H Εθνική Ελλάδος σε ένα… γιουγκοσλαβικό όμιλο γεμάτο παγίδες

H Εθνική Ελλάδος σε ένα… γιουγκοσλαβικό όμιλο γεμάτο παγίδες

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί να είναι φίλοι, πλέον, όλοι οι αθλητές της πρώην Γιουγκοσλαβίας που ανήκουν σε διαφορετικά κράτη και θα βρεθούν αντιμέτωποι στη Λιθουανία, αλλά ο θεμιτός ανταγωνισμός και ο εγωισμός τους, θα είναι πολύ μεγάλος, ειδικά στα παιχνίδια που θα γίνουν στο Αλίτους. Ο τρίτος όμιλος που είναι επικεφαλής η Εθνική Ελλάδας, έχει τεράστιο… φόντο γιουγκοσλαβικού μπάσκετ. Οι τέσσερις από τις έξι εθνικές ομάδες που προέρχονται από την πρώην Γιουγκοσλαβία, θα είναι αντίπαλοι των Ελλήνων διεθνών, αλλά οι «μάχες» που θα δώσουν στα μεταξύ τους παιχνίδια, προμηνύονται πολύ δυνατές και θα διεξαχθούν στην ίδια «γλώσσα» του μπάσκετ που μιλούν οι Βόσνιοι, οι Κροάτες, οι Μαυροβούνιοι και οι Σκοπιανοί (FΥRΟΜ).

Οι Σέρβοι

Η Σερβία που συμμετέχει στον 2ο όμιλο, ξεχωρίζει από όλες τις άλλες «συμπατριώτισσές» της. Οι Σέρβοι πέρασαν 7 «πέτρινα» χρόνια, ύστερα από το Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2002, στην Ιντιανάπολη και στο προηγούμενο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην Πολωνία, αναγεννήθηκαν και επέστρεψαν στο δεύτερο σκαλοπάτι του βάθρου, πίσω από την πανίσχυρη Ισπανία. Ο Ντούσαν Ιβκοβιτς παραιτήθηκε από την τεχνική ηγεσία, αλλά επέστρεψε στη θέση του, ύστερα από 3 μήνες και υπό την πίεση της κοινής γνώμης. Οι Σέρβοι διεθνείς, αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν πάλι, αν και θα χρειαστούν μεγάλη προσοχή στην πρώτη φάση, κόντρα στη Γαλλία, στην Ιταλία και στη Γερμανία του πρωταθλητή του ΝΒΑ, Ντιρκ Νοβίτσκι.

Οι Σλοβένοι

Υψηλές φιλοδοξίες με βάσιμες πιθανότητες υλοποίησής τους, έχει η Σλοβενία, με προπονητή τον Μπόζινταρ Μάλκοβιτς (εκτός ο Νάχμπαρ, εντός ο Λόρμπεκ). Πριν από 2 χρόνια, στο Κατοβίτσε ηττήθηκαν από την Ελλάδα στον μικρό τελικό, ενώ συμμετέχουν ανελλιπώς σε τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος από τη σύσταση του κράτους τους, το 1993 (9η φορά).

…και οι Κροάτες

Στα… καθ’ ημάς του 3ου ομίλου και στο… «μίνι» γιουγκοσλαβικό πρωτάθλημα τώρα:

Η Κροατία έχει το προβάδισμα, λόγω εμπειρίας και παράδοσης για να διεκδικήσει μαζί με την ελληνική ομάδα, την πρώτη θέση του ομίλου. Ο τραυματισμός του Ρόκο Λένι Ούκιτς αποτέλεσε σοκ για τους Κροάτες που έχασαν τον καλύτερο παίκτη τους, ήταν μια μεγάλη ατυχία για τον ίδιο τον 26χρονο πλέι μέικερ της Φενερμπαχτσέ και μια καλή είδηση για την Εθνική Ελλάδας των περισσότερων… απουσιών. Ο τεχνικός Γιόσιπ Βράνκοβιτς που συμβουλεύεται συχνά-πυκνά τον πρώην συμπαίκτη του, Τόνι Κούκοτς, στηρίζει το παιχνίδι της Κροατίας στον έμπειρο, Μάρκο Πόποβιτς, τον Μπάρατς, τον Αντριτς και τον πολλά υποσχόμενο Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς.

Το Μαυροβούνιο

Το Μαυροβούνιο, με στυλοβάτη τον γνώριμο από τη 2ετή θητεία του στον Παναθηναϊκό, Νίκολα Πέκοβιτς, έχει φιλοδοξίες και βάσιμες πιθανότητες πρόκρισης στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Ο Αμερικανός Ομάρ Κουκ προστέθηκε στο Μαυροβούνιο που θα κάνει την παρθενική εμφάνισή του σε τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και η απειρία αποτελεί αναμφισβήτητο μειονέκτημα.

Βοσνία, Σκόπια

Οι Βόσνιοι φημίζονται για τη μαχητικότητά τους, έχουν βρεθεί αντιμέτωποι της ελληνικής ομάδας, σε δύο συγκλονιστικά παιχνίδια στα ευρωπαϊκά του 1993 και του 2001, αλλά πρόκειται για αντίπαλο χαμηλού βεληνεκούς, αν δοθεί η ανάλογη προσοχή και δεν υποτιμηθεί.

Τα Σκόπια είναι, θεωρητικά, ο πιο αδύναμος «κρίκος». Το παιχνίδι με την Εθνική ομάδα, θα έχει τις γνωστές ιδιαιτερότητες στην εξέδρα, λόγω των προκλήσεων από τους Σκοπιανούς και εκεί αναμένεται να μείνει η… όποια διάκρισή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή