Η σκληρή «μάχη» της Αθήνας

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το θέμα της ασφάλειας στους Ολυμπιακούς Αγώνες αποτελεί το πιο δύσκολο, το πιο σημαντικό και συνήθως το πιο πολυέξοδο στοίχημα για κάθε διοργανώτρια πόλη. Η Αθήνα το 2004 το βίωσε καλά, το πλήρωσε ακόμη ακριβότερα, αλλά εν τέλει το κέρδισε, αφού παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις κατάφερε να κρατήσει μακριά της κάθε πιθανό και… απίθανο εχθρό. Τώρα το Λονδίνο, λίγες μόλις μέρες πριν από την έναρξη των Αγώνων, ζει στον δικό του υποθετικό «εφιάλτη», προσπαθώντας με κάθε τρόπο να εξαλείψει τις πιθανότητες κάποιου γεγονότος που θα καθιστούσε αυτόματα τη διοργάνωση ως αποτυχημένη.

Γυρνώντας τον χρόνο οκτώ χρόνια πίσω, γίνεται αντιληπτό ότι και η Αθήνα έδωσε σκληρή μάχη στον τομέα της ασφάλειας. Μια μάχη την οποία αρκετές φορές τα ξένα ΜΜΕ είχαν προεξοφλήσει ως χαμένη. Παρότι δεν είχε περάσει πολύς καιρός από την εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη» (καλοκαίρι 2002), μία έκρηξη στο αστυνομικό τμήμα της Καλλιθέας τον Μάιο του 2004 έδωσε αρκετή τροφή για κακόβουλα σχόλια και ακόμη περισσότερες εφιαλτικές προβλέψεις. Η αγγλική εφημερίδα The Independent είχε σπεύσει να κατηγορήσει τις ελληνικές αρχές για ανεπάρκεια και να υπογραμμίσει ότι «οι Ελληνες φορολογούμενοι πληρώνουν τον λογαριασμό μιας πρωτοφανούς επιχείρησης ολυμπιακής ασφαλείας, τρεις φορές ακριβότερης από αυτή του Σίδνεϊ». Λίγες ημέρες αργότερα, ένα νέο… χτύπημα ήρθε να ταρακουνήσει τα θεμέλια των Αγώνων. Η Βρετανίδα δημοσιογράφος, Λόρα Πικ, των Times, συνελήφθη την ώρα που επιχειρούσε να εισέλθει βράδυ, χωρίς άδεια, στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις στο Μαρούσι, με την ίδια να υποστηρίζει πως τη σταμάτησε ιδιωτικός φρουρός, της προσέφερε μπίρα και την ξενάγησε στους χώρους του Ολυμπιακού Κολυμβητηρίου και Ποδηλατοδρομίου. Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι επί δύο ώρες έκανε βόλτα στο συγκρότημα, όταν εντοπίστηκε από αστυνομικό και συνοδεύτηκε εκτός του εργοταξίου.

Παρόμοιο περιστατικό είχε φιλοξενήσει και η Mirror στις σελίδες της, η οποία υποστήριζε πως ένας δημοσιογράφος της προσελήφθη με συνοπτικές διαδικασίες ως οδηγός ανελκυστήρα στο Ολυμπιακό Στάδιο και στη συνέχεια κατάφερε να τοποθετήσει τρεις «υποτιθέμενες» βόμβες σε καίρια σημεία του ΟΑΚΑ.

Δημοσιεύματα όπως τα παραπάνω είχαν οδηγήσει αρκετές αποστολές χωρών να ζητήσουν επιπλέον αυξημένα μέτρα ασφαλείας, όπως η Αυστραλία, η οποία λόγω της συμμετοχής της χώρας στον πόλεμο του Ιράκ ίσως να αποτελούσε στόχο τρομοκρατών. Μάλιστα, όπως ανέφερε η Sunday Herald Sun, οι Ελληνες επίσημοι υποσχέθηκαν την παροχή έξτρα μέτρων ασφάλειας στους Αυστραλούς, αφού προηγουμένως ξεκαθάρισαν «πως δεν πρόκειται ποτέ να δεχθούν η αυστραλιανή ομάδα να φρουρείται από αυστραλιανό ένοπλο προσωπικό ασφαλείας».

Η ασφάλεια των Αγώνων του 2004 είχε «ναυαρχίδα» την ηλεκτρονική «ομπρέλα», γνωστή και ως C4I, η οποία θα μπορούσε να ανιχνεύει κάθε ύποπτη κίνηση. Το συνολικό κόστος της έφθανε τα 250 εκατ. ευρώ, αλλά η περίφημη «ομπρέλα» δεν άνοιξε ποτέ, αφού κρίθηκε ελαττωματική από τις τεχνικές υπηρεσίες του τότε υπουργείου Δημοσίας Τάξης…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή