Στιγμές που αμαύρωσαν την ελληνική παρουσία

Στιγμές που αμαύρωσαν την ελληνική παρουσία

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι στιγμές που έχουν σημαδέψει την ελληνική παρουσία στους Ολυμπιακούς αγώνες δεν ήταν πάντα ευχάριστες. Υποθέσεις ντόπινγκ συντάραξαν την ελληνική φίλαθλη -και όχι μόνον αυτή- κοινή γνώμη. Οι χαρακτηριστικότερες ήταν:

1984: Η ακοντίστρια Αννα Βερούλη πήγαινε στο Λος Αντζελες με την αίγλη της πρωταθλήτριας Ευρώπης το 1982 και της 3ης στο παγκόσμιο πρωτάθλημα το 1983. Ομως, όχι μόνον έμεινε εκτός τελικού, αλλά ύστερα από λίγες ημέρες σαν βόμβα έπεσε στην Ελλάδα η είδηση: Η Βερούλη ήταν ντοπαρισμένη. Η ίδια ουδέποτε παραδέχθηκε ότι είχε κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών. Στο Λος Αντζελες βρέθηκε θετικός και ο αρσιβαρίστας Σεραφείμ Γραμματικόπουλος. Το παράξενο είναι ότι και αυτός απέτυχε πλήρως. Ακυρώθηκε. Μάλιστα, είχε τραυματισθεί.

2004: Οι αγώνες της Αθήνας. Οι φίλαθλοι επένδυαν πολλές από τις ελπίδες τους στον Κώστα Κεντέρη και την Κατερίνα Θάνου. Αλλά στις 12 Αυγούστου, παραμονή της έναρξης, στα δημοσιογραφικά γραφεία έφτανε μια πληροφορία: Η ΔΟΕ τους ψάχνει για να τους υποβάλει σε έλεγχο ντόπινγκ και δεν τους βρίσκει. Ο,τι ακολούθησε είναι λίγο-πολύ γνωστό. Οι αθλητές βρέθηκαν στο ΚΑΤ, έχοντας, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, πέσει από μοτοσικλέτα, ενώ πήγαιναν για τον έλεγχο. Η ΔΟΕ τους πήρε τη διαπίστευση. Η υπόθεση συγκλόνισε το πανελλήνιο και κλόνισε τον θαυμασμό των Ελλήνων για τον «χρυσό» ολυμπιονίκη του 2000 στα 200 μ. και την «ασημένια» των 100 μ. «Ασημένια», έως ότου αποκαλύφθηκε πως η Μάριον Τζόουνς είχε αγωνισθεί ντοπαρισμένη. Η ΔΟΕ, παρ’ ότι αφαίρεσε το χρυσό μετάλλιο από την Αμερικανίδα, δεν το έχει δώσει στη Θάνου, στην οποία, μάλιστα, απαγόρευσε να μετάσχει στους επόμενους Ολυμπιακούς. Συγκλόνισε και η υπόθεση του αρσιβαρίστα Λεωνίδα Σαμπάνη. Πήρε χάλκινο μετάλλιο (είχαν προηγηθεί δύο ασημένια), αλλά λίγες ημέρες μετά του αφαιρέθηκε λόγω ντόπινγκ. Και αυτή η περίπτωση είναι παράξενη. Στα ούρα του βρέθηκε τεράστια ποσότητα τεστοστερόνης. Ο αθλητής υποστήριξε ότι ήταν αθώος. Αλλωστε, όποιος είχε κάνει τέτοια χρήση εξωγενούς τεστοστερόνης θα έπρεπε να ήταν ανόητος ή άσχετος. Ή να είχε αναλόγως ανόητο ή άσχετο καθοδηγητή. Τι έγινε; Ποιος ξέρει. Ισως μόνο ο Σαμπάνης. Ισως και ο τότε αρχιπροπονητής, Χρήστος Ιακώβου.

2008: Η θριαμβεύτρια του 2004 στα 400 μ. με εμπόδια, Φανή Χαλκιά, δεν βρισκόταν σε καλή κατάσταση. Μάλιστα, ίσως δεν έπρεπε να πάει στο Πεκίνο. Πήγε. Αλλά δεν αγωνίσθηκε. Σε έλεγχο στην Ιαπωνία, πριν από τους Αγώνες, βρέθηκε ντοπαρισμένη, με μεθυλτριενολόν. Η Χαλκιά άφησε αιχμές για δολιοφθορά. Η «χρυσή» ολυμπιονίκης της Αθήνας στο βάδην, Αθανασία Τσουμελέκα, στο Πεκίνο τερμάτισε 9η. Προ των αγώνων είχε περάσει από έλεγχο. Αρχικά, δεν φάνηκε κάτι. Στον επανέλεγχο, όμως, ανιχνεύθηκε CERA, η εξελιγμένη μορφή της ερυθροποιητίνης. Το σχετικό τεστ αναπτύχθηκε μετά τους Αγώνες. Η Τσουμελέκα υποστήριξε ότι δεν είχε κάνει εν γνώσει της χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή