«Βουτιά» στην πισίνα με ελπίδες για διάκριση

«Βουτιά» στην πισίνα με ελπίδες για διάκριση

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο είναι τα πολύ μεγάλα αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων: ο στίβος και η κολύμβηση. Γι’ αυτό ο βαθμός (συντελεστής, λένε στις καταδύσεις) δυσκολίας για τη διάκριση σε αυτά είναι μεγάλος. Γι’ αυτό, επίσης, η ΔΟΕ τα χωρίζει χρονικά. Την πρώτη εβδομάδα η κολύμβηση, τη δεύτερη ο στίβος. Ελάχιστες ημέρες επικαλύπτονται.

Σήμερα, λοιπόν, αρχίζουν οι αγώνες της κολύμβησης με τη συμμετοχή πολλών Ελλήνων. Μετά το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, στο οποίο οι κολυμβητές μας κατέκτησαν ένα χρυσό και πέντε χάλκινα μετάλλια, οι άνθρωποι του αθλήματος κάνουν όνειρα για διακρίσεις και στους Ολυμπιακούς. Και δικαιολογημένα. Με μία επισήμανση: Οταν μιλούν για διάκριση στο Λονδίνο, εννοούν κάποιες προκρίσεις σε τελικούς. Γιατί, όπως λέει ο τεχνικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας, Χριστόδουλος Χούμας, άλλο οι Ολυμπιακοί και άλλοι το πρωτάθλημα Ευρώπης.

«Πρέπει να είμαστε προσγειωμένοι, για να μην αιφνιδιαστούμε όπως στο Πεκίνο το 2008, όταν πάθαμε σοκ με το επίπεδο των επιδόσεων», μας είπε.

Επτά Ελληνες θα «πέσουν» σήμερα στο Ολυμπιακό κολυμβητήριο. Ο τριταθλητής Ευρώπης, Γιάννης Δρυμωνάκος, θα προσπαθήσει να μπει στον τελικό των 400 μ. μεικτής. Αγώνισμα, το οποίο μπορεί να περάσει στην ιστορία της ολυμπιακής κολύμβησης. Τούτο θα συμβεί αν ο Αμερικανός Μάικλ Φελπς νικήσει. Θα γίνει, έτσι, ο πρώτος άνδρας που θα κατακτά τρία χρυσά ολυμπιακά μετάλλια στο ίδιο αγώνισμα. Ο σπουδαίος συμπατριώτης του, Ράιαν Λόχτι, και ο Ούγγρος Λάσλο Τσεχ θα είναι οι πιο επικίνδυνοι αντίπαλοί του.

Στο πρωτάθλημα Ευρώπης, ο 19χρονος Παναγιώτης Σαμιλίδης εντυπωσίασε, κατακτώντας χάλκινα μετάλλια στα 50 και στα 200 μ. προσθίως. Στο ολυμπιακό πρόγραμμα, 50 μ. προσθίως δεν υπάρχουν. Σήμερα θα αγωνιστεί στα 100 μ. Κύριος στόχος, σύμφωνα με τον προπονητή του, Αλέξανδρο Νικολόπουλο (είχε αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992, στο μοντέρνο πένταθλο και είχε καταταγεί 31ος, στους 66), είναι η πρόκριση στον ημιτελικό, δηλαδή στους 16 καλύτερους. Στο αγώνισμα αυτό τον ίδιο στόχο με τον Φελπς έχει ο Ιάπων Κοσούκε Κιτατζίμα. Ο τελικός αυτού του αγωνίσματος, όμως, θα πραγματοποιηθεί αύριο, δεδομένου ότι στις αποστάσεις έως και τα 200 μ. διεξάγονται και ημιτελικοί, ενώ από τα 400 μ. και πάνω και στις «σκυταλοδρομίες» ο τελικός γίνεται αυθημερόν. Η αποστολή του Κιτατζίμα, πάντως, θα είναι πολύ δύσκολη, διότι υπάρχουν πολλοί σπουδαίοι πρόσθιοι.

Η 20χρονη Κρίστελ Βουρνά θα μετάσχει στα 100 μ. πεταλούδας, επιδιώκοντας να καταρρίψει το ελληνικό ρεκόρ (58.39 δικό της) και να προκριθεί στον ημιτελικό.

Η ελληνική συμμετοχή θα ολοκληρωθεί στα 4×100 μ. ελευθέρως γυναικών, όπου, πιθανόν θα κολυμπήσουν οι Νόρα Δράκου, Θεοδώρα Γιαρένη, Μάρθα Μάτσα και Νέρι Νιανκουάρα. Το ελληνικό ρεκόρ είναι 3.42.09 από το πρόσφατο πρωτάθλημα Ευρώπης (είχαν κολυμπήσει οι Δράκου, Γιαρένη, Νιανγκουάρα, Βουρνά, που επίσης είναι υποψήφια για την ομάδα) και τα κορίτσια θα προσπαθήσουν να το καταρρίψουν.

Οι τελικοί της ημέρας είναι: 400 μ. μεικτής Α, 400 μ. ελευθέρως Α, 400 μ. μεικτής Γ, 4×100 μ. ελευθέρως Γ.

Σήμερα αρχίζει και το πιγκ πογκ. Στο απλό θα παίξουν ο Καλλίνικος Κρεάνγκα και ο Παναγιώτης Γκιώνης. Σήμερα δεν θ’ αγωνιστούν. Θα αρχίσουν αύριο, από τον β΄ γύρο, λόγω της καλής θέσης τους στη διεθνή κατάταξη. Πιθανότερος αντίπαλος του Γκιώνη είναι ο Ουκρανός Γιάροσλαβ Ζμουντένκο, αν αυτός σήμερα αποκλείσει τον Αιγύπτιο Ομάρ Ασάρ. Αν ο Γκιώνης προκριθεί στον 3ο γύρο, στους «32» θα βρει μπροστά του τον Ιάπωνα Σέιγια Κισικάουα. Ο Κρεάνγκα πιθανότατα θα αναμετρηθεί με τον κάποτε σπουδαίο, Βέλγο Ζαν Μισέλ Σαΐβ, εφόσον αυτός νικήσει τον Σέρβο Μάρκο Γέφτοβιτς. Αν ο Κρεάνγκα μπει στον 3ο γύρο, θα αντιμετωπίσει τον Δανό Μίκαελ Μάζε, πρωταθλητή Ευρώπης του 2009.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή