H Μεσόγειος σε ρυθμό κρίσης

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας σύγχρονος σκηνοθέτης πολύ εύκολα θα μπορούσε να δανειστεί τον τίτλο της ταινίας του Τζέιμς Πάρις «Η Μεσόγειος φλέγεται» για να απεικονίσει την εκρηκτική κατάσταση που υπάρχει σε τέσσερα από τα πιο ισχυρά πρωταθλήματα της Νοτίου Ευρώπης, λίγο πριν από τη σέντρα της νέας περιόδου. Ενώ οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις έχουν αρχίσει, παρά τις αρρυθμίες που προκάλεσαν οι αποκλεισμοί ομάδων που εμπλέκονται σε σκάνδαλα στημένων αγώνων, τα τέσσερα πιο πλούσια (μαζί το γαλλικό) πρωταθλήματα της Μεσογείου ζούσαν και ζουν μέρες αβεβαιότητος, βυθισμένα μέσα στη δίνη σκανδάλων και οικονομικών προβλημάτων στις σχέσεις παικτών και ομάδων.

Η εικόνα είναι γλαφυρή: η πανίσχυρη Πριμέρα Ντιβιζιόν ξεκινάει κατ’ ευθείαν από τη 2η αγωνιστική, η πρεμιέρα του Καμπιονάτο και της ελληνικής Σούπερ Λίγκας παρέμεινε μεταξύ σφύρας και άκμονος μέχρι την τελευταία στιγμή, το πρωτάθλημα Τουρκίας πήγε πίσω έναν ολόκληρο μήνα. Τα μηνύματα είναι ανησυχητικά και δείχνουν ότι το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο κινδυνεύει να πιαστεί στα πλοκάμια μιας γενικότερης ύφεσης, απόρροια της αδυναμίας του να περιορίσει τα φαινόμενα της διαφθοράς και να ελέγξει το οικονομικό κόστος που δημιουργεί ο ανταγωνισμός.

Το πρώτο μήνυμα είχε δοθεί από το πιο συναρπαστικό πρωτάθλημα του κόσμου, την Πριμέρα Ντιβιζιόν. Η απροθυμία της Λίγκας και των ομάδων να ικανοποιήσουν πάγια συνδικαλιστικά αιτήματα της Ενωσης των ποδοσφαιριστών προκάλεσε την αναβολή της πρεμιέρας του ισπανικού πρωταθλήματος. Ηταν προγραμματισμένη για το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, όμως οι παίκτες αρνήθηκαν να κάνουν σέντρα. Κι αυτό ήταν ένα δυνατό χτύπημα για όλους.

Πέρα από το τσαλακωμένο προφίλ της Πριμέρα Ντιβιζιόν, η απεργία προκάλεσε σημαντικές οικονομικές απώλειες στους χορηγούς και στα τηλεοπτικά κανάλια που χρηματοδοτούν ένα από τα πιο πλούσια πρωταθλήματα του κόσμου. Η δική τους πίεση ανάγκασε τις ομάδες να υποχωρήσουν και να ικανοποιήσουν αρκετά από τα αιτήματα των παικτών, για να γίνει επιτέλους η σέντρα.

Η απεργία λύθηκε και η Πριμέρα Ντιβιζιόν ξεκινάει σήμερα, όχι όμως με το πρόγραμμα της 1ης αγωνιστικής αλλά της 2ης, όπως θα ήταν αν το πρωτάθλημα είχε ξεκινήσει κανονικά την περασμένη εβδομάδα. Οι αγώνες της πρεμιέρας θα διεξαχθούν σε εμβόλιμη αγωνιστική.

Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζει και το Καμπιονάτο. Η επιτυχία των συναδέλφων τους στην Ισπανία έδωσε μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στους Ιταλούς ποδοσφαιριστές και πίεσαν μέχρι τέλους για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Η πρεμιέρα του πρωταθλήματος «παιζόταν» μέχρι λίγες ώρες πριν από τη σέντρα, με την προοπτική της αναβολής να συνιστά από μόνη της μεγάλο πονοκέφαλο για τη λίγκα, τις ομάδες, τα κανάλια και τους χορηγούς.

Ιδιο σκηνικό παίχθηκε και στην ελληνική Σούπερ Λίγκα, πάνω όμως σε διαφορετικές βάσεις. Μέχρι την Πέμπτη το βράδυ κανείς δεν μπορούσε να πει με σιγουριά αν το πρωτάθλημα θα ξεκινήσει, λόγω των μετασεισμικών δονήσεων που ακολούθησαν την αποκάλυψη του κυκλώματος που έστηνε παιχνίδια. Οι δικαστικές εκκρεμότητες παραμένουν πολλές και η κατάσταση θυμίζει «γόρδιο δεσμό», χωρίς να υπάρχει ένα σπαθί για να τον κόψει και να δώσει οριστικό τέλος στην αβεβαιότητα. Το σενάριο της κουτσουρεμένης πρεμιέρας φέρνει στη σέντρα 12 αντί για 16 ομάδες και την αίσθηση ότι θα υπάρξουν πολλά επεισόδια ακόμα μέχρι να ξεκαθαρίσει οριστικά το τοπίο, με τρόπο που να ικανοποιεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Αντίστοιχες τρικυμίες περνάει και το ανερχόμενο πρωτάθλημα της Τουρκίας, μόνο που εκεί η απόφαση για αναβολή ενός μηνός ελήφθη από νωρίς και χωρίς ταλαντεύσεις, με συνέπεια οι κραδασμοί να απορροφηθούν ευκολότερα μέχρι να τους δημιουργήσει ξανά ο αποκλεισμός της Φενέρμπαχτσε από το Τσάμπιονς Λιγκ, με απόφαση της ομοσπονδίας.

Η διαφθορά παραμένει μεγάλο χάντικαπ για ένα πρωτάθλημα με προοπτικές ανάπτυξης λόγω των πολλών χρημάτων που διαθέτει, αλλά η Τουρκία δεν είναι παρά μόνον ένα κομμάτι του αναμμένου φιτιλιού που τρέχει γρήγορα προς την πυριτιδαποθήκη. Αν το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο δεν δώσει συνολικές λύσεις, η φωτιά θα φτάσει γρήγορα και σε άλλες πόρτες.

Χωρίς προηγούμενο

Οι πιέσεις που δέχονται αρκετά εθνικά πρωταθλήματα λόγω της ιστορίας με τα στημένα παιχνίδια, έχει μεταφερθεί και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Το φαινόμενο αποκλεισμού μιας ομάδας από την Ευρώπη λόγω της εμπλοκής παραγόντων της σε ύποπτες ιστορίες, δεν είναι πρωτόγνωρο. Αρκετές φορές στο παρελθόν η UEFA έχει βγάλει την κόκκινη κάρτα, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση της Μαρσέιγ του Μπερνάρ Ταπί, που αποκαθηλώθηκε με νωπές ακόμα τις δάφνες της από την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ. Προηγούμενο, όμως, ταυτόχρονου ευρωπαϊκού αποκλεισμού τριών ομάδων από διαφορετικά πρωταθλήματα σαν το εφετινό, δεν έχει υπάρξει. Η πρωταθλήτρια Ρουμανίας, Τιμισοάρα, και η πρωταθλήτρια Τουρκίας, Φενέρμπαχτσε, αποβλήθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από το Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ αντίστοιχη απόφαση πάρθηκε και για τον Ολυμπιακό Βόλου. Διόλου απίθανο να υπάρξει και συνέχεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή