ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Στα όρια της νομιμότητας…

Σχεδόν οι μισές ομάδες του πρωταθλήματος της Σούπερ Λιγκ κινδυνεύουν με αφαίρεση βαθμών ή με αποβολή από το πρωτάθλημα, αν μέχρι τις 21 Αυγούστου δεν καλύψουν τις ελλείψεις που υπάρχουν στους φακέλους που κατέθεσαν στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού ή αν δεν αντιμετωπιστούν ευνοϊκά από τους φορείς είτε του ποδοσφαίρου είτε της Πολιτείας. Η συνεδρίαση της ΕΕΑ την περασμένη Πέμπτη κατέδειξε το μέγεθος του προβλήματος, όμως για όσους μπορούν να δουν πίσω απ’ την κουρτίνα, από χθες έχει αρχίσει ένας νέος κύκλος διεργασιών και ζυμώσεων για το ποιος θα αναλάβει την ευθύνη να νομιμοποιήσει την παρουσία των «προβληματικών» ΠΑΕ στη Σούπερ Λίγκα.

Οι ομάδες της κατηγορίας, με βάση τον έλεγχό τους από την ΕΕΑ, χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες.

Η πρώτη απαρτίζεται από αυτές που έχουν ήδη πάρει πιστοποιητικό συμμετοχής στο πρωτάθλημα: Ατρόμητος, Skoda Ξάνθη, Ολυμπιακός, ΠΑΣ Γιάννινα και Αστέρας Τρίπολης. Στη δεύτερη κατηγορία υπάρχουν τέσσερις ομάδες των οποίων η μόνη έλλειψη είναι η κατάθεση εγγυητικής επιστολής που ισούται με το 10% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού. Είναι οι Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, Πανθρακικός και Λεβαδειακός. Η έλλειψη που παρουσιάζουν δεν επηρεάζει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τη συμμετοχή τους στο πρωτάθλημα. Ομως αν δεν καλυφθεί, κινδυνεύουν με πρόστιμο από 5.000 έως 50.000 ευρώ. Ελαφριά είναι η έλλειψη και της Βέροιας, που αντιμετωπίζει πρόβλημα με τον προϋπολογισμό της.

Η τρίτη κατηγορία περιλαμβάνει τέσσερις ομάδες που δεν έχουν φορολογική ενημερότητα: ΠΑΕ ΑΕΚ, Αρης, ΟΦΗ και Πανιώνιος. Επιπρόσθετα, εκτός από την ΑΕΚ, οι άλλες δεν έχουν καταθέσει εγγυητικές επιστολές. Αυτές κινδυνεύουν από αφαίρεση δέκα βαθμών έως υποβιβασμό εάν η οφειλή ξεπερνά τις 100.000 ευρώ. Από τον ισολογισμό που κατέθεσε προχθές η ΑΕΚ προκύπτει ότι οι οφειλές είναι περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ! Στην τέταρτη κατηγορία ανήκουν η Κέρκυρα και ο Πλατανιάς. Ο Πλατανιάς με τη δικαιολογία της επικείμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου δεν έχει καταθέσει φάκελο. Η Κέρκυρα αντιμετωπίζει πρόβλημα ως προς την έγκριση της μετοχικής της σύνθεσης. Η παράβαση αυτή θεωρείται «βαριά» και η ποινή που προβλέπεται είναι αποβολή από όλα τα επαγγελματικά πρωταθλήματα!

Η ΠΑΕ Κέρκυρα έχει ζητήσει την έγκριση της μεταβίβασης του 30% των μετοχών σε φυσικό πρόσωπο γένους θηλυκού το οποίο εργάζεται ως υπάλληλος σε δικηγορικό γραφείο. Επειδή από τις απολαβές της δεν προκύπτει η δυνατότητα αγοράς των μετοχών, η ΕΕΑ δεν εγκρίνει τη μεταβίβαση.

Το ενδιαφέρον της πολιτικής ηγεσίας του αθλητισμού και των φορέων του ποδοσφαίρου (ΕΠΟ, Σούπερ Λιγκ) εστιάζεται στις ομάδες που δεν έχουν φορολογική ενημερότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη στιγμή που η τροπολογία για νέα ρύθμιση των χρεών των ΠΑΕ δεν πέρασε ούτε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών ούτε σε αυτό του υπουργείου Παιδείας, Τουρισμού και Αθλητισμού, προτάθηκε στην ΕΕΑ να δώσει προσωρινά πιστοποιητικά συμμετοχής σ’ αυτές τις ομάδες μέχρι να περάσει από τη Βουλή η τροπολογία, να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση και να νομιμοποιήσουν την παρουσία τους στο πρωτάθλημα.

Ομως τα μέλη της ΕΕΑ δείχνουν απρόθυμα να αναλάβουν την ευθύνη αφού δεν θέλουν να συνδέσουν την παρουσία τους με χαριστικές αποφάσεις που έρχονται σε αντίθεση με όσα συνέβησαν πριν από ένα χρόνο, όταν η ίδια επιτροπή υποβίβασε 14 ομάδες.

Κάποιοι, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι εφόσον υπάρχει βεβαιότητα ότι το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει τροπολογία αμέσως μόλις ανοίξει η Βουλή, τότε ας πάρουν την ευθύνη η ΕΠΟ και η Σούπερ Λίγκα και να βάλουν τις ομάδες να παίξουν στο πρωτάθλημα, που αρχίζει το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου, περιμένοντας την τροπολογία.

Οπως διαμορφώνεται η κατάσταση και αν δεν υπάρξουν θεαματικές αλλαγές, η ΕΕΑ δεν θα δώσει πιστοποιητικά στη συνεδρίαση της 21ης Αυγούστου και το επικρατέστερο σενάριο θα είναι οι ομάδες να πάρουν μέρος στο πρωτάθλημα με απόφαση της ΕΠΟ και της Σούπερ Λίγκας, που θ΄ αναλάβουν την ευθύνη νομιμοποίησης της παρουσίας τους επικαλούμενες «ειδικές συνθήκες» και κινούμενες ξανά στα όρια της νομιμότητας…