Πλήρη άγνοια δηλώνει η Οσταπτσούκ

Πλήρη άγνοια δηλώνει η Οσταπτσούκ

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκπληκτη έμεινε η Λευκορωσίδα σφαιροβόλος, Ναντζέγια Οσταπτσούκ, με την ανακοίνωση της ΔΟΕ, ότι βρέθηκε θετική σε δύο ελέγχους ντόπινγκ (στις 5 και στις 6 Αυγούστου) στην αναβολική ουσία, μεθενελόν. Η ΔΟΕ της αφαίρεσε το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο.

«Δεν μπορώ να καταλάβω πώς βγήκε αυτό το αποτέλεσμα. Θα ήμουν ηλίθια να πάρω τέτοια ουσία πριν από τους Αγώνες αφού ξέρω ότι είναι τόσο εύκολο να ανιχνευθεί. Είναι ανοησίες. Εξετάζομαι κάθε μήνα, κάθε εβδομάδα», δήλωσε.

Για την Οσταπτσούκ προέχει η αποκατάσταση του ονόματός της: «Θέλω να καθαρίσω τη φήμη μου. Είμαι τόσα χρόνια στον αθλητισμό και ποτέ δεν αντιμετώπισα τέτοιες κατηγορίες. Και τώρα, μετά το σπουδαιότερο αθλητικό γεγονός και το χρυσό μετάλλιο… Δεν το καταλαβαίνω», πρόσθεσε.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, η ΔΟΕ ανακοίνωσε, ότι ο 18χρονος Κολομβιανός δρομέας των 400μ., Ντιέγο Παλομέκε, που στις 4 Αυγούστου είχε προσωρινά αποκλεισθεί και δεν του επετράπη να τρέξει επειδή βρέθηκε θετικός σε τεστοστερόνη, αποβλήθηκε και τυπικά από τους Αγώνες. Η ΔΟΕ ζητεί από την Ολυμπιακή Επιτροπή της Κολομβίας να ερευνήσει για τον ρόλο του προπονητή του και να του επιβληθεί η πρέπουσα ποινή.

Στις 4 Αυγούστου η ΔΟΕ είχε αποκλείσει, επίσης, τη Ρωσίδα, ποδηλάτισσα, Βικτόρια Μπαράνοβα για χρήση τεστοστερόνης. Την ίδια ημέρα η Ολυμπιακή Επιτροπή της Βραζιλίας είχε ανακοινώσει, ότι απέκλεισε τον κωπηλάτη, Κισία Κατάλδο για παραβίαση των κανόνων περί ντόπινγκ. Μια από τις τελευταίες υποθέσεις που αποκαλύφθηκαν αφορά την αθλήτρια των 400μ. μ’ εμπόδια από τη Συρία, Χφράν Αλμουχαμάντ. Η 23χρονη αθλήτρια είχε τερματίσει τελευταία στην προκριματική σειρά της. Στα δείγματα των ούρων της ανιχνεύθηκε η ουσία, μεθυλεξαναμίν, με την οποία είχαν εμπλακεί το 2009 Ελληνες αθλητές, κυρίως της άρσης βαρών.

Η Αλμουχαμάντ ήταν μία από την μόλις δεκαμελή ομάδα της Συρίας (έξι άνδρες), που πήγαν στο Λονδίνο, παρά τον εμφύλιο πόλεμο, ο οποίος μαίνεται στη χώρα. Οι αρχές της Μ. Βρετανίας αρνήθηκαν να χορηγήσουν βίζα στον πρόεδρο της Ολυμπιακής Επιτροπής της Συρίας, στρατηγό, Μογουαφάκ Τζουμαά.

Με τις υποθέσεις της Αλμουχαμάντ και της Οσταπτσούκ, οι αθλητές, που είχαν αγωνισθεί στο Λονδίνο και βρέθηκαν θετικοί σ’ ελέγχους ντόπινγκ, έφθασαν τους τρεις. Ολες οι άλλες αφορούσαν ελέγχους που είχαν διενεργηθεί προ των Ολυμπιακών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή