Σκιές του παρελθόντος σκεπάζουν τη λάμψη της μεγάλης κούρσας

Σκιές του παρελθόντος σκεπάζουν τη λάμψη της μεγάλης κούρσας

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η φωτογραφία του βάθρου των νικητών στα 100 μ. των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου απομυθοποιεί τις μεγάλες επιδόσεις. Ισως και κάποιους θεωρούμενους μεγάλους αθλητές.

Ποιοι ήταν στο βάθρο; Στη μέση ο Τζαμαϊκανός Γιουσέιν Μπολτ και δίπλα του ο συμπατριώτης του Γιόχαν Μπλέικ και ο Αμερικανός Τζάστιν Γκάτλιν. Ε, οι δύο από τους τρεις έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις ντόπινγκ. Η μία, μάλιστα, του Γκάτλιν, είναι πολύ γνωστή και σκανδαλώδης. Το 2001 ο Αμερικανός τιμωρήθηκε με αποκλεισμό δύο ετών (12 Ιουλίου 2001 – 11 Ιουλίου 2003) για χρήση αμφεταμινών. Ο Γκάτλιν υπέβαλε έφεση, ισχυρισθείς πως έπαιρνε τις ουσίες από τα εννέα του χρόνια, για ιατρικούς λόγους – για ν’ αντιμετωπίσει τη διαταραχή συγκέντρωσης. Τον Ιούλιο του 2002, η Διεθνής Ομοσπονδία Στίβου έκανε δεκτή την προσφυγή του. Ταυτόχρονα, όμως, έκανε μια παράξενη δήλωση: Θεώρησε ότι ο Γκάτλιν είχε κάνει παράβαση και τον προειδοποιούσε πως, αν έχει ξανά θετικό τεστ, θα τιμωρηθεί με ισόβιο αποκλεισμό. Δηλαδή, είναι ντοπαρισμένος, αλλά δεν τον τιμωρούμε!…

Ο Γκάτλιν, όμως, δεν κάθισε ήσυχος. Αφού νίκησε στα 100 μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και τον επόμενο χρόνο στο πρωτάθλημα κόσμου, στις 29 Ιουλίου 2006 ανακοίνωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι του γνωστοποιήθηκε από τον Αμερικανικό Οργανισμό Αντιντόπινγκ πως τον Απρίλιο είχε βρεθεί θετικός σ’ έλεγχο ντόπιγκ. Ο ίδιος, όμως, διακήρυξε την αθωότητά του, λέγοντας πως δεν είχε κάνει εν γνώσει του χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Η ουσία που ανιχνεύθηκε ήταν τεστοστερόνη ή κάποια παρόμοια. Τον Ιούλιο ανακοινώθηκε ότι ήταν θετικό και το δεύτερο δείγμα.

Προπονητής του Γκάτλιν ήταν ο διάσημος Τρέβορ Γκρέαμ. Οκτώ αθλητές του είχαν εμπλακεί σε υποθέσεις χρήσης απαγορευμένων ουσιών. Μετά το θετικό δείγμα του Γκάτλιν, ο Γκρέαμ έδωσε συνέντευξη, στην οποία δεν ήταν παρών ο Γκάτλιν, και κατηγόρησε τον μασέρ τού αθλητή πως του έκανε μασάζ με αλοιφή που περιείχε τεστοστερόνη χωρίς να το γνωρίζει ο ίδιος. Ο μασέρ το αρνήθηκε, λέγοντας ότι ο προπονητής δεν μιλούσε εξ ονόματος του σπρίντερ.

Στις 22 Αυγούστου 2006 ο Γκάτλιν συμφώνησε να του επιβληθεί ποινή οκταετούς αποκλεισμού, αποφεύγοντας ισόβιο αποκλεισμό, με αντάλλαγμα τη συνεργασία του με τις υπηρεσίες αντιντόπινγκ. Παρά ταύτα, στις 31 Δεκεμβρίου του 2007, προφανώς σαν πρωτοχρονιάτικο δώρο για το 2008, η ποινή του μειώθηκε κατά τέσσερα χρόνια. Το σκάνδαλο ήταν τεράστιο. Από τα μεγαλύτερα στον αμερικάνικο αθλητισμό, που βρίθει τέτοιων. Γι’ αυτό δεν δικαιούνται οι Αμερικανοί να ομιλούν για ντόπινγκ για τις Ανατολικογερμανίδες παλαιότερα, τις Κινέζες τώρα και άλλους. Οχι πως δεν έχουν δίκιο. Αλλά έχουν τη «φωλιά τους λερωμένη» τόσο πολύ, ώστε καλό είναι να μη μιλούν.

Η Τζαμάικα πάντα διέθετε σπουδαίους σπρίντερ. Τα τελευταία χρόνια, όμως, συνέβη μια έκρηξη, τέτοια που έκανε πολλούς να υποστηρίζουν πως στη χώρα γίνεται εκτεταμένη χρήση απαγορευμένων, για τον αθλητισμό, φαρμάκων. Μάλιστα, ο διαβόητος Βίκτορ Κόντε της εταιρείας BALCO, που ενεπλάκη σε μεγάλες υποθέσεις ντόπινγκ, το είπε χωρίς περιστροφές. Υποστήριξε τον Δεκέμβριο του 2007 ότι είχε πληροφορίες για συγκεκριμένο προμηθευτή φαρμάκων (μάλιστα, είπε πως είχε δώσει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ όνομα, διεύθυνση και τηλέφωνο) σε Τζαμαϊκανούς. Επίσης αργότερα, μετά τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου, όπου οι Τζαμαϊκανοί είχαν σαρώσει τα μετάλλια, ενώ είχαν διακριθεί και άλλοι σπρίντερ από την Καραϊβική, είχε πει ότι στην Τζαμάικα και σε άλλες χώρες της Καραϊβικής δεν υπάρχει ανεξάρτητος οργανισμός αντιντόπινγκ. Αρα ήταν εύκολο να καλύπτονται οι αθλητές.

Πού κολλάει ο Μπλέικ; Το 2009, πριν από το παγκόσμιο πρωτάθλημα, ο Μπλέικ και άλλοι τέσσερις δρομείς βρέθηκαν θετικοί στην ουσία 4-μεθύλ-2-εξαναμίν (ταλαιπώρησε και τον ελληνικό αθλητισμό το ίδιο έτος). Πειθαρχική επιτροπή, που συγκρότησε η Επιτροπή Αντιντόπινγκ της Τζαμάικα (JADCO), δεν τους επέβαλε ποινές, με τη δικαιολογία πως η ουσία δεν περιλαμβανόταν στον κατάλογο των απαγορευμένων ουσιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ. Η JADCO, όμως, υπέβαλε έφεση κατά της απόφασης, διότι η ουσία είναι παρόμοια με την απαγορευμένη τουαμινοεπτάν. Επειδή το πρόβλημα θα λυνόταν μετά το παγκόσμιο πρωτάθλημα, η ομοσπονδία στίβου της χώρας απέσυρε προληπτικά τον Μπλέικ από τους αγώνες, στους οποίους θα έτρεχε στα 4×100 μ. Αργότερα, η επιτροπή εφέσεων τιμώρησε τον Μπλέικ και άλλους τρεις σπίντερ με τρίμηνο αποκλεισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή