Ενας καλλιτέχνης του αθλήματος

Ενας καλλιτέχνης του αθλήματος

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καλοκαίρι του 1997. Ο 16χρονος Ρότζερ Φέντερερ ανακοινώνει στους γονείς του πως θα σταματήσει το σχολείο και θα αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στο τένις. Εκείνοι δεν θέλουν να του χαλάσουν το χατίρι. Εχουν ακούσει και τις προβλέψεις των προπονητών του πως μία ημέρα θα γίνει σπουδαίος τενίστας. Ομως, προσπαθούν να τον κρατήσουν προσγειωμένο. Του δίνουν την άδεια, αλλά με μία συμφωνία: αν δεν τα καταφέρει, τότε θα πρέπει να επιστρέψει στα θρανία για να τελειώσει το σχολείο του.

Ενα χρόνο μετά γίνεται νούμερο 1 στην παγκόσμια κατάταξη των εφήβων. Το σχολείο δεν θα το δει ξανά ο Ρότζερ Φέντερερ. Αλλά θα γράψει, σα να είχε άρτια πανεπιστημιακή μόρφωση, την πιο πετυχημένη ιστορία στο δυσκολότερο, ίσως, ατομικό άθλημα στον κόσμο, το τένις. Στα 30 του χρόνια θεωρείται ως ο πιο πετυχημένος τενίστας όλων των εποχών. Το αναγνωρίζουν όλοι, ακόμη και τα παιδικά του ινδάλματα, ο Μπόρις Μπέκερ, ο Στέφαν Εντμπεργκ και ο θρυλικός Ελληνοαμερικανός, Πιτ Σάμπρας.

Ταξιδεύουμε ξανά στον χρόνο και σταματάμε στον Ιούλιο του 2009. Υπό το βλέμμα του Ροντ Λέιβερ, του Μπγιορν Μποργκ και του Πιτ Σάμπρας που κάθονταν στην κερκίδα των επισήμων του κεντρικού κορτ του All England Club, ο Φέντερερ κερδίζει τον Αντι Ρόντικ στον τελικό του Γουίμπλεντον και σπάει το ρεκόρ των 14 γκραν σλαμ που κατείχε με τον Ελληνοαμερικανό. Ο Σάμπρας που επέστρεφε (ως θεατής) στο Γουίμπλεντον για πρώτη φορά μετά την τελευταία του εμφάνιση το 2002 όταν και είχε ηττηθεί μόλις στον 2ο γύρο απ’ τον Ελβετό (παγκοσμίως άγνωστο), Τζορτζ Μπαστλ, θα κάνει μία «προφητεία»: «Πιστεύω πως ο Φέντερερ μπορεί να φθάσει στην κατάκτηση 18 με 19 γκραν σλαμ μέχρι να κρεμάσει τη ρακέτα του».

Την περασμένη Κυριακή, ο Ελβετός πανηγύρισε στο Λονδίνο το 17ο τίτλο στο απλό σε γκραν σλαμ και επέστρεψε στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης. Χρειάζεται τουλάχιστον έναν ακόμη για να βγει αληθινή η «προφητεία» του ινδάλματός του. Δεν αποκλείεται διόλου να δούμε τον Φέντερερ να παίρνει και 18ο ή 19ο γκραν σλαμ, αν συνεχίζει να παίζει τόσο αποτελεσματικά.

Σίγουρα, είναι ικανός να τα καταφέρει αυτός ο καλλιτέχνης του αθλήματος. Καλλιτέχνης διότι το παιχνίδι του στηρίζεται στην τεχνική και όχι στη δύναμη. Μην ξεχνάτε πως είναι ένας απ’ τους τελευταίους επαγγελματίες τενίστες που εκτελούν με το ένα χέρι το μπάκχαντ. Φαίνεται πως ο χρόνος τον ωριμάζει, αντί να τον φθείρει, σαν το παλιό καλό κρασί.

Αλήθεια, πώς τα φέρνει η ζωή. Το 2001, ο Φέντερερ ήταν εκείνος που έβαλε τέλος στο σερί των 31 νικών του Πιτ Σάμπρας στο Γουίμπλεντον, καθώς τον απέκλεισε στον 4ο γύρο. Ο τότε Βασιλιάς του αθλήματος παρέδιδε τα σκήπτρα στον διάδοχό του. Παιχνίδια της μοίρας…

Αν και Βασιλιάς του τένις, δεν του αρέσουν τα μεγαλεία, αλλά τα απλά πράγματα. «Είμαι αστείος, κοινωνικός και μ’ αρέσει να βγαίνω με καλή παρέα. Είμαι ειλικρινής, θετικός, χαλαρός και χαρούμενος άνθρωπος», είναι το αποτέλεσμα της «ακτινογραφίας» που έχει κάνει κατά το παρελθόν στον εαυτό του. Απ’ τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000 έχει στο πλευρό του τη Μίρκα Βάβρινετς, την οποία παντρεύτηκε αρκετά χρόνια αργότερα. Μάλιστα, λίγες εβδομάδες μετά τον θρίαμβο του 2009 στο Λονδίνο, του έφερε στον κόσμο δίδυμες κορούλες.

Παρά το γεγονός πως στις 8 Αυγούστου θα κλείσει τα 31 χρόνια, συνεχίζει να ονειρεύεται. Μαζί του και εμείς για να δούμε την κατάληξη αυτής της ονειρεμένης διαδρομής του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή