Οι κορυφαίες μορφές που λάμπουν στο Λονδίνο

Οι κορυφαίες μορφές που λάμπουν στο Λονδίνο

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου είναι βέβαιο ότι νέα αθλητικά «αστέρια» θ’ ανατείλουν. Ομως, στην πρωτεύουσα της Μ. Βρετανίας βρίσκονται άλλα, που ήδη μεσουρανούν στο αθλητικό στερέωμα και άλλα που κάποτε έλαμψαν, αλλά τώρα τρεμοσβήνουν. Πιστοί στο αθλητικό ιδεώδες, όμως, εξακολουθούν ν’ αγωνίζονται, όχι με στόχο, πλέον, τα μετάλλια, αλλά για τη χαρά του αθλητισμού και της συμμετοχής στους μεγάλους αγώνες. Κάποια από αυτά σας παρουσιάζουμε σήμερα. Τα περισσότερα είναι από τα κορυφαία αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων. Τον στίβο και την κολύμβηση. Αλλα είναι γνωστά μόνο στους ένθερμους φιλάθλους ή στους φανατικούς πιστούς των αθλημάτων τους. Από Διός άρξασθαι, λοιπόν. Και ο… Δίας των Ολυμπιακών Αγώνων είναι ο στίβος:

Ουσέιν Μπολτ: Ο αθλητής από την Τζαμάικα, που τρέχει ενίοτε πιο γρήγορα και από τον άνεμο, επιθυμεί να υπερασπίσει τους τίτλους του στα 100 και στα 200μ. Εκτός των αλλοεθνών, θα έχει κι έναν σπουδαίο συμπατριώτη του αντίπαλο, τον Γιόχαν Μπλέικ, που φέτος τον έχει νικήσει δύο φορές. Λέτε γι’ αυτό να έχει… τραυματισθεί ο Μπολτ;

Γελένα Ισινμπάεβα: Η Ρωσίδα «τσαρίνα των αιθέρων», αν και δεν βρίσκεται στην καλύτερη κατάστασή της, θα διεκδικήσει τρίτο Ολυμπιακό τίτλο. Ολα δείχνουν πως αυτοί θα είναι οι τελευταίοι Ολυμπιακοί Αγώνες της σταδιοδρομίας της.

Κενενίσα Μπεκέλε: Ο μεγάλος Αιθίοπας δρομέας, πανάξιος διάδοχος του Γκεμπρεσελασιέ, θέλει να πάρει τρίτο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στα 10.000μ. και δεύτερο στα 5.000μ. Θα είναι δύσκολο. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν καλύτεροι συμπατριώτες του.

Ρόμαν Σέμπρλε: Κάποτε ήταν ο κορυφαίος δεκαθλητής του κόσμου. Τώρα, στα 38 του, ο Τσέχος είναι αξιοθαύμαστος που συνεχίζει ν’ αγωνίζεται στο πιο απαιτητικό αγώνισμα. Στην πραγματικότητα το δέκαθλον είναι ένα άθλημα μόνο του. Και η ολοκλήρωσή του, άθλος, με τη σύγχρονη έννοια της λέξης.

Οσκαρ Πιστόριους: Ο Νοτιοαφρικανός δρομέας των 400μ. θα συγκεντρώσει τα βλέμματα διότι κατόρθωσε να επιλεγεί για την Ολυμπιακή ομάδα αγωνιζόμενος με τεχνητά πόδια. Είναι το υπόδειγμα της υπομονής και της επιμονής. Χάρη σε αυτές κέρδισε το δικαίωμα να μετέχει σε αγώνες αρτιμελών.

Και περνάμε στην κολύμβηση:

Μάικλ Φελπς: Ως και το 2008 ουδείς άνδρας κολυμβητής είχε κατορθώσει να κερδίσει τρία χρυσά μετάλλια στο ίδιο αγώνισμα. Ο Αμερικανός, με τα 14 χρυσά μετάλλια από τις προηγούμενες διοργανώσεις, βρίσκεται στο Λονδίνο για να το πετύχει σε τέσσερα αγωνίσματα: 100 και 200μ. πεταλούδας και 200 και 400μ. μεικτής.

Κοσούκε Κιτατζίμα: Ιδιο στόχο με τον Φελπς έχει ο Γιαπωνέζος πρόσθιος, αλλά σε δύο αγωνίσματα: 100 και 200μ. Μεγάλωσε, υπάρχουν πολλοί σπουδαίοι πρόσθιοι και η αποστολή του είναι δύσκολη.

Ράιαν Λόχτι: Αν δεν υπήρχε ο συμπατριώτης και φίλος του, Φελπς, θα ήταν ο κορυφαίος σύγχρονος κολυμβητής του κόσμου.

Τερέζε Αλσχαμαρ: Στα 34 της, η Σουηδέζα, θ’ αγωνισθεί για πέμπτη φορά στον θεσμό, με στόχο να προσθέσει μετάλλια στην Ολυμπιακή συλλογή της.

Λαρς Φρόλαντερ: Πρωτοέπεσε σε Ολυμπιακούς Αγώνες το… 1992. Το 2000 νίκησε στα 100μ. πεταλούδας. Ο 38χρονος Σουηδός θα μετάσχει για έκτη φορά σε Ολυμπιακούς.

Αν είναι μεγάλος για την κολύμβηση ο Φρόλαντερ, τι είναι για την ενόργανη η… 37χρονη, Οξάνα Τσουσοβίτινα; Το 1992, με την πρώην ΕΣΣΔ πήρε χρυσό μετάλλιο στο ομαδικό. Μετά αγωνιζόταν για το Ουζμπεκιστάν και από το 2006 για τη Γερμανία, με την οποία μετά δύο έτη κατέκτησε ασημένιο στο άλμα.

Το «άθλημα των δυνατών», η άρση βαρών, δεν έχει πια μορφές, όπως οι Πύρρος Δήμας, Κάχι Καχιασβίλι, Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου, Χαλίλ Μουτλού, Χοσεΐν Ρεζαζαντέ και, φυσικά, Βασίλι Αλεξέγεφ και Γιούρικ Βαρντανιάν. Ο Ιλία Ιλιν από το Καζαχστάν, που στα 17 του αναδείχθηκε πρωταθλητής κόσμου (έχει ήδη τρεις παγκόσμιους τίτλους) ανδρών και στα 20 «χρυσός» Ολυμπιονίκης, θέλει δεύτερο Ολυμπιακό χρυσό, με στόχο στα 32 του, το 2020, να κάνει ρεκόρ για το άθλημα: Τέσσερα

Ο πιο γνωστός ποδηλάτης πίστας, ο εμβληματικός, Κρις Χόι -γνωστός στους φιλάθλους, ακόμη κι αν δεν είναι φίλοι του αθλήματος- αποτελεί μεγάλη ελπίδα των Βρετανών για τέταρτη διοργάνωση.

Ενας άλλος Βρετανός, ιστιοπλόος αυτός, ο Μπεν Εϊνσλι πηγαίνει για τέταρτο χρυσό Ολυμπακό μετάλλιο και τρίτο συνεχές στα Φινν.

Από τα ομαδικά αθλήματα, θα ξεχωρίσουμε δύο μεγάλους μπασκετμπολίστες. Τον Κόμπε Μπράιαντ και τον Λεμπρόν Τζέιμς. Οι δύο κορυφαίοι παίκτες του ΝΒΑ θα ηγηθούν της «Ντριμ Τιμ» στην προσπάθειά της να πάρει άλλο ένα χρυσό μετάλλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή