Το μεγάλο ραντεβού του παγκόσμιου στίβου

Το μεγάλο ραντεβού του παγκόσμιου στίβου

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα χρόνο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η ελίτ του στίβου έχει δώσει ραντεβού στην Νταεγκού, όπου από σήμερα τα ξημερώματα έως τις 4 Σεπτεμβρίου διεξάγεται το παγκόσμιο πρωτάθλημα. Πρόκειται για τη σημαντικότερη αθλητική διοργάνωση του 2011 (μεγαλύτερη ήταν αυτή του υγρού στίβου, αφού περιελάμβανε αγώνες σε κολύμβηση, πόλο, καταδύσεις, συγχρονισμένη κολύμβηση και κολύμβηση σε ανοιχτό νερό), δεδομένου ότι ο στίβος είναι το πλέον διαδεδομένο άθλημα παγκοσμίως. Αθλητές και αθλήτριες από 202 χώρες θα συναγωνισθούν, με διαφορετικούς στόχους. Αλλοι πήγαν στη Νότια Κορέα για να διεκδικήσουν τα μετάλλια ή τη συμμετοχή στον τελικό, άλλοι για να πετύχουν ό,τι καλύτερο μπορούν (ας πούμε ατομικό ρεκόρ και να περάσουν έναν γύρο) και άλλοι για τη χαρά της συμμετοχής σε αυτή την αθλητική γιορτή, προσπαθώντας, ταυτοχρόνως, να ξεπεράσουν τον εαυτό τους.

Παρόντες και παρούσες θα είναι και επτά Ελληνες και πέντε Ελληνίδες. Τι μπορούν να πετύχουν εκεί; Οχι, πάντως, όσα έκανε η προηγούμενη γενιά πρωταθλητών, που έφερνε πολλά μετάλλια. Ο τεχνικός διευθυντής, Δημήτρης Ευαγγελόπουλος, άλλωστε, ήταν σαφής. Θα είναι ευχαριστημένος αν οι αθλητές μας πλησιάσουν ή ξεπεράσουν τις επιδόσεις τους. Και ας καταταγούν τελευταίοι. Είναι βέβαιο, πάντως, ότι αν το κάνουν, όχι μόνο δεν θα μείνουν στην τελευταία θέση, αλλά και θα «φανούν». Και αρκετοί θα προκριθούν σε τελικό ή ημιτελικό. Εμπειροι ή πρωτόπειροι θα μας εκπροσωπήσουν στην Νταεγκού. Από τους πρώτους περιμένουμε τα περισσότερα. Από τους άλλους αναμένουμε να δείξουν το ταλέντο τους, να δικαιολογήσουν την παρουσία τους στη διοργάνωση και να δώσουν υποσχέσεις για το μέλλον.

Οι περισσότερες από τις σύγχρονες μορφές του στίβου θα είναι παρούσες. Με πρώτον και καλύτερο τον σπρίντερ – φαινόμενο, τον Τζαμαϊκανό Γιουσέιν Μπολτ. Εχει δηλώσει ότι στη διοργάνωση αυτή δεν τον ενδιαφέρει να σημειώσει παγκόσμια ρεκόρ, αλλά να νικήσει. Παρούσα θα είναι και η «τσαρίνα των αιθέρων», η Ρωσίδα επικοντίστρια Γελένα Ισινμπάεβα, η οποία μετά το Πεκίνο, όπου πήρε τον δεύτερο ολυμπακό της τίτλο, ψάχνει να βρει τον καλό αγωνιστικό της εαυτό. Αυτή τη φορά δεν αρχίζει τον αγώνα με τον χαρακτηρισμό του φαβορί.

Ο Τσέχος υπεραθλητής του δεκάθλου, Ρόμαν Σέμπρλε, ο αγέραστος Λιθουανός δισκοβόλος Βιργκίλιους Αλέκνα, ο σχεδόν ανίκητος Αιθίοπας δρομέας των 5.000 και 10.000 μ. Κενενίσα Μπεκέλε, ο Κινέζος Λιου Σιανγκ και ο Κουβανός Ντάιρον Ρόμπλες στα 110 μ. με εμπόδια, ο Ρώσος άλτης του ύψους Ιβάν Ούχοφ, ο Δομινικανός εμποδιστής των 400 μ. Φέλιξ Σάντσες, ο Κενυάτης 800άρης Ντέιβιντ Ρουντίσα, ο Αμερικανός Ντουάιτ Φίλιπς στο μήκος, ο Νορβηγός ακοντιστής Αντρέας Τόρκιλντσεν, ο Αυστραλός επικοντιστής Στίβεν Χούκερ, η Κροάτισσα άλτρια του ύψους Μπλάνκα Βλάσιτς, η Τζαμαϊκανή σπρίντερ Βερόνικα Κάμπελ-Μπράουν, η Αιθιόπισσα δρομέας των 5.000 και 10.000 μ. Μεσερέτ Ντεφάρ, η Νεοζηλανδή σφαιροβόλος Βάλερι Βίλι-Ανταμς είναι κάποιοι και κάποιες από τις μορφές του στίβου που θα μετάσχουν. Μερικοί βρίσκονται στη δύση της καριέρας τους και δεν αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν. Αλλά και μόνο η παρουσία τους προσδίδει επιπλέον αίγλη στη διοργάνωση.

Πότε αγωνίζονται οι Ελληνες αθλητές στους προκριματικούς

Πρώτη από την ελληνική αποστολή θα έμπαινε στον στίβο για ν’ αγωνιστεί σε προκριματικούς, τα ξημερώματα του Σαββάτου, η Ειρήνη Κοκκιναρίου. Ο τελικός θα γίνει στις 30 του μηνός. Λίγο μετά ο Κώστας Φιλιππίδης επρόκειτο να μετάσχει επίσης στον προκριματικό. Αν προκριθεί, τη Δευτέρα θ’ αγωνιστεί στον τελικό.

Τα ξημερώματα της Κυριακής θα τρέξει ο Κώστας Δουβαλίδης. Ο ημιτελικός και ο τελικός θα γίνουν τη Δευτέρα. Περίπου τις ίδιες ώρες θ’ αγωνιστεί η Νικόλ Κυριακοπούλου. Ο τελικός του αγωνίσματός της θα διεξαχθεί στις 30 του μηνός. Τα ξημερώματα αυτής της ημέρας θα πηδήσουν οι Κώστας Μπανιώτης και Δημήτρης Χονδροκούκης και οι Βούλα Παπαχρήστου και Νίκη Πανέτα, με στόχο την πρόκριση στον τελικό της 1ης Σεπτεμβρίου.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα θ’ αγωνιστεί στον προκριματικό ο Λούης Τσάτουμας. Ο τελικός θα γίνει την επομένη. Νωρίς το απόγευμα της 1ης Σεπτεμβρίου θα ρίξουν οι Γερβάσιος Φιλιππίδης και Σπύρος Λεμπέσης. Ο τελικός του αγωνίσματος θα πραγματοποιηθεί στις 3 Σεπτεμβρίου.

Τελευταία ελληνική συμμετοχή σε προκριματικό είναι της Αλεξάνδρας Παπαγεωργίου στις 2 Σεπτεμβρίου. Αν προκριθεί, δύο ημέρες μετά θα ρίξει στον τελικό.

Η πρώτη ημέρα των μεγάλων διοργανώσεων στίβου περιλαμβάνει, κυρίως, προκριματικούς αγώνες. Πάντως, για σήμερα τα ξημερώματα ήταν προγραμματισμένος ο Μαραθώνιος των γυναικών. Ο άλλος τελικός της ημέρας είναι τα 10.000μ. Γ, ενώ αρχίζει και το δέκαθλον.

Οι προκριματικοί των πρώτων ωρών της ημέρας είναι: Δισκοβολία Γ, 3.000μ. στιπλ Γ, επί κοντώ Α, 100μ. Γ, 800μ. Α, 100μ. Α. Το απόγευμα θα γίνουν οι προκριματικοί στα 400μ. Γ, σφυροβολία Α και μήκος Γ.

Τα ξημερώματα της Κυριακής θα τελεστούν ο τελικός στα 20.000μ. βάδην Α, οι προκριματικοί σε επί κοντώ Γ, 110μ. εμπόδια, σφαιροβολία Γ, 1.500μ. Γ, 400μ. Α, ενώ συνεχίζονται το δέκαθλον και τα 100μ. Γ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή