Η Βραζιλία αναζητεί λύσεις από τη Μ. Βρετανία

Η Βραζιλία αναζητεί λύσεις από τη Μ. Βρετανία

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες άφησαν στην Ελλάδα ένα χρέος που αφορά το ακριβό κόστος συντήρησης των εγκαταστάσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το 2005 έφθασε τα 124 εκατομμύρια δολάρια. Παράλληλα, στο Πεκίνο για τη συντήρηση του Ολυμπιακού κολυμβητηρίου δαπανήθηκαν πέρυσι 1,7 εκατομμύρια δολάρια.

Την ίδια ώρα, το Ρίο προτίθεται να κατασκευάσει μόνο εννέα μόνιμες εγκαταστάσεις και έξι προσωρινές, ακολουθώντας τις προτροπές της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Θα φιλοξενήσει τα περισσότερα αθλήματα σε γήπεδα που ήδη υπάρχουν. Επιπλέον, γίνονται συζητήσεις για τη «μεταφορά» στο Ρίο των προσωρινών ολυμπιακών εγκαταστάσεων μπάσκετ του Λονδίνου. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ένα στέλεχος της οργανωτικής επιτροπής του Ρίο, οι Βραζιλιάνοι αναζητούν στο Λονδίνο και όχι στο Πεκίνο, στοιχεία που θα τους εμπνεύσουν και στα οποία συμπεριλαμβάνονται θέματα υποδομής.

Η Σαϊόα Σάντσο που ετοιμάζει τον φάκελο υποψηφιότητας της Μαδρίτης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020, ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να κατασκευαστούν μόλις έξι μόνιμες και δύο προσωρινές εγκαταστάσεις, ενώ θα αξιοποιηθούν σε ποσοστό 84% οι εγκαταστάσεις που ήδη υπάρχουν. Μάλιστα βρέθηκε στο Λονδίνο στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και κράτησε σημειώσεις αναφορικά με τον περιβάλλοντα χώρο των εγκαταστάσεων, αλλά και τις υποδομές. Πλέον η ΔΟΕ έχει ολοένα και μεγαλύτερη επίγνωση του τι συμβαίνει σε μία πόλη όταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες ολοκληρώνονται. «Ουσιαστικά, δεν θέλει, πλέον, να λειτουργεί σαν διάβολος που υποχρεώνει τις χώρες να κατασκευάζουν ένα «λευκό ελέφαντα«. Θέλει να μένει σε κάθε χώρα μία κληρονομιά, την οποία θα συντηρούν με υπεύθυνο και οικονομικό τρόπο», αναφέρει στέλεχος της οργανωτικής επιτροπής του Λονδίνου.

Επιπλέον, η αυξανόμενη χρήση των προσωρινών εγκαταστάσεων, θα δώσει τη δυνατότητα σε μικρές χώρες να καταθέσουν υποψηφιότητα για να διοργανώσουν στο μέλλον Ολυμπιακούς Αγώνες. Για παράδειγμα, το Κατάρ που θα διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2020 προγραμματίζει ν’ ανακατασκευάσει τρία και να δημιουργήσει εννέα νέα στάδια. Με βάση αυτό το σχέδιο «κέρδισε» την εμπιστοσύνη της FIFA, η οποία αποφάσισε να αναθέσει τη διοργάνωση σε μία τόσο μικρή, αλλά σίγουρα πολύ πλούσια χώρα.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως εκτός απ’ το ενδεχόμενο της μεταφοράς των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων μπάσκετ στο Ρίο, το Λονδίνο βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Γλασκώβη όπου σε δύο χρόνια θα διεξαχθούν οι Αγώνες της Κοινοπολιτείας, για τη μεταφορά άλλων ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Επίσης, 4.000 τόνοι άμμου απ’ την παραλία που είχε δημιουργηθεί για τις ανάγκες του μπιτς βόλεϊ κοντά στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ, θα μεταφερθούν σε έξι αθλητικά κέντρα του Λονδίνου. «Οταν κάποιος σκέπτεται τη διοργάνωση της Αθήνας, το μόνο που βλέπει είναι σκουριασμένα γήπεδα και πισίνες με ζιζάνια», καταλήγει ένα στέλεχος της εταιρείας που σχεδίασε το Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή