ΒΟΛΕΣ

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αυτοκριτική και η αναγνώριση λαθών συνιστά γενναιότητα. Ο Γιάννης Ιωαννίδης, ακόμη και καιρό πριν ν’ αναλάβει ξανά τη θέση του αρμόδιου για τον αθλητισμό υφυπουργού, είχε αναγνωρίσει πως το 2008 έσφαλε, όταν αποφάσισε να περικόψει δραστικά τα κίνητρα για νεαρούς αθλητές και τα προνόμια για εκείνους που διακρίνονται.

Ηταν αναμφισβήτητο γεγονός πως χρειαζόταν η αναμόρφωση, ειδικά των προνομίων. Ηταν υπερβολικά. Αλλά από την πρώτη ημέρα της ανακοίνωσης των περικοπών, είχαμε προβλέψει τι θα συνέβαινε στο μέλλον. Δεν είμαστε προφήτες. Απλώς, έχοντας την εμπειρία από την υπερσαραντάχρονη ενασχόληση με τον αθλητισμό και ζώντας στην παρούσα ελληνική κοινωνία, ήμασταν εις θέση να προβλέψουμε το αυτονόητο. Τα παιδιά θα προτιμούσαν να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στις σπουδές τους και στην επαγγελματική τους αποκατάσταση, παρά στην αβέβαιη απόκτηση προνομίων μέσω πολύ μεγάλων και δύσκολα επιτεύξιμων διεθνών επιτυχιών. Πήγαμε από το ένα άκρο στο άλλο.

Ο κ. Ιωαννίδης είχε οδηγηθεί στην απόφαση εκείνη μετά την υπόθεση ντόπινγκ με την εθνική ομάδα άρσης βαρών, που συγκλόνισε την αθλητική Ελλάδα -και όχι μόνο- αλλά και τ’ ανάλογα περιστατικά στον στίβο και στην κολύμβηση. Η αλήθεια είναι ότι οι υποθέσεις ντόπινγκ έχουν περιορισθεί από τότε, κυρίως, όμως, λόγω των εντατικότερων ελέγχων, που διενεργεί το ΕΣΚΑΝ, έστω κι αν σε κάποιες περιόδους αυτό υπολειτούργησε εξαιτίας οικονομικής δυσπραγίας.

Θα έχει δύσκολο έργο ο κ. Ιωαννίδης. Η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι πολύ χειρότερη από του 2007. Είπε πως θα ενισχύσει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, γιατί δεν είναι λογικό, επί παραδείγματι, τα σωματεία και τα γυμναστήρια να μην έχουν χρήματα για τη θέρμανση και να τα βάζουν οι γονείς.

Πολύ καλή και σωστή η πρόθεσή του.

Αλλά θα του δώσουν χρήματα για να την υλοποιήσει; Θα συνειδητοποιήσουν οι επί των οικονομικών υπουργοί, ότι οι δαπάνες για τον αθλητισμό είναι παραγωγικές; Οτι, όπως έχουμε γράψει κατ’ επανάληψη, έχοντας υγιή λαό (και σωματικά και ψυχικά, διότι ο αθλητισμός είναι και αγωγή της ψυχής), θα έχεις και λιγότερες δαπάνες για την υγεία και λιγότερες χαμένες εργατοώρες; Αν τα συνειδητοποιήσουν αυτά, τότε θα ενισχύσουν τον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Είπε και κάτι άλλο σωστό, κατά την άποψή μας, ο κ. Ιωαννίδης: Οτι όταν ο κόσμος δεν έχει να ζήσει, είναι πρόκληση να δίνονται χρήματα σε αθλητικές εταιρείες, ποδοσφαιρικές ή καλαθοσφαιρικές.

Εμαθε πολλά στην πρώτη θητεία του και μετά ο υφυπουργός. Ελπίζουμε να τ’ αξιοποιήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή