Το «χρυσό» αντίο ενός μεγάλου αθλητή

Το «χρυσό» αντίο ενός μεγάλου αθλητή

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί το πρόσωπο και των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου να ήταν ο Τζαμαϊκανός σπρίντερ Γιουσέιν Μπολτ, δεδομένου ότι ήταν αυτός που άφησε την τελευταία, χρονικά, σπουδαία εντύπωση, αλλά σίγουρα το σημαντικότερο γεγονός ήταν η οριστική αναγγελία της αποχώρησης από την ενεργό δράση του μέγιστου κολυμβητή όλων των εποχών, του Αμερικανού Μάικλ Φελπς.

«Είχα πει ότι δεν θέλω να κολυμπάω μετά τα 30 μου. Το 2016 θα είμαι 31», δήλωσε κι έκλεισε οριστικά το θέμα.

«Πέρασα 20 χρόνια στον αθλητισμό κοιτάζοντας τον βυθό της πισίνας. Είναι το μόνο πράγμα που έκανα και το μόνο που γνωρίζω. Ολα φθάνουν στο τέλος τους. Είναι καλό που γυρνώ πίσω, μέσω των αναμνήσεων, και που μπόρεσα να φθάσω τον στόχο μου και να υλοποιήσω τα όνειρά μου», είπε επίσης. Κι έδωσε και μιαν άλλη εξήγηση: «Μπόρεσα να πάω σε τόσες υπέροχες πόλεις και δεν είχα τη δυνατότητα να τις δω. Είδα το ξενοδοχείο και το κολυμβητήριο». Και πρόσθεσε πως στο μέλλον θέλει να κάνει πολλά ταξίδια.

Ο Φελπς έφυγε, λοιπόν, από τις πισίνες, αφήνοντας πίσω του τέσσερα μεγάλα ρεκόρ: του κολυμβητή που σε μία διοργάνωση κατέκτησε οκτώ χρυσά μετάλλια· του πρώτου (και μόνου έως τώρα) άνδρα, ο οποίος πήρε τρία χρυσά ολυμπιακά μετάλλια στο ίδιο αγώνισμα της κολύμβησης (μάλιστα το επέτυχε σε δύο αγωνίσματα, στα 200 μ. μεικτής και στα 100 μ. πεταλούδας), του ανθρώπου με τα περισσότερα χρυσά μετάλλια (18) και του ανθρώπου με τα πιο πολλά μετάλλια (22, τ’ άλλα τέσσερα είναι από δύο ασημένια και χάλκινα).

Ποιος θα είναι ο διάδοχός του; Πριν από τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, ο συμπατριώτης του Ράιαν Λόχτι έδειχνε ικανός να τον ξεπεράσει, ειδικά στους συγκεκριμένους αγώνες. Δεν τα κατάφερε. Και δεν μπορεί να το κατορθώσει στο μέλλον. Είναι 28 ετών. Αλλος κολυμβητής του βεληνεκούς του Φελπς δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Αρα, για πολλά πολλά χρόνια θα μιλάμε για τα ρεκόρ του Φελπς. Είναι βέβαιο. Οσο και αν στη ζωή λέμε πως δεν υπάρχουν βεβαιότητες.

Το Λονδίνο σήμανε το «τέλος εποχής» και για μια μεγάλη, ίσως αξεπέραστη ομάδα. Την «αρμάδα» του Ντένες Κέμενι, την εθνική ομάδα πόλο της Ουγγαρίας. Κυριάρχησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000, του 2004 και του 2008, όπως, όμως, επισήμανε και ο Φελπς, όλα φθάνουν στο τέλος τους. Η Ουγγαρία στο Λονδίνο έμεινε στην 5η θέση. Αλλά και το χρυσό μετάλλιο να κατακτούσε, ο κύκλος της είχε κλείσει. Πολλοί από τους παίκτες της είναι μεγάλης ηλικίας για το άθλημα. Αν θα έπρεπε να ξεχωρίσουμε κάποιον από αυτούς, θα στεκόμασταν στον Τάμας Κάσας. Μεγάλη μορφή.

Τα πήρε όλα. Τρία χρυσά ολυμπιακά μετάλλια, ένα παγκόσμιο, δύο ευρωπαϊκά, δύο του κυπέλλου κόσμου, ισάριθμα της Παγκόσμιας Λίγκας, Ευρωλίγκα. Τα πάντα. Οι φίλοι του αθλήματος θα τον θυμούνται με νοσταλγία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή