Οι «μπέμπηδες» γεννιούνται ξανά στο Μάντσεστερ

Οι «μπέμπηδες» γεννιούνται ξανά στο Μάντσεστερ

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Αγγλοι δεν άργησαν να βρουν το κατάλληλο λογοπαίγνιο και έσπευσαν να μετονομάσουν το «Ολντ (παλιό) Τράφορντ» σε… «Γιανγκ (νέο) Τράφορντ». Ο σερ Αλεξ Φέργκιουσον φαίνεται ότι βρήκε και πάλι τον τρόπο να διατηρήσει στον «αφρό» τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έστω κι αν για μία ακόμη χρονιά η ομάδα έμοιαζε αποδυναμωμένη.

Ο σύλλογος του Μάντσεστερ ουδέποτε πτοήθηκε από απώλειες. Δεν αντικατέστησε τον Πολ Σκόουλς, τον Κριστιάνο Ρονάλντο, τον Ντέιβιντ Μπέκαμ, τον Ερίκ Καντονά ούτε διαλύθηκε μετά την τραγωδία με τους «μπέμπηδες» του Ματ Μπάσμπι, το 1958. Πολλές ομάδες ανά τακτά χρονικά διαστήματα επιχειρούν να ανανεώσουν το ρόστερ τους, χωρίς να χάσουν μέρος της δυναμικής τους, λίγες όμως το καταφέρνουν. Ο σερ Φέργκιουσον, δίχως αμφιβολία, ξέρει τον τρόπο. Η Μάντσεστερ στα πρώτα της παιχνίδια στην Πρέμιερ Λιγκ είναι σαρωτική. Σε τέσσερις αναμετρήσεις έχει ισάριθμες νίκες, ανάμεσα στις οποίες και το εμφατικό 8-2 επί της Αρσεναλ.

Μια ματιά στην ενδεκάδα των «κόκκινων διαβόλων» προκαλεί αρκετές απορίες. Ποιος είναι ο Κρις Σμόλινγκ, ο Τομ Κλέβερλι, ο Φιλ Τζόουνς, ο Ντάνι Γουέλμπεκ, ο Δαβίδ ντε Χέα; Η απάντηση είναι απλή: είναι νέα παιδιά τα οποία ο Φέργκιουσον ρίχνει στα βαθιά και εκείνα τον δικαιώνουν. Με εξαίρεση τον 20χρονο Ντε Χέα και τον 19χρονο Τζόουνς, για τους οποίους δαπανήθηκε ένα αρκετά μεγάλο ποσό για να αποκτηθούν από Ατλέτικο Μαδρίτης (21 εκατ. ευρώ) και Μπλάκμπερν (19 εκατ. ευρώ), αντίστοιχα, οι υπόλοιποι αποτελούν «παιδιά» είτε των τμημάτων υποδομής του συλλόγου είτε αγοράστηκαν σε φθηνή τιμή. Δίχως να πολυδιαφημιστούν, πέρασαν κάποιες σεζόν ως δανεικοί σε ομάδες χαμηλότερης κατηγορίας και τώρα επέστρεψαν έτοιμοι να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του προπονητή τους.

Ο Ντάνι Γουέλμπεκ εντάχθηκε στη Μάντσεστερ σε ηλικία 15 ετών το 2005. Τρία χρόνια αργότερα έκανε το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα και στη συνέχεια δόθηκε δανεικός σε Πρέστον και Σάντερλαντ. Φέτος, σε τέσσερις συμμετοχές έχει σημειώσει δύο γκολ και ήδη μετρά μία εμφάνιση στην Εθνική Αγγλίας.

Παρόμοια περίπτωση είναι και ο 22χρονος Τομ Κλέβερλι, ο οποίος προορίζεται για… νέος Σκόουλς. Ο Κλέβερλι έκανε το «αγροτικό» του σε Λέστερ, Γουότφορντ, Γουίγκαν και φέτος η ενδεκάδα του Φέργκιουσον ξεκινά από αυτόν. Ο προπονητής της Μάντσεστερ είχε προσπαθήσει να φέρει στο Νησί τον Γουέσλι Σνάιντερ για να καλύψει το κενό του Σκόουλς, αλλά από τη στιγμή που δεν το κατάφερε, έλυσε το πρόβλημα εκ των έσω.

Αντίθετα, ο 21χρονος Κρις Σμόλινγκ ανήκει στην κατηγορία των… έτοιμων. Αγοράστηκε πέρυσι από τη Φούλαμ, η εξέλιξή του υπήρξε ραγδαία και, ήδη, αποτελεί βασικό στέλεχος των «κόκκινων διαβόλων». Σε αυτούς φέτος προστέθηκαν οι Ντε Χέα και Τζόουνς, ενώ ήδη στο «Ολντ Τράφορντ» τούς περίμενε η… παλιά γενιά των νέων, την οποία αποτελούν οι Νάνι (25), Αντερσον (23), Ερνάντεζ (23), Βαλέντσια (26), Φλέτσερ (27) και ο ηγέτης της ομάδας, Γουέιν Ρούνεϊ (25).

Στις 22 Αυγούστου 2011 η ενδεκάδα του σερ Αλεξ κόντρα στην Τότεναμ (3-0) είχε μέσον όρο 23 ετών και 48 ημερών. «Ηταν η δική μας εκδοχή, ύστερα απ’ τα «μωρά» του Ματ Μπάσμπι», ήταν η παραδοχή του Φέργκιουσον ο οποίος ουδέποτε προτιμούσε να καλύπτει τα κενά της ομάδας του με πολυδάπανες μεταγραφές.

Ηδη στην Αγγλία έχουν αρχίσει οι πρώτες συγκρίσεις, «άθλημα» το οποίο είναι από τα αγαπημένα των Βρετανών. Του Σμόλινγκ με τον Νέβιλ, του Κλέβερλι με τον Σκόουλς, του Γουέλμπεκ με τον Μπέκαμ. Ο Φέργκιουσον, βέβαια, δεν συμμερίζεται τέτοιου είδους απόψεις αλλά, μάλλον, το κάνει για να προστατέψει τους τωρινούς παίκτες του και τους επόμενους… Γκιγκς.

Το παράδειγμα της Μάντσεστερ αποτελεί ουτοπία για τις περισσότερες ελληνικές ομάδες. Δεκάδες παίκτες κάθε χρόνο δίνονται δανεικοί σε ομάδες χαμηλότερης κατηγορίας και δεν επιστρέφουν ποτέ ή επιστρέφουν για να φύγουν ξανά χωρίς να τους έχει δοθεί η ευκαιρία να δείξουν την αξία τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή