Ο ΠΑΟ μπροστά στην πρόκληση του Τσάμπιονς Λιγκ

Ο ΠΑΟ μπροστά στην πρόκληση του Τσάμπιονς Λιγκ

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Μάλαγα, το τελευταίο (και πιο υψηλό) εμπόδιο στον δρόμο του Παναθηναϊκού για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, είναι μια ομάδα που, για να φτάσει στην κορυφή, ακολούθησε το ακριβώς αντίθετο μοντέλο απ’ αυτό της λαϊκής βάσης που επέλεξαν οι «πράσινοι» για να κερδίσουν τη μάχη της επιβίωσης. Η αγορά της από τον πάμπλουτο σεΐχη Αλ Τανί το 2010 την ενίσχυσε με παίκτες μεγάλης αξίας και τη βοήθησε να φτάσει με μεγάλα άλματα από την ουρά της Πριμέρα Ντιβιθιόν μέχρι τις παρυφές του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά όπως συμβαίνει πολύ συχνά στο ποδόσφαιρο, τα μεγάλα άλματα φέρνουν και επώδυνες πτώσεις.

Η απόφαση του μεγιστάνα από το Κατάρ να αποχωρήσει από την ομάδα, έφερε τη Μάλαγα ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπία και τους οπαδούς της στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Οι μεγάλες επενδύσεις δεν έκαναν απόσβεση και η «μαύρη τρύπα» στα ταμεία της παραμένει πολύ μεγάλη ακόμα και για τα δεδομένα του ισπανικού πρωταθλήματος. Η πώληση του Καθόρλα και του Ροντόν ήταν μόνο η αρχή. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι αναμετρήσεις της με τον Παναθηναϊκό, διόλου απίθανο να έχει ξεπουλήσει μερικούς από τους καλύτερους παίκτες της, όπως οι Τουλαλάν, Ισκο και Χοακίν.

Ανάλογες δύσκολες στιγμές, όχι και τόσο μακρινές, πέρασαν και οι «πράσινοι», με τη διαφορά ότι η ανώμαλη προσγείωσή τους στη σκληρή πραγματικότητα ήλθε σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου και όχι τόσο απότομα. Τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα τους ανάγκασαν να χάσουν πέρυσι από το ρόστερ τους δύο παίκτες παγκόσμιας κλάσης όπως ήταν ο Τζιμπρίλ Σισέ και ο Ζιλμπέρτο Σίλβα, αλλά παρά τη μεγάλη πίεση που μεσολάβησε μέχρι το τέλος της περιόδου, κατάφεραν να κρατήσουν παίκτες με βαριά συμβόλαια όπως ο Μπουμσόνγκ και ο Κατσουράνης, που θα τους έχαναν για «ένα κομμάτι ψωμί» αν οι ίδιοι δεν συναινούσαν στη δραστική μείωση των αποδοχών τους. Το ίδιο σημαντικό για τον Παναθηναϊκό είναι ότι κατάφερε με προσεκτικές και όχι δαπανηρές κινήσεις να ενισχύσει το ρόστερ του και να φτιάξει μια ομάδα που, παρότι δεν θεωρείται φαβορί, πείθει ότι είναι ανταγωνιστική και ικανή να διεκδικήσει με αξιώσεις την πρόκριση στους ομίλους. Είναι σαφές ότι και οι δύο ομάδες έχουν απόλυτη ανάγκη τα χρήματα του Τσάμπιονς Λιγκ, άρα οι αναμετρήσεις τους θα έχουν και τον χαρακτήρα μιας μάχης για την οικονομική επιβίωση. Με βάση τα μεγέθη, τα περίπου 15 εκατ. ευρώ που θα εισπράξει ο Παναθηναϊκός με την παρουσία του στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, είναι γι’ αυτόν πολύ πιο σημαντικά απ’ όσο για τη Μάλαγα. Του αρκούν για να βγάλει αξιοπρεπώς τη χρονιά και να καλύψει ένα μεγάλο μέρος από τα χρέη που φέρει από τις περασμένες χρονιές, ενώ για την ισπανική ομάδα αυτά τα χρήματά είναι περίπου το 10% των όσων χρωστάει. Είναι σημαντικό ποσό, όχι όμως ικανό από μόνο του να την αποφορτίσει από τη μεγάλη πίεση.

Αν ο Παναθηναϊκός περάσει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, θα έχει τη δυνατότητα να κάνει 1 – 2 μεταγραφικές κινήσεις της τελευταίας στιγμής, διαθέτοντας ένα ποσό που αυτήν τη στιγμή μοιάζει απαγορευτικό. Η απόκτηση του Κουίνσι έχει ήδη δρομολογηθεί, αλλά για να σταθεί αξιοπρεπώς στους ομίλους, θα χρειαστεί τουλάχιστον έναν ακόμη παίκτη «πρώτης γραμμής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή