Στην τελική ευθεία η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο

Στην τελική ευθεία η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα σύννεφα της τρομοκρατίας πλανώνται πάνω από το Λονδίνο από τη στιγμή της ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων το 2005. Το μήνυμα είχε δοθεί εξαρχής, καθώς μόλις μία μέρα μετά την ανάθεση, υπήρξε τρομοκρατικό χτύπημα στο Μετρό της πρωτεύουσας που στοίχισε τη ζωή σε 56 ανθρώπους συμπεριλαμβανομένων και των τεσσάρων βομβιστών. Εκτοτε, η κυβέρνηση της Μ. Βρετανίας προέβη σε μια σειρά από ενέργειες για να προστατευτεί η διοργάνωση αλλά και η πόλη, σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς όπως το FBI, η CIA αλλά και άλλες διεθνείς υπηρεσίες.

Προ 10 ημερών, ο επικεφαλής της ΜΙ5 (Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών), κ. Τζόναθαν Εβανς, παρουσίασε μακροσκελή έκθεση στην οποία ανέφερε πως η αντιτρομοκρατική μέριμνα της χώρας «είναι ουσιαστική». Δήλωσε, όμως, πως «Δεν υπάρχει η έννοια της εγγυημένης ασφάλειας, ωστόσο θεωρώ πως θα έχουμε επιτυχημένους και αξέχαστους Ολυμπιακούς Αγώνες…».

Τον τελευταίο καιρό στην Αγγλία υπάρχει έντονη κινητικότητα Αστυνομίας και Μυστικών Υπηρεσιών που συνέλαβαν αρκετούς υπόπτους που πιθανώς να σχετίζονται με την τρομοκρατία σε μεγάλες πόλεις εκτός Λονδίνου όπως το Μπέρμιγχαμ, αλλά και στο Ολυμπιακό Πάρκο του Στάνφορντ. Βρετανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει πως αρκετά τηλέφωνα μουσουλμάνων που διαμένουν στη χώρα παρακολουθούνται, ενώ έχουν καταγραφεί και συνομιλίες που αναφέρονταν σε μελλοντικά τρομοκρατικά χτυπήματα, πριν συλληφθούν από τις Αρχές. Ο κ. Εβανς συνέχισε αναφέροντας την άρτια προετοιμασία, καθώς και τη φύλαξη που απαριθμεί περί τους 27.500 άντρες ασφαλείας με το κόστος των υπηρεσιών τους να προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ. Ο υπερβάλλων ζήλος που επέδειξαν οι Αρχές στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας οδήγησε στο φιάσκο της προηγούμενης εβδομάδας, όταν και ένας πολίτης συνελήφθη αδίκως, καθώς το ηλεκτρονικό τσιγάρο που κάπνιζε θεωρήθηκε βόμβα. Σε αυτό το σημείο τονίστηκε η προσπάθεια να υπάρχει διασταύρωση πληροφοριών πριν από την οποιαδήποτε ενέργεια κατά πολιτών και η αστυνομία να μη βασίζεται μονάχα σε ενδείξεις. Δύο βδομάδες πριν από την τελετή Εναρξης των Αγώνων, τα νεύρα είναι τεντωμένα και μια ενδεχόμενη παράβλεψη ίσως να στοιχίσει ακριβά.

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις, δημιουργείται προβληματισμός σε σχέση με την ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι που έχει αναλάβει τη φύλαξη, καθώς 9.000 άνδρες ασφαλείας περιμένουν να εκπαιδευτούν και να πάρουν διαπίστευση προκειμένου να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Υπουργοί και αξιωματούχοι εκφράζουν τον προβληματισμό τους καθώς η έναρξη της διοργάνωσης είναι πλέον πολύ κοντά. Για να τηρηθεί το συμβόλαιο μεταξύ του «Λονδίνο 2012» και της εταιρείας σεκιούριτι απαιτούνται 19.000 άντρες. Μεταξύ αυτών, 10.400 που κατέχουν άδεια φύλαξης, αλλά και 3.300 υπό μαθητεία.

Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε πως «υπήρχαν κάποιες συζητήσεις με την Οργανωτική Επιτροπή και το θέμα θα λυθεί το συντομότερο. Σε καμία περίπτωση δεν διακυβεύεται η ασφάλεια του Ολυμπιακού Πάρκου ή οποιουδήποτε άλλου χώρου». Αυτό ήρθε να υποστηρίξει το επιχείρημα της εταιρείας, που ανέφερε πως η εκπαίδευση λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των Αγώνων ήταν προγραμματισμένη από την αρχή. Επιπρόσθετα, έντονες επικρίσεις από το σύνολο της κοινωνίας δέχεται η Ολυμπιακή Επιτροπή λόγω της ισχυρής στρατιωτικής παρουσίας στους Αγώνες. Παρά το γεγονός πως οι υπεύθυνοι επικοινωνίας αναφέρουν πως ο κόσμος θα βρει τη στρατιωτική παρουσία «καθησυχαστική», η κοινωνία δεν δείχνει να ενστερνίζεται αυτήν την άποψη. Οπως χαρακτηριστικά λέγεται, «ούτε στο Πεκίνο δεν υπήρχε αυτό το πράγμα». Καθώς η αντίστροφη μέτρηση πλησιάζει στο τέλος της, αυτή τη στιγμή οποιοσδήποτε προσεγγίζει το Ολυμπιακό Πάρκο βρίσκεται υπό το βλέμμα του στρατού που περιπολεί, ελέγχει και έχει έντονη παρουσία στον χώρο.

Κυριαρχεί έντονος προβληματισμός για το γεγονός πως η πρώτη επαφή του απλού κόσμου με τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις γίνεται παρουσία στρατιωτικών, αλλά και το γεγονός πως θα πραγματοποιούν οι ίδιοι συνεχείς ελέγχους. Οπως αναφέρεται, τέτοιες καταστάσεις είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με τα «ολυμπιακά ιδεώδη» που τόσο συχνά επικαλούνται οι διοργανωτές. Αν σε αυτό προστεθεί και η αίτηση του υπουργείου Αμυνας προς ορισμένες κατοικίες πολιτών προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως σημεία τοποθέτησης όπλων, οι Αγγλοι θα πρέπει να εξοικειωθούν -τουλάχιστον για τον επόμενο μήνα- με τη στρατιωτική παρουσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή