To καλοκαίρι που άλλαξε τα δρώμενα στο ποδόσφαιρο

To καλοκαίρι που άλλαξε τα δρώμενα στο ποδόσφαιρο

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ούτε ο ικανότερος σεναριογράφος του Χόλιγουντ δεν θα μπορούσε να φτιάξει μια ιστορία με τόσες ανατροπές, όπως αυτή που συγκλόνισε το ελληνικό ποδόσφαιρο φέτος το καλοκαίρι.

Οπως όλες οι πολύπλοκες ιστορίες, και αυτή δεν ξεκινάει τη στιγμή που νομίζουμε, δηλαδή στις 24 Ιουνίου, όταν η εισαγγελέας κ. Πόπη Παπανδρέου παραπέμπει με το γνωστό της πόρισμα 83 άτομα με κατηγορίες που έχουν να κάνουν με παράνομο στοιχηματισμό, δωροδοκία και σύσταση συμμορίας. Η ιστορία αρχίζει ενάμιση χρόνο πριν, όταν ο πρόεδρος της ΕΠΟ κ. Σοφοκλής Πιλάβιος παρέλαβε φακέλους της UEFA και τους παρέδωσε στον ΓΓΑ κ. Πάνο Μπιτσαξή και μέσω αυτού στην εισαγγελέα κ. Ράικου.

Ο Πιλάβιος και ο Μπιτσαξής είναι οι δύο πρώτοι πρωταγωνιστές αυτής της ιστορίας. Ο Πιλάβιος θεωρεί ότι οι φάκελοι δεν αρκούν για να υπάρξουν τιμωρίες των εμπλεκομένων ομάδων και ότι η υπόθεση χρειάζεται να ερευνηθεί από την τακτική Δικαιοσύνη. Ο Μπιτσαξής κάνει έργο ζωής το να βρεθεί άκρη με αυτήν την ιστορία: ο ρόλος του θα αποδειχθεί καθοριστικός. Η κ. Ράικου αναθέτει στη νεαρή εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου την έρευνα κι αυτή κάνει κάτι αληθινά ευφυές: αντί να ψάξει τα 41 ύποπτα ματς, ζητάει από την ΕΥΠ να παρακολουθήσει από τον Δεκέμβριο του 2010 μέχρι τον Μάιο του 2011 κάποια συγκεκριμένα τηλέφωνα παραγόντων και παράνομων μπουκ μέικερ. Ο Μπέος (Ολυμπιακός Βόλου), ο Τσακογιάννης (Ηλιούπολη) και ο Ψωμιάδης (Καβάλα) έχουν στη λίστα της UEFA τις πιο πολλές παρουσίες. Τα δε ονόματα των παράνομων μπουκ Δημόπουλου και Ζαβαντία τα δίνει ένας άγνωστος μέσω του αστυνομικού τμήματος Φαλήρου. Η Παπανδρέου, στο διάστημα που ερευνά, ενημερώνεται και για το ποιόν συγκεκριμένων ανθρώπων μιλώντας με τον πρώην πρόεδρο της ΑΕΚ Ντέμη Νικολαΐδη και έναν ακόμη παράγοντα. Η δημοσιοποίηση των διαλόγων δημιουργεί στην κοινή γνώμη μια απαίτηση για τιμωρίες.

Η πρωτοβάθμια Πειθαρχική Επιτροπή της Σούπερ Λίγκας υποβιβάζει την Καβάλα και τον Ολυμπιακό Βόλου στις 28 Ιουλίου και λίγες μέρες μετά, την ίδια τύχη έχει και η Ηλιούπολη. Η Λίγκα σοκάρεται με την απόφαση και στην κλήρωση του πρωταθλήματος γίνεται σχεδόν επίθεση από τον απερχόμενο πρόεδρο κ. Βαγγέλη Μαρινάκη στους ανθρώπους που την έβγαλαν: λέγεται ότι ο πρόεδρος δεν την περίμενε! Την ίδια στιγμή, ο προφυλακισμένος Μπέος επιτίθεται σε δικαστές και δημοσιογράφους και δηλώνει θύμα του πολιτικού συστήματος. Ο έτερος κατηγορούμενος Μάκης Ψωμιάδης το σκάει στο εξωτερικό και δεν έχει βρεθεί ακόμα, μολονότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Παπουτσής αρχίζει τη μέρα του ζητώντας από την αστυνομία γιατί δεν τον έχει βρει ακόμα! Στις 10 Αυγούστου, η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ ανατρέπει την απόφαση του πρωτοβάθμιου οργάνου και με ένα πρωτοφανές σκεπτικό τιμωρεί τον Ολυμπιακό Βόλου με -10 βαθμούς και την Καβάλα με -8: η λογική του οργάνου (του οποίου ο πρόεδρος λέγεται ότι αρνήθηκε να εκδικάσει την υπόθεση!) είναι ότι τα ματς στήθηκαν χωρίς καθολική συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων. Μπέος και Ψωμιάδης τιμωρούνται με διά βίου αποκλεισμό. Την ίδια μέρα, η UEFA αποβάλλει τον Ολυμπιακό Βόλου από τις διοργανώσεις της. Σε αυτό το σημείο εμφανίζεται ο τρίτος πρωταγωνιστής, δηλαδή ο υπουργός Πολιτισμού κ. Παύλος Γερουλάνος. Ασχετος με το ποδόσφαιρο, αλλά με καλούς συμβούλους, επιστρέφοντας από την Αμερική, βάλλεται ακόμα και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Ηλία Μόσιαλο γιατί δεν παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Θυμωμένος από την απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων και με την ΕΠΟ, ο Γερουλάνος χρησιμοποιεί την ΕΕΑ, που για χρόνια αδειοδοτεί τις ΠΑΕ κάνοντας τυπικούς ελέγχους άνευ σημασίας. Στις 15 Αυγούστου, η Επιτροπή αυτή αλλάζει και σύνθεση: ένας από αυτούς που επανέρχονται είναι ο δικηγόρος κ. Περάκης, που ήταν μέλος της πρώτης επιτροπής που με πρόεδρο τότε τον αρεοπαγίτη κ. Παπαλάκη είχε επιβάλει σκληρές αποφάσεις, όπως ο υποβιβασμός του ΠΑΣ Γιάννινα για χρέη. Για όσους καταλάβαιναν, η επιστροφή του Περάκη ήταν κακό σημάδι για Μπέο, Ψωμιάδη. Ολυμπιακός Β. και Καβάλα αντιμετώπιζαν κίνδυνο εξαφάνισης. Και εξαφανίστηκαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή