Ξέσπασμα στην Ατλάντα, συγκίνηση στην Αθήνα

Ξέσπασμα στην Ατλάντα, συγκίνηση στην Αθήνα

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και τι δεν έγινε στην Ατλάντα (ΗΠΑ) το 1996: Ο θρίαμβος στην άρση βαρών, όπου, πέρα από τις νίκες των Δήμα (83 κ.) και Κάχι Καχιασβίλι (99 κ.) και τ’ άλλα τρία ασημένια μετάλλια, έμεινε αξέχαστος ο αποκληθείς «αγώνας του αιώνα» στα 64 κ. με τον Βαλέριο Λεωνίδη και τον τελικό νικητή, Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου. Η απίστευτη εμφάνιση της Νίκης Μπακογιάννη στο ύψος, που έκανε τη μεγάλη Βουλγάρα Στέφκα Κονσταντίνοβα να κοιτάζει κατάπληκτη και να τη χειροκροτεί. Τελικά, με 2,03 μ. πήρε το ασημένιο μετάλλιο. Το εκπληκτικό πρόγραμμα του Ιωάννη Μελισσανίδη στις ασκήσεις εδάφους. Το άνετο και καλομελετημένο χρυσό του Νίκου Κακλαμανάκη στις ιστιοσανίδες.

2000: Η εικόνα του τελικού των 200 μ. στο Σίδνεϊ (Αυστραλία) έχει μείνει αξέχαστη. Ενας λευκός, ο Κώστας Κεντέρης, μπροστά και επτά μαύροι να τον κυνηγούν και να μην μπορούν να τον φτάσουν. «Εσπασε, μαμά», φώναξε ο πρωταθλητής του τάε κβον ντο, Αλέξανδρος Νικολαΐδης, όταν έσπασε το πόδι του στον προημιτελικό. Το 2004 και το 2008 αναδείχθηκε 2ος και ο τραυματισμός έμεινε ανάμνηση. Ο Δήμας κατέκτησε το τρίτο του χρυσό, παρότι κινδύνευσε ν’ ακυρωθεί στο αρασέ. Τρίτο χρυσό πήρε και ο Καχιασβίλι, που με τον προπονητή, Χρήστο Ιακώβου, έκαναν μπλόφες στους αντιπάλους, για να μην αντιληφθούν πως είχε τραυματιστεί στην πρώτη προσπάθεια του ζετέ. Ο Κώστας Θάνος, με σπασμένα πλευρά, πάλεψε για το χάλκινο μετάλλιο στην ελληνορωμαϊκή, αλλά έμεινε 4ος.

2004: Ο Πύρρος έκανε τους Ελληνες να δακρύσουν, όταν άφησε τα παπούτσια του στο πλατό, δείγμα ότι έφθασε το αγωνιστικό τέλος. Κατέκτησε χάλκινο μετάλλιο. Στον τελικό των 200 μ. οι θεατές, με τις αποδοκιμασίες τους και τις ιαχές υπέρ του Κεντέρη, δεν άφησαν επί ώρα να δοθεί η εκκίνηση, διότι θεώρησαν πως ο αποκλεισμός του «χρυσού» ολυμπιονίκη οφειλόταν σε «δάκτυλο» Αμερικανών, επειδή φοβούνταν πως θα έχαναν ξανά. Αξέχαστο μας έχει μείνει το κλάμα της Κικής Λιόση μετά τον χαμένο τελικό στο πόλο, στην παράταση, από την Ιταλία. Ο πυγμάχος Ηλίας Παυλίδης (81 κ.) διεκδικούσε μετάλλιο. Στον προημιτελικό με τον Ισμαΐλ προηγείτο με 19-12, αλλά ο γιατρός του αγώνα διέκοψε το παιχνίδι υπέρ του Αιγύπτιου, λόγω τραυματισμού του Παυλίδη. Θεατές πέταξαν πολλά αντικείμενα και υποχρέωσαν τη Γιάννα Αγγελοπούλου να αποχωρήσει εσπευσμένως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή