και ακριβώς επειδή όσοι έχουν πολλά λεφτά δεν έχουν συνήθως την υπομονή να παίξουν με τον χρόνο, ο Κερίμοφ επέλεξε να μην κτίσει μια καλή ομάδα, αλλά να την αγοράσει. Η πρώτη του κίνηση ήταν ιδιαίτερη ηχηρή. Εβαλε πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη και έπεισε ένα «θρύλο» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου να ακολουθήσει τα χνάρια του Ριβάλντο στα βάθη της Ευρασίας. Ο Ρομπέρτο Κάρλος δεν είχε ενδοιασμούς. Πληρώθηκε αδρά και πήγε να κλείσει τη μεγάλη του καριέρα στην Ανζί. Λίγες μέρες αργότερα, τον ίδιο δρόμο ακολούθησε και ένας από τους πιο γνωστούς Ρώσους ποδοσφαιριστές. Ο Γιούρι Ζιρκόφ άφησε την Τσέλσι του Αμπράμοβιτς και υπέγραψε συμβόλαιο με την Ανζί του Κερίμοφ, για να γίνει ο επόμενος κρίκος στην αλυσίδα που θα επιχειρούσε να τραβήξει από την αφάνεια την ομάδα από το Νταγκεστάν.

Θα πετύχει το πείραμα της Ανζί Μαχατσκάλα; Πολύ πιθανόν ναι, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Ετό δεν είναι ένας μοναχικός κούκος για να φέρει από μόνος του την άνοιξη. Η απόκτηση του ανερχόμενου Ντιέγκο Ταρντέλι από την Ατλέτικο Μινέιρο, ανεβάζει ακόμα περισσότερο την ισχύ της κι αν ο Ετό αποφασίσει να τιμήσει τα 400 χιλ. ευρώ που του προσφέρονται για την κάθε εβδομάδα του συμβολαίου του, η Ανζί πολύ πιθανά θα πάψει να είναι μια ομάδα ασανσέρ του ρωσικού πρωταθλήματος και θα φτάσει στο σημείο να διεκδικεί ακόμα και τίτλους.

Αρκεί όμως μόνο αυτό για να αιτιολογήσει τέτοια σπατάλη εκατομμυρίων; Μάλλον όχι είναι η σωστή απάντηση. Σε περιόδους μεγάλης οικονομικής κρίσης, τέτοιες κινήσεις περισσότερο εξυπηρετούν τη ματαιοδοξία ενός βαθύπλουτου επιχειρηματία παρά το υγιές αναπτυξιακό πλάνο μιας άσημης ποδοσφαιρικής ομάδας.

Από την Αραβία στην πρώην ΕΣΣΔ

Πριν απόμερικά χρόνια, ο πιο συνηθισμένος προορισμός για όσους ποδοσφαιριστές αναζητούσαν περισσότερο χρήμα στο τελείωμα της καριέρας τους, ήταν οι αραβικές χώρες του Κόλπου. Το Κατάρ, το Ντουμπάι, το Κουβέιτ, η Σαουδική Αραβία και τα Ην. Αραβικά Εμιράτα ήταν ένας παράδεισος για παίκτες και προπονητές χορτασμένους από δόξα, που κυνηγούσαν ένα καλό «εφάπαξ» για να εξασφαλίσουν οικονομικά ακόμα και τα εγγόνια τους. Τα τελευταία χρόνια, ο δρόμος του χρήματος έχει και μια άλλη διαδρομή, περίπου στο ίδιο σημείο του παγκόσμιου χάρτη αλλά λίγο ψηλότερα. Ομάδες από την πρώην ΕΣΣΔ όπως η Μπουνιοτκόρ, η Γκρόζνι και τώρα η Ανζί, τίναξαν την μπάνκα στον αέρα και υπέγραψαν ηγεμονικά συμβόλαια με μερικές από τις πιο γνωστές φυσιογνωμίες του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Κι αν μέχρι τώρα έπαιρναν τον δρόμο αυτό βετεράνοι ποδοσφαιριστές όπως οι Ριβάλντο και Ρομπέρτο Κάρλος ή κορεσμένοι προπονητές σαν τον Σκολάρι, τον Περέιρα, τον Ζίκο και τον Γκούλιτ, η περίπτωση του Ετό δείχνει ότι το χρήμα μπορεί να συγκινήσει περισσότερο από τη δόξα παίκτες παγκόσμιου επιπέδου, με πολλά χιλιόμετρα μπροστά τους μέχρι να έλθει η ώρα να κλείσουν την καριέρα τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή