Το Αϊντχόφεν, πρώτη στάση του πόλο στον δρόμο προς το Λονδίνο

Το Αϊντχόφεν, πρώτη στάση του πόλο στον δρόμο προς το Λονδίνο

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ταξίδι για τις εθνικές ομάδες πόλο ανδρών και γυναικών με τελικό προορισμό το Λονδίνο, τον Ιούλιο, περνάει από την ολλανδική πόλη Αϊντχόφεν, όπου από τις 16 έως τις 29 του μηνός θα διεξαχθούν οι τελικοί των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Αλλά δεν θα είναι απ’ ευθείας η πτήση. Εχει ενδιάμεσους σταθμούς. Για μεν τους άνδρες στο Εντμοντον (Καναδάς) από την 1η έως την 8η Απριλίου, για δε τις γυναίκες στην Τεργέστη (Ιταλία) από τις 15 έως τις 22 του ίδιου μήνα. Σε αυτές τις πόλεις θα γίνουν τα προολυμπιακά τουρνουά, από τα οποία τέσσερις ομάδες ανδρών και ισάριθμες γυναικών θα πάρουν το εισιτήριο για το Λονδίνο.

Η κληρωτίδα ήταν ευνοϊκή για την Ελλάδα. Στους άνδρες, στην Α΄ φάση θα αντιμετωπίσει κατά σειρά τις Ολλανδία, ΠΓΔΜ, Τουρκία, Ουγγαρία και Ιταλία. Αρκεί να νικήσει στους τρεις πρώτους αγώνες και να καταταγεί 3η στον όμιλό της, ώστε αυτομάτως να εξασφαλίσει θέση στην εξάδα, την πρόκριση για το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2013 και, ουσιαστικά, τη συμμετοχή της στους προολυμπιακούς. Σε αυτούς θα προκριθούν πέντε ομάδες, αλλά, αν στην πρώτη πεντάδα περιλαμβάνονται οι τέσσερις που ήδη έχουν «περάσει» στους Ολυμπιακούς (Ιταλία, Σερβία, Ουγγαρία, Κροατία), τότε στο Εντμοντον θα ταξιδέψει έως και ο 9ος της διοργάνωσης. Στις γυναίκες η Εθνική μας θα παίξει κατά σειρά με τις Ιταλία, Γερμανία και Ισπανία. Αν πάρει την 1η θέση στον όμιλο, θα πάει σίγουρα στην Τεργέστη, αφού θα έχει μπει στην τετράδα. Για τους προολυμπιακούς θα προκριθούν τέσσερις ομάδες ή πέντε, αν η Ιταλία καταταγεί στην τετράδα. Αντίθετα προς τους άνδρες, ουδεμία γυναικεία ομάδα (ούτε η παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2011, η Ελλάς) έχει προκριθεί για τους Ολυμπιακούς. Και να ξέρετε, πιο δύσκολη θα είναι αυτή η πρόκριση για τις γυναίκες παρά για τους άνδρες. Και τούτο, διότι στο Λονδίνο θα πάνε 12 ομάδες ανδρών, αλλά οκτώ γυναικών. Κύριος στόχος και των δύο ομάδων στη διοργάνωση είναι η πρόκριση για τους προολυμπιακούς. Και ο στόχος του έτους, η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς. Διότι και μετάλλιο να κατακτήσουν στο Αϊντχόφεν, αν δεν πάνε στο Λονδίνο, θα έχουν αποτύχει. Αυτό το παραδέχονται όλοι.

«Μας ενδιαφέρει να πάμε στους προολυμπιακούς. Θα ετοιμαστούμε καλύτερα τότε. Για τους Ευρωπαϊκούς δεν είχαμε πολύ χρόνο για προετοιμασία. Το παιχνίδι με την Ιταλία είναι το σημαντικότερο. Αν νικήσουμε, νομίζω πως θα μπούμε στην τετράδα ως πρώτες στον όμιλο. Δεν λέμε πολλά. Πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένες. Από ένα σουτ μπορούν να κριθούν πολλά. Μπορεί να βγεις 1η, μπορεί 5η», λέει η Κική Λιόση. Και συμφωνεί απολύτως μαζί της ο προπονητής, Γιώργος Μορφέσης.

Η εξάδα και η επάνοδος της Ελλάδος στην παγκόσμια ελίτ (έλειψε από τα πρωταθλήματα κόσμου του 2009 και του 2011) είναι ο στόχος των ανδρών, σύμφωνα με τον Χρήστο Αφρουδάκη.

«Μπορούμε να μπούμε στην εξάδα. Δεν λέω ότι θα νικήσουμε τις μεγάλες δυνάμεις. Βήμα βήμα θα ξαναβρεθούμε στην ελίτ. Η ψαλίδα κλείνει σιγά σιγά. Χρειάζεται προσοχή και όχι χαλάρωση στους τρεις πρώτους αγώνες», τονίζει.

Οι παίκτες που επέλεξε ο Ντράγκαν Αντριτς είναι οι: Φίλιππος Καραμπέτσος, Κώστας Τσαλκάνης (τερματοφύλακες), Κώστας Κοκκινάκης, Βαγγέλης Δελακάς, Ανδρέας Μιράλης, Γιώργος Ντόσκας, Μανώλης Μυλωνάκης, Γιάννης Φουντούλης, Αργύρης Θεοδωρόπουλος, Χρήστος Αφρουδάκης, Κώστας Μουρίκης, Μάνθος Βουλγαράκης και Γιώργος Αφρουδάκης.

Οι εκλεκτές του Μορφέση είναι οι Ελένη Κούβδου, Χρυσούλα Διαμαντοπούλου ή Ελένη Γούλα (τερματοφύλακες), Χριστίνα Τσουκαλά, Αντη Μελιδόνη, Ηλέκτρα Ψούνη, Κική Λιόση, Αλκηστις Αβραμίδου, Αλεξάνδρα Ασημάκη, Αντιγόνη Ρουμπέση, Αγγελική Γερόλυμου, Φιλιώ Μανωλιουδάκη, Σταυρούλα Αντωνάκου και Γεωργία Λαρά.

Οι άλλοι όμιλοι: Ανδρες: Σερβία, Γερμανία, Κροατία, Ρουμανία, Μαυροβούνιο, Ισπανία. Γυναίκες: Ολλανδία, Ουγγαρία, Ρωσία, Μ. Βρετανία.

Οι κατατάξεις και οι αντίπαλοι

Η καλύτερη ευρωπαϊκή θέση της Ελλάδος στους άνδρες είναι η 4η, που κατέλαβε το 1999 στη Φλωρεντία, όταν ηττήθη 6-7 στον μικρό τελικό από τη «γηπεδούχο» Ιταλία. Το 2010, στο Ζάγκρεμπ (Κροατία), κατετάγη 9η. Τότε η γυναικεία ομάδα πήρε το ασημένιο μετάλλιο, χάνοντας με 6-11 από τη Ρωσία. Επισημαίνουμε ότι τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, τα τελευταία χρόνια, μετά την αποδυνάμωση της Κούβας, σχεδόν ισοδυναμούν με τα παγκόσμια. Εκτός Ευρώπης υπάρχουν μόνο δύο (ΗΠΑ και Αυστραλία) ισχυρές χώρες. Ουγγαρία, Σερβία, Ιταλία, Κροατία, Ισπανία, Μαυροβούνιο, Ελλάς, Ρουμανία, Γερμανία είναι οι ισχυρότερες ομάδες της Ευρώπης. Κατά καιρούς εμφανίζονται με αξιώσεις πότε η Ολλανδία, πότε η Σλοβακία, τώρα η ΠΓΔΜ και, φυσικά, η Ρωσία, που, πάντως, περνάει περίοδο παρακμής. Στις γυναίκες, αντιθέτως, οι καλύτερες ομάδες ίσως βρίσκονται εκτός Ευρώπης (ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδάς, Κίνα). Από τη Γηραιά Ηπειρο ξεχωρίζουν οι Ελλάς, Ρωσία, Ιταλία, Ολλανδία (η ολυμπιονίκης του 2008), Ουγγαρία και Ισπανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή