Αρχίζει η μεγάλη ευρωπαϊκή μάχη για τον Παναθηναϊκό

Αρχίζει η μεγάλη ευρωπαϊκή μάχη για τον Παναθηναϊκό

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφήνοντας στην άκρη τα προβλήματα (και τα παρατράγουδα) της ελληνικής ποδοσφαιρικής πραγματικότητας και του πρωταθλήματος, ο Παναθηναϊκός στρέφεται στη χρυσοφόρο Ευρώπη.

Η Μάλαγα, παρά τους κλυδωνισμούς που αντιμετώπισε μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του πάμπλουτου Σεΐχη από το Κατάρ να πάψει να τη χρηματοδοτεί, παραμένει μια ποιοτική ομάδα. Αν και η ιστορία της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις είναι πολύ φτωχή σε σχέση μ’ αυτήν του Παναθηναϊκού, θέτει σοβαρή υποψηφιότητα στο κυνήγι μιας θέσης στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Η πρώτη κόντρα γίνεται επί ισπανικού εδάφους την ερχόμενη Τετάρτη και η ρεβάνς θα δοθεί στο ΟΑΚΑ έξι ημέρες μετά, την επόμενη Τρίτη.

Το καλό για τον Παναθηναϊκό είναι τόσο ο Φερέιρα όσο και οι παίκτες του μοιάζουν να έχουν βάλει στις σωστές τους διαστάσεις τα παιχνίδια με τη Μάλαγα. Δεν έχουν παρασυρθεί από την αισιοδοξία των οπαδών που τη θεωρούν μικρό μέγεθος στην Ευρώπη σε σχέση με τη δική τους ομάδα ούτε και δείχνουν να θεωρούν την πρόκριση απαγορευτική. Αναγνωρίζουν το πλεονέκτημα που διατηρούν οι Ισπανοί με βάση το πλούσιο ρόστερ τους, αλλά πιστεύουν ότι είναι σε θέση να διεκδικήσουν με καλές πιθανότητες το εισιτήριο για τους «χρυσοφόρους» ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Η ρεαλιστική προσέγγιση ενός αγώνα αποδεικνύεται συχνά ισχυρό όπλο και αυτή τη φορά οι «πράσινοι» δείχνουν ότι το διαθέτουν.

Το μαξιλαράκι ασφαλείας που προσφέρει στον Παναθηναϊκό η συμμετοχή του στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ σε περίπτωση αποκλεισμού του από τη Μάλαγα, μπορεί να βοηθήσει στην αποφόρτιση της πίεσης που δημιουργεί μια τόσο σημαντική πρόκληση. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι οι αναμετρήσεις αυτές έχουν αποκτήσει ένα χαρακτήρα που ξεφεύγει από τα καθαρά αγωνιστικά πλαίσια και το πρεστίζ που δίνει σε κάθε ομάδα η παρουσία της στο Τσάμπιονς Λιγκ. Και οι δύο ομάδες βρίσκονται σε μια μεταβατική κατάσταση, αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και έχουν απόλυτη ανάγκη τα έσοδα που εξασφαλίζει η πρόκριση στους «χρυσοφόρους» ομίλους.

Ειδικά για τον Παναθηναϊκό, αν κερδηθεί αυτή η μάχη, θα έχει κάνει ένα τεράστιο βήμα για να κερδίσει και τον πόλεμο της επιβίωσης που δίνει καθημερινά τους τελευταίους μήνες. Σε περίπτωση πρόκρισης, τα εγγυημένα έσοδά του θα είναι τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ και μπορεί να ξεπεράσουν ακόμα και τα 20 εκατ. εάν καταφέρει να αποδειχθεί ανταγωνιστικός στον όμιλο, κεντρίζοντας ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον τον οπαδών του. Για μια ομάδα που δύο μήνες νωρίτερα δεν ήξερε καν αν θα εξασφαλίσει την άδεια συμμετοχής σε πρωτάθλημα και Ευρώπη, αυτά τα χρήματα θα είναι «μάννα εξ ουρανού» και τα έχει ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε για να ορθοποδήσει.

Με εξαίρεση τον τραυματισμό του Χριστοδουλόπουλου, ο Φερέιρα δεν έχει προβλήματα της τελευταίας στιγμής. Δεν είχε, όμως, και τη δυνατότητα να προετοιμάσει την ομάδα του όπως θα ήθελε, καθώς η απουσία για μία εβδομάδα εφτά διεθνών που σχεδόν όλοι τους είναι μέλη της βασικής ενδεκάδας, ανέβασε τον πήχυ των δυσκολιών ακόμα ψηλότερα. Οι μεγάλοι στόχοι απαιτούν αντίστοιχες υπερβάσεις και ο Παναθηναϊκός έχει αποδείξει στην Ευρώπη ότι το γνωρίζει αυτό καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη ελληνική ομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή