Τα «μονοπάτια» για Κωνσταντινούπολη

Τα «μονοπάτια» για Κωνσταντινούπολη

4' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξι αγώνες, δύο θέσεις πρόκρισης και η Ευρωλίγκα μπαίνουν από την Τετάρτη στην τελική ευθεία για τα εισιτήρια που θα δώσουν θέση στο φάιναλ φορ της Κωνσταντινούπολης. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός, με διαφορετικό ποσοστό πιθανοτήτων, έχουν τον ίδιο στόχο της πρόκρισης στα πλέι οφ. Με τα μάτια και του προπονητή της Εθνικής ομάδας, Ηλία Ζούρου, η «Κ» κάνει την πρώτη ανάλυση των αντιπάλων που θα έχουν οι «πράσινοι» και οι «ερυθρόλευκοι» στη φάση των «16». Τα τρία χαρακτηριστικά που πρέπει να τεκμηριωθούν από κάθε ομάδα που θέλει να διεκδικήσει την πρόκριση στα πλέι οφ, είναι κατά τον Ηλία Ζούρο «ο μεγαλύτερος δυνατός βαθμός συγκέντρωσης σε όλους τους αγώνες γιατί δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία, το απόλυτο νικών στην έδρα και η αποφυγή κάθε υποτιμητικής διάθεσης».

Στον όμιλο του Παναθηναϊκού, ο κ. Ζούρος δίνει σταθερό προβάδισμα στους πρωταθλητές Ευρώπης για την εξασφάλιση της πρόκρισης στα πλέι οφ, αλλά και την κατάκτηση της πρώτης θέσης (πλεονέκτημα έδρας). Τονίζει, όμως, ότι οι «πράσινοι» πρέπει να κατοχυρώσουν τα πλεονεκτήματά τους και στους έξι αγώνες που θα δώσουν.

«Στον Παναθηναϊκό, το μεγάλο πλεονέκτημα της εμπειρίας του ξεχωρίζει έντονα. Η παρουσία του ίδιου προπονητικού επιτελείου επί σειρά ετών, εξασφαλίζει τη σωστή προετοιμασία της ομάδας και την εγρήγορση στην οποία διατηρούνται οι παίκτες», λέει ο τεχνικός της Εθνικής και συνεχίζει: «Ο Παναθηναϊκός ξέρει πολύ καλά πώς πρέπει να αντιμετωπίσει τους συγκεκριμένους αγώνες. Το ζητούμενο είναι να εναρμονιστούν μ’ αυτή τη νοοτροπία και οι νέοι παίκτες. Δηλαδή, να εμφανιστούν όλοι, ως ομάδα μιας ταχύτητας. Είναι θετικό για τον Παναθηναϊκό ότι επέστρεψαν ο Τσαρτσαρής και ο Περπέρογλου, γιατί αφενός ξέρουν να παίζουν σε τέτοιας ψυχολογίας αγώνες και αφετέρου δυναμώνουν την πληρότητα».

Στην ανάλυση των αντιπάλων του «τριφυλλιού», ο κ. Ζούρος δεν κάνει ιδιαίτερους διαχωρισμούς δυναμικότητας, σύμφωνα με όσα έδειξαν στην πρώτη φάση.

«Η Αρμάνι είναι σε φάση δημιουργίας και συγκεντρώνει τα περισσότερα ερωτήματα για το πώς θα παρουσιαστεί. Δεν σημαίνει, όμως, ότι επειδή προκρίθηκε δύσκολα, δεν θα είναι ανταγωνιστική στη συνέχεια. Η αγωνιστική «χημεία» της, όμως, είναι αμφίβολο το κατά πόσο θα βελτιωθεί. Στο ιταλικό πρωτάθλημα έκανε ήττες από κατώτερες ομάδες, αλλά στην Ευρωλίγκα δεν παύει να έχει φιλοδοξίες, όσο «ζει». Η Ούνιξ είχε σταθερή πορεία στην πρώτη φάση. Αγωνίζεται με συγκεκριμένη φιλοσοφία, σουτάροντας σε πρώτο χρόνο. Θα είναι δυνατή στην έδρα της και τα αποτελέσματά της θα παίξουν ρυθμιστικό ρόλο. Η Φενέρ άρχισε με μεγάλες προσδοκίες, αλλά δεν συνεχίζει με το ίδιο ρόστερ. Ο προπονητής της είναι έμπειρος και προσπαθεί να συνέλθει, ενώ διαθέτει και το μεγάλο κίνητρο της συμμετοχής στο φάιναλ φορ της Πόλης».

Στον όμιλο του Ολυμπιακού, η παρουσία της ΤΣΣΚΑ του Αντρέι Κιριλένκο, καθιστά δυσκολότερη την αποστολή των «ερυθρόλευκων» για τη διεκδίκηση της δεύτερης θέσης, με… συνυποψήφιες τις τουρκικές Γαλατασαράι και Εφές.

«Η ΤΣΣΚΑ έχει δημιουργηθεί με προσδοκίες για τον τίτλο. Παίζουν πολύ καλά, ο Κιριλένκο τους δίνει έξτρα δύναμη και ποιότητα. Οποιος καταφέρει να τη νικήσει, θα αποκτήσει πλεονέκτημα πρόκρισης. Το λέω για τον αγώνα της πρεμιέρας, με τον Ολυμπιακό που όλα τα φαβορί έχουν το ίδιο άγχος με το αουτσάιντερ. Η Εφές είχε, μέχρι τώρα, πολύ καλές και πολύ κακές στιγμές. Εχει ξοδέψει χρήματα, διαθέτει ταλέντο και δυνατότητες πρόκρισης, αλλά δεν προδικάζω πώς θα παρουσιαστεί. Η Γαλατασαράι άρχισε από τα προκριματικά και παλεύει για ό,τι καλύτερο. Εχει ωραίο στυλ παιχνιδιού, προσεκτικές επιλογές παικτών και θα συνεχίζει να είναι ανταγωνιστική».

Για τον Ολυμπιακό, η προτροπή του πρώην προπονητή του είναι ξεκάθαρη: «Τα αποτελέσματά του στο ΣΕΦ θα είναι καθοριστικά, ενώ το τι θα πετύχει ή όχι στους τρεις πρώτους αγώνες, θα κρίνουν την ψυχολογία. Ο Ολυμπιακός θα δουλέψει στην τακτική, μπορεί να αξιοποιήσει πολύ τους «μικρούς» παίκτες στην άμυνά του κι αν οι ξένοι του έχουν καλές βραδιές, μπορεί να τα καταφέρει».

Ο σεβασμός των αντιπάλων

Η κατάκτηση έξι ευρωπαϊκών τίτλων από τον Παναθηναϊκό προκαλεί τον δέοντα σεβασμό απ’ όλους τους αντιπάλους των «πρασίνων» στον όμιλο της φάσης των «16» της Ευρωλίγκας, αλλά και η παρουσία του Ολυμπιακού στα φάιναλ φορ του 2008, 2009 και 2010, κερδίζει την εκτίμηση των αντιπάλων των «ερυθρολεύκων» στην ίδια φάση της διοργάνωσης.

«Δεν έχει καμία σημασία σε ποια θέση τερμάτισε ο Παναθηναϊκός στην πρώτη φάση της Ευρωλίγκας. Είναι ένας πραγματικός «γίγαντας» του ευρωπαϊκού μπάσκετ που δεν χάνει, αν δεν παλέψει», λέει ο προπονητής της Ούνιξ Καζάν, Εβγένι Πασούτιν για τους περσινούς πρωταθλητές Ευρώπης, ενώ ο ομόλογός του, στον πάγκο της Φενέρ/Ούλκερ, Νέβεντ Σπάχια συμφωνεί: «Ο Παναθηναϊκός ανήκει στα τέσσερα – πέντε κορυφαία κλαμπ της Ευρώπης. Είναι ο περσινός πρωταθλητής και σίγουρα θέλει να φτάσει ξανά, τουλάχιστον, στο φάιναλ φορ. Συνεχίζει με τον ίδιο προπονητή και αυτό τα λέει όλα».

Ο τεχνικός της Αρμάνι Μιλάνο, Σέρτζιο Σκαριόλο, θεωρεί ότι ο Παναθηναϊκός είναι «η ομάδα που είναι πάντα έτοιμη την κατάλληλη στιγμή».

Στον όμιλο του Ολυμπιακού, η ΤΣΣΚΑ υπολογίζει σημαντικά τον αγώνα της πρεμιέρας που θα δώσει στο Νέο Φάληρο, την ερχόμενη Πέμπτη.

«Ο Ολυμπιακός στην έδρα του, είναι πολύ δυνατός και το παιχνίδι είναι πολύ επικίνδυνο για εμάς», δήλωσε στον ρωσικό Τύπο, ο Γιόνας Καζλάουσκας.

Οι δύο τουρκικές ομάδες μοιάζουν με… «συμπληγάδες» για την πρόκριση του Ολυμπιακού. «Ο Ολυμπιακός δεν άρχισε να παίζει στην Ευρωλίγκα… χθες. Θα είναι ανταγωνιστικός» υπογράμμισε ο τεχνικός της Γκαλατάσαραϊ, Μαχμούτι Οκτάι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή