ΣΤΗ ΣΕΝΤΡΑ

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ Μαδρίτης εξακολουθούν να μας χαρίζουν εξαιρετικές παραστάσεις ποδοσφαίρου. Τα δύο μεταξύ τους ντέρμπι για το ισπανικό σούπερ καπ (και η ισοπαλία με 2-2 στο Μπερναμπέου και η νίκη με 3-2 της Μπαρτσελόνα στο Καμπ Ντου) έκαναν πολύ κόσμο να απορεί πώς είναι δυνατόν οι δύο αυτές ποδοσφαιρικές υπερδυνάμεις να παίζουν αυγουστιάτικα τέτοιο ποδόσφαιρο. Ο κόσμος αναρωτιέται πώς γίνεται δυο ανέτοιμες ομάδες να είναι τόσο επιθετικές κυρίως γιατί στην Ελλάδα τον έχουμε πείσει ότι υπάρχουν περίοδοι που επιτρέπεται οι ποδοσφαιριστές να περπατάνε έχοντας το άλλοθι της τάχα μου βαριάς προετοιμασίας.

Ολα αυτά είναι δικά μας μυθεύματα: στην πραγματικότητα, όταν μιλάμε για επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, το μόνο που μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη φόρμα τους, είναι η διάρκεια έκφρασης των δεξιοτήτων τους, η αυτονομία του τρεξίματός τους. Οι παίκτες της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ Μαδρίτης την άνοιξη έχουν πιο πολύ ενέργεια για ξόδεμα και τρέχουν περισσότερη ώρα – αυτό όμως δεν σημαίνει πως αυγουστιάτικα περπατάνε!  Μπορεί να μην τρέχουν για ενενήντα λεπτά, όμως ο σκοπός και των δύο ομάδων ήταν πάλι να σκοράρουν: για αυτό και πέτυχαν καλοκαιριάτικα εννιά γκολ σε δύο ματς.

Για την Μπαρτσελόνα αυτό δεν είναι καινούργιο. Οι Καταλανοί αντιλαμβάνονται το ποδόσφαιρο ως δημιουργία: ένα από τα μυστικά της καταπληκτικής αυτής ομάδας είναι ότι σέβεται το γούστο των οπαδών της  – οι νίκες χωρίς θέαμα δεν ενδιαφέρουν. Αν κάτι υπήρξε αυτή τη φορά άξιο επισήμανσης, είναι ο διαφορετικός τρόπος που προσέγγισε το πράγμα ο νευρικός Μουρίνιο: η Ρεάλ του ήταν αυγουστιάτικα επιθετική και γεμάτη διάθεση για ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας. Είναι πολύ νωρίς να πούμε ότι αντί να αλλάξει τη Ρεάλ ο Μουρίνιο, άλλαξε η Ρεάλ τον Πορτογάλο, όμως η αλήθεια είναι ότι σε αυτά τα δύο καλοκαιρινά ματς η Βασίλισσα δεν θύμιζε την ομάδα που πέρυσι στον ημιτελικό του Τσάμπιονς λιγκ έψαχνε κυρίως τρόπους να περιορίσει την επιθετικότητα της αιώνιας αντιπάλου.

Η νοοτροπία δεν έχει να κάνει με το πόσο έτοιμη είναι μια ομάδα, αλλά με το τι θέλει να κάνει. Προφανώς η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ δεν ψάχνουν δικαιολογίες.

Θέλετε τέτοιες; Κάντε λίγη υπομονή, σε λίγο αρχίζει το ελληνικό πρωτάθλημα. Ορεξη να έχετε και θα ακούτε τη δικαιολογία της ανετοιμότητας μέχρι τον Νοέμβριο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή