Υποστολή σημαίας για τη Λίγκα;

Υποστολή σημαίας για τη Λίγκα;

3' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Τρίτη η Σούπερ Λίγκα θα εκλέξει τον έβδομο πρόεδρο από την περίοδο 2006-2007 σε μία μέρα που αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις με ΕΕΑ και του ΟΠΑΠ. Ο Απόστολος Παπουτσάκης, πρόεδρος του Εργοτέλη, είναι πιθανόν στο τέλος της νέας σεζόν να «κλείσει την πόρτα» του πιο φιλόδοξου εγχειρήματος που έγινε τα τελευταία χρόνια και είχε ως στόχο το ποδόσφαιρο ν’ αλλάξει νοοτροπία και ν’ αφήσει στο παρελθόν το παρασκήνιο που αποδυνάμωνε το προϊόν και εκμηδένιζε την αξιοπιστία του.

Το «μότο» της πρώτης περιόδου ήταν το «εμείς είμαστε το πρόβλημα, εμείς είμαστε η λύση». Ο χρόνος απέδειξε ότι το «πρόβλημα» δεν βρήκε τη «λύση». Και τώρα, λίγα χρόνια μετά, με την ηγεσία της Σούπερ Λίγκας και των θερμότερων υποστηρικτών της να εμπλέκονται στο σκάνδαλο των στημένων αγώνων, ο συνεταιρισμός δείχνει έτοιμος να παραδώσει τη διοργάνωση του πρωταθλήματος στην ΕΠΟ αφού οι έριδες και οι κόντρες μεταξύ των μελών του καθιστούν αδύνατη τη συνύπαρξή τους.

Οι πρόεδροι της Λίγκας

1. Πέτρος Κόκκαλης (Ιούνιος 2006 – Ιούνιος 2007)

Ο πρώτος πρόεδρος του συνεταιρισμού έμεινε στη θέση αυτή για ένα χρόνο κατόπιν «ειδικής» συμφωνίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον πρότεινε ο Γιάννης Βαρδινογιάννης ο οποίος στη συνέχεια τον διαδέχτηκε. Ηταν μια περίοδος συναίνεσης…

2. Γιάννης Βαρδινογιάννης (Ιούλιος 2007 – Ιούνιος 2008)

Η παρουσία του συνδυάστηκε με την απόφαση για υιοθέτηση των πλέι οφ. Επίσης κλείστηκε η συμφωνία με την αγγλική εταιρεία Pro – Zone η οποία κατά κύριο λόγο βαθμολογούσε τους Ελληνες διαιτητές. Παράλληλα η Σούπερ Λίγκα πέτυχε να βάλει έναν εκπρόσωπο στην ΚΕΔ/ΕΠΟ, την οποία αντιμετώπιζε με καχυποψία, με αρμοδιότητες που αφορούσαν τους παρατηρητές. Εξάλλου, έκλεισε την τριετή συμφωνία χορηγίας με τον ΟΠΑΠ.

3. Κώστας Πηλαδάκης (Ιούλιος 2008 – Ιούνιος 2009)

Παρότι ήταν ο πρώτος πρόεδρος που εξελέγη με θητεία διετούς διάρκειας παραιτήθηκε μετά τη λήξη του πρώτου χρόνου λόγω «επαγγελματικών υποχρεώσεων». Στη δική του περίοδο ολοκληρώθηκε η υπογραφή της κεντρικής σύμβασης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων που ήταν ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της Λίγκας. Υπήρξαν, όμως, μεγάλες κόντρες στο θέμα της διαιτησίας, αφού η περίοδος της συναίνεσης είχε περάσει. Στη διάρκεια της θητείας του η ΕΠΟ έφυγε από τα χέρια του Γκαγκάτση και πέρασε στην περίοδο Πιλάβιου.

4. Νίκος Θανόπουλος (Ιούλιος 2009-Νοέμβριος 2009)

Αναγκάστηκε να παραιτηθεί πολύ γρήγορα λόγω ΑΕΚ. Στο σύντομο διάστημα της παραμονής του στην οδό Αστροναυτών δεν υπήρξε κάτι άξιο αναφοράς πέραν της έναρξης της λειτουργίας του νέου τηλεοπτικού προγράμματος στο οποίο συμμετείχαν τρία κανάλια (NOVA, ΣΚΑΪ, ΕΡΤ) και έπρεπε να τηρηθούν οι συμβάσεις και οι ισορροπίες.

5. Νίκος Πατέρας (Δεκέμβριος 2009 – Μαΐος 2010)

Ηταν η πρώτη εκλογή που έγινε με δύο υποψηφίους. Παρότι ο Πατέρας είχε μαζί του την πλειοψηφία των ΠΑΕ, ο Απ. Παπουτσάκης που στηριζόταν από τον Ολυμπιακό, επέμεινε στην υποψηφιότητά του. Η θητεία του συνέπεσε με την έξαρση κρουσμάτων βίας σε διάφορα γήπεδα και παράλληλα την αντίδραση της πολιτείας που έκοψε την επιχορήγηση από τον ΟΠΑΠ. Αποχώρησε διότι παραιτήθηκε από την προεδρία του ΠΑΟ.

6. Βαγγέλης Μαρινάκης (Αύγουστος 2010 – Αύγουστος 2011)

Το καλοκαίρι του 2010 έγιναν τρεις εκλογικές αναμετρήσεις σε διάστημα 50 ημερών για να εκλεγεί νέος πρόεδρος στη Σούπερ Λίγκα. Ως λύση προκειμένου να βγει ο συνεταιρισμός από το αδιέξοδο εμφανίστηκε η υποψηφιότητα Μαρινάκη που στηρίχτηκε και από τον Παναθηναϊκό.

Στη διάρκεια της θητείας του ανανεώθηκε η σύμβαση της κεντρικής διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων μέχρι το 2015 με τη συμμετοχή του Ολυμπιακού. Στα αρνητικά περιλαμβάνονται η πρόταση μομφής που κατατέθηκε σε βάρος του, οι ανακοινώσεις μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της Λίγκας που απηχούσαν προσωπικές απόψεις και στρέφονταν εναντίον άλλων ομάδων, η έξαρση της βίας και το νέο σταμάτημα της χορηγικής συμφωνίας με τον ΟΠΑΠ και τέλος η ωρίμανση της ιδέας να περάσει η διοργάνωση του πρωταθλήματος στην ΕΠΟ, κάτι που και ο ίδιος το πρότεινε.

Μια απέλπιδα προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι

Η κοινής αποδοχής επιλογή του κ. Παπουτσάκη φαντάζει ως μια απέλπιδα προσπάθεια ώστε να πέσουν οι τόνοι εντός και εκτός Σούπερ Λίγκας και τουλάχιστον σε επίπεδο προέδρου ο συνεταιρισμός να απεμπλακεί από την υπόθεση των στημένων.

Ο πρόεδρος του Εργοτέλη είναι χαμηλών τόνων, συναινετικός και κυρίως ούτε αυτός αλλά ούτε και η ομάδα του ακούγονται στις συνομιλίες της ΕΥΠ ή περιλαμβάνονται στις εκθέσεις της UEFA.

O μόνος στόχος που κατάφερε η Σούπερ Λίγκα στα χρόνια της λειτουργίας της ήταν η κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων που απέφερε ειδικότερα στις μικρές και μεσαίες ομάδες έσοδα μεγαλύτερα από κάθε άλλη φορά αλλά και από κάθε προσδοκία.

Ωστόσο, οι τάσεις αυτοκαταστροφής οδήγησαν σε αβεβαιότητα της συνέχισης της χορηγίας με τον ΟΠΑΠ που επίσης ήταν εξόχως συμφέρουσα είτε αυτή που έγινε συνολικά με τη Σούπερ Λίγκα, είτε μεμονωμένα με τις ομάδες μέλη της.

Το νέο πρωτάθλημα μπορεί να είναι και το κύκνειο άσμα του συνεταιρισμού. Η κυβέρνηση άνοιξε τον δρόμο με ειδική πρόβλεψη στον νέο νόμο, ο Βαγγέλης Μαρινάκης το πρότεινε στο προτελευταίο διοικητικό συμβούλιο και η ΕΠΟ σιωπηρά ετοιμάζεται…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή