To Λονδίνο εισήγαγε μια νέα φιλοσοφία

To Λονδίνο εισήγαγε μια νέα φιλοσοφία

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το παράδειγμα του Λονδίνου θα προσπαθήσουν να μιμηθούν οι πόλεις που θα φιλοξενήσουν στο μέλλον την κορυφαία αθλητική διοργάνωση του πλανήτη, τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η επιλογή των Βρετανών για τη δημιουργία προσωρινών εγκαταστάσεων και σταδίων όπου φιλοξενήθηκαν υπηρεσίες και αθλήματα στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, ήταν μονόδρομος εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Υπενθυμίζουμε πως το Ρίο ντε Τζανέιρο πήρε τη «σκυτάλη» απ’ το Λονδίνο στη λαμπρή τελετή λήξης της περασμένης Κυριακής, για να φιλοξενήσει τη διοργάνωση του 2016. Μαζί με το Κατάρ όπου θα διεξαχθεί η τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022, οι Βραζιλιάνοι κράτησαν σημειώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, οι οποίοι μπορούν να χαρακτηριστούν ως η πιο «προσωρινή» διοργάνωση στην ιστορία του θεσμού.

«Το Λονδίνο μπορεί να χρησιμεύσει ως υπόδειγμα για τις Ολυμπιακές πόλεις, αλλά και τις χώρες που θα διοργανώσουν Παγκόσμιο Κύπελλο. Μπορούν να έχουν ανάλογη προσέγγιση», υποστηρίζει ο αρχιτέκτονας Κρίστοφερ Λι, ο οποίος σχεδίασε το Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου. Διευκρινίζουμε πως μετά το Ρίο, η ρωσική πόλη Σότσι θα φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014, ενώ την ίδια χρονιά η κινεζική πόλη Νάντζινγκ θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες νέων.

Ενώ το Πεκίνο, η Αθήνα και το Σίδνεϊ επέλεξαν να κατασκευάσουν κυρίως μόνιμες εγκαταστάσεις, οι 257.000 απ’ τις 745.100 θέσεις των 34 εγκαταστάσεων του Λονδίνου καταργούνται μετά την ολοκλήρωση της διοργάνωσης. Συγκεκριμένα, απ’ τις 34 εγκαταστάσεις, μόνο οκτώ είναι μόνιμες και κατασκευάστηκαν απ’ την αρχή. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ακόμη και η χωρητικότητα του Ολυμπιακού Σταδίου μπορεί να μειωθεί από 80.000 σε 25.000 θέσεις! Επτά εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου και του γηπέδου μπάσκετ χωρητικότητας 12.000, είναι προσωρινές, ενώ οι υπόλοιπες προϋπήρχαν.

«Η διαφορά μεταξύ του Λονδίνου και των άλλων πόλεων είναι η προεργασία που κάναμε», υποστηρίζει ο δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον. Και εξηγεί: «Σε αντίθεση με άλλες διοργανώτριες πόλεις, έχουμε ήδη εξασφαλίσει τη μελλοντική χρήση των έξι απ’ τις οκτώ μόνιμες εγκαταστάσεις».

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει το Λονδίνο, αφορά την εξασφάλιση της μελλοντικής χρήσης του Ολυμπιακού Σταδίου. Αν και κατατέθηκαν πολλές προσφορές για την αξιοποίησή του, προέκυψαν πολλά εμπόδια και έτσι πήρε παράταση η σχετική προθεσμία. Φαβορί για τη χρήση του είναι η ποδοσφαιρική ομάδα, Γουέστ Χαμ, η οποία σκοπεύει να μειώσει τη χωρητικότητα σε 60.000 θέσεις, υπό τη δέσμευση της διατήρησης του στίβου.

Παράλληλα, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει και άλλες ομάδες ποδοσφαίρου, ράγκμπι και κρίκετ, αλλά και οι διοργανωτές της Φόρμουλα 1. Στην παρούσα φάση, πάντως, δεν έχει υπογραφεί σύμβαση για την αξιοποίηση του Ολυμπιακού Σταδίου.

Στη διαδρομή των Ολυμπιακών Αγώνων θα βρούμε πολλές διδακτικές ιστορίες, όπου οι διοργανώτριες πόλεις μπήκαν σε μία διαδικασία συναγωνισμού για την κατασκευή ολοένα και μεγαλύτερων, αλλά και καλύτερων εγκαταστάσεων, αυξάνοντας σημαντικά τους προϋπολογισμούς τους.

Στην Ελλάδα κατασκευάστηκαν ή αναβαθμίστηκαν 36 εγκαταστάσεις που κόστισαν περισσότερα από 12 δισεκατομμύρια ευρώ για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004. Σχεδόν όλες είναι πλέον εγκαταλελειμμένες και καλύπτονται από γκράφιτι, μετά από επανειλημμένες αποτυχημένες προσπάθειες εκμίσθωσής τους.

Το Πεκίνο που φιλοξένησε μία θεαματική τελετή έναρξης το καλοκαίρι του 2008, αγωνίζεται να αξιοποιήσει τις περισσότερες απ’ τις 32 Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, οι δώδεκα εκ των οποίων κατασκευάστηκαν αποκλειστικά για τους Αγώνες.

Και η Νότια Αφρική αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα, σχετικά με τη χρήση των δέκα γηπέδων που κατασκευάστηκαν ή εκσυγχρονίστηκαν για την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010. Να σημειωθεί πως κόστισαν 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μπορεί το κόστος κατασκευής των προσωρινών εγκαταστάσεων να προσεγγίζει τα χρήματα που δαπανώνται για τη δημιουργία μόνιμων χώρων, ωστόσο εν συνεχεία δεν προκύπτουν έξοδα συντήρησης. Και τούτο αποτελεί μεγάλο κέρδος για το Λονδίνο. «Είναι αυτονόητο πως στο μέλλον οι διοργανώτριες πόλεις θα ακολουθήσουν το μοντέλο του Λονδίνου», προέβλεψε εκπρόσωπος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή