Νίπτει τας χείρας του ο Μπλάτερ για το σκάνδαλο Χαβελάνζε

Νίπτει τας χείρας του ο Μπλάτερ για το σκάνδαλο Χαβελάνζε

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν ξέρω, δεν είδα, δεν άκουσα, είναι η γραμμή άμυνας της διοίκησης της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, διά στόματος του σημερινού πρόεδρου της, Ζεπ Μπλάτερ, για την επιβεβαίωση από Ελβετό εισαγγελέα περί της συμμετοχής του επίτιμου προέδρου της FIFA, Ζοάο Χαβελάνζε, στο σκάνδαλο προμηθειών που ήταν γνωστό στον χώρο του ποδοσφαίρου εδώ και χρόνια.

Το πόρισμα των ελβετικών δικαστικών αρχών έδειξε ότι ο επί 24 χρόνια (1974-1998) Βραζιλιάνος πρόεδρος της FIFA πήρε πάνω από 1,5 εκατ. δολάρια προμήθεια για συμφωνίες μάρκετινγκ μέσω της θυγατρικής εταιρείας της FIFA, της ΙSL.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή είχε πέρσι κάνει εσωτερική έρευνα για το σκάνδαλο αλλά λίγο πριν από την ανακοίνωση του πορίσματος ο κ. Χαβελάνζε παραιτήθηκε από μέλος της επικαλούμενος λόγους υγείας. Πάντως τον καιρό που έγινε η θεωρούμενη ως δωροδοκία από τον Ελβετό εισαγγελέα, η παροχή προμήθειας στον επιχειρηματικό τομέα δεν ήταν αξιόποινη στην Ελβετία.

Ο κ. Μπλάτερ, Ελβετός κι αυτός, ήταν επί 17 χρόνια ανώτερος παράγοντας στη FIFA υπό τον κ. Χαβελάνζε, ωστόσο τώρα δηλώνει άγνοια για την υπόθεση, ενώ προσθέτει ότι δεν είναι στη δική του δικαιοδοσία να καθαιρέσει τον 96χρονο Βραζιλιάνο από τη θέση του επίτιμου προέδρου, λέγοντας ότι αυτό μπορεί μόνο να το αποφασίσει η Συνέλευση της ομοσπονδίας.

Του θέματος επιλήφθηκε και η Διεθνής Διαφάνεια, με τον μη κυβερνητικό οργανισμό να καταφέρεται κατά της FIFA ζητώντας της να αλλάξει την κουλτούρα του αποδεδειγμένα πλέον διεφθαρμένου οργανισμού που ελέγχει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο διαχειριζόμενη εκατομμύρια χωρίς να λογοδοτεί σε κανέναν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή